Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Σκορπιός να τους φάει

Του Θανάση Καρτερού

Τι εστί Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα; Κόρη του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Και τι εστί Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ; Ρώσος μεγιστάνας, που επί Γιέλτσιν έγινε βασιλιάς του καλίου. Δισεκατομμύρια μετράει η περιουσία του. Αγόρασε για το χόμπι του την ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό. Αγόρασε και κάτι βίλες ανά τον κόσμο. Αγόρασε και στο κοριτσάκι του το ακριβότερο διαμέρισμα του Μανχάταν. Της αγόρασε και τον Σκορπιό για τα καλοκαίρια.
Όλα καλά κι όλα ωραία. Α, κάνει και φιλανθρωπίες ο Ριμπολόβλεφ - κυρίως χτίζει και επισκευάζει ορθόδοξες εκκλησίες, από τη Μόσχα μέχρι τη Λάρνακα. Λεφτά έχει ο άνθρωπος, κάνει τη φιγούρα του, αγοράζει σπίτια, μοστράρει την πολυτέλειά του. Προφανώς πιστεύει, όπως κι άλλοι του σιναφιού, ότι το χρήμα δεν έχει νόημα αν δεν το σκορπάς. Στον Σκορπιό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπου αποφάσισε να γιορτάσει τα 25 χρόνια της θυγατέρας του, για να καταλάβουμε όλοι σε ποιο κόσμο ζούμε. Και σε ποια χώρα πεινάμε.

Υδάτινες κουρτίνες, gipsy look, θαλαμηγοί, αγλέορας ελληνικός και ρωσικός, μας πήραν απ' τα μούτρα. Μέχρι κι ο πρίγκιπας του Μονακό τίμησε με την παρουσία του τον πρίγκιπα του καλίου και τη νεαρή πριγκίπισσα. Ενώ η ελληνική αστυνομία, το ελληνικό λιμενικό, το ελληνικό κράτος κινητοποίησαν λυτούς και δεμένους για να κρατούν το πόπολο μακριά από τους μεγιστάνες. Για να αποδειχτεί πόσο γρήγορα μια χώρα που πίστευε ότι είναι ευρωπαϊκή μπορεί, με την κατάλληλη τρόικα και την κατάλληλη κυβέρνηση, να γυρίσει στη δεκαετία του εξήντα. Σε καθεστώς από αυτά που αποτίναξε η Λατινική Αμερική.

Σουηδία: Τέλος το 8ωρο, εφαρμογή 6ωρου με ίδιες αποδοχές

http://tvxs.gr/

Το Πείραμα
Το δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας αποφάσισε να μειώσει τις ώρες εργασίας σε έξι, καταργώντας το οκτάωρο στις δημοτικές υπηρεσίες και διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο.

Πρόκειται για ένα «πείραμα», που αποφάσισε η δημοτική αρχή της δεύτερης μεγαλύτερης σουηδικής πόλης, ο συνασπισμός των Κοκκινοπράσινων ( Αριστεροι – Σοσιαλδημοκράτες – Πράσινοι), το οποίο θα διαρκέσει δοκιμαστικά ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών.
«Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να το επιχείρησουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Mats Pilhem, όπως αναφέρει η Independent. Μία από τις υπηρεσίες που θα εφαρμοστεί το νέο ωράριο είναι τα γηροκομεία. Μετά από ένα χρόνο θα αξιολογηθεί το αποτέλεσμα του εγχειρήματος. «Θα συγκρίνουμε το πριν και το μετά και θα δούμε τις διαφορές. Ελπίζουμε πως το προσωπικό θα είναι αποτελεσματικότερο και θα αισθάνεται καλύτερα, ψυχικά και σωματικά», τόνισε ο Mats Pilhem.

Γιατί ο Snowden είναι ο υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος

Από το The New York Times Syndicate viaTruthout
Noam Chomsky

Τους τελευταίους μήνες παίρνουμε μαθήματα σχετικά με τη φύση της κρατικής εξουσίας και των δυνάμεων που καθοδηγούν την κρατική πολιτική. Και για ένα επιπλέον συναφές ζήτημα: τη λεπτή, διαφοροποιημένη έννοια της διαφάνειας.

Πηγή των μαθημάτων αυτών είναι φυσικά τα έγγραφα σχετικά τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον γενναίο μαχητή για την ελευθερία Edward J. Snowden και τα οποία, επιδέξια, συνοψίζονται και αναλύονται από τον συνεργάτη του Glenn Greenwald στο καινούργιο του βιβλίο «No Place to Hide» («Κανένα μέρος για να κρυφτείς»).

Τα έγγραφα αποδεικνύονται ένα αξιοσημείωτο έργο καθώς αποκαλύπτουν τον κρατικό έλεγχο πάνω στις ζωτικής σημασίας πληροφορίες για κάθε πρόσωπο που πέφτει στην αντίληψη του «Κολοσσού», δηλαδή για κάθε πρόσωπο που συνδέεται με τη σύγχρονη ηλεκτρονική κοινωνία.

Τίποτα τόσο φιλόδοξο δεν είχαν φανταστεί οι δυστοπικοί προφήτες του ζοφερού ολοκληρωτισμού του μέλλοντος.

Εκπαιδευτικά κουπόνια: η χαριστική βολή

"Για τον φρηντμανισμό, τα πάντα αφορούν την ιδιωτική πρωτοβουλία: παιδεία, υγεία, ασφάλεια, συντάξεις, ενέργεια, υποδομές κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα έγιναν στην Νέα Ορλεάνη, μετά την καταστροφή του 2005. Η ιδέα του Φρήντμαν ήταν απλή: αντί το κράτος να δαπανήσει χρήματα προκειμένου να ξαναχτίσει τα κατεστραμμένα δημόσια σχολεία, να χορηγήσει εκπαιδευτικά κουπόνια στους μαθητές. Με αυτά τα κουπόνια, τα παιδιά θα μπορούσαν να επιλέξουν το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα ήθελαν να φοιτήσουν ενώ το κράτος θα επιδοτούσε ανάλογα αυτά τα ιδρύματα.

Η ιδέα του Φρήντμαν υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Μπους και το αποτέλεσμα ήταν ανατριχιαστικό. Μέσα σε 19 μήνες, το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης της Νέας Ορλεάνης αντικαταστάθηκε από ιδιωτικά σχολεία. Πριν το ξέσπασμα του τυφώνα Κατρίνα, στην εκπαιδευτική περιφέρεια της πόλης ανήκαν 123 δημόσια σχολεία. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις τέσσερα! Αντίθετα, τα 7 ιδιωτικά σχολεία που υπήρχαν πριν την καταστροφή, έχουν αυξηθεί σε 31. Φυσικά, όλοι οι εκπαιδευτικοί που δούλευαν στα δημόσια σχολεία (470 άτομα) απολύθηκαν και μόνο λίγοι απ' αυτούς κατάφεραν να προσληφθούν (με μισθούς πείνας) από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια."
Όταν, τον Οκτώβριο του 2011, έγραφα τα παραπάνω στο πρώτο κεφάλαιο της Ανατομίας του νεοφιλελευθερισμού, δεν ήταν δυνατόν να φανταστώ πόσο κοντά ήταν η στιγμή που θα βλέπαμε να συμβαίνουν και στην χώρα μας οι ίδιες αποτρόπαιες καταστάσεις. Δυστυχώς, φαίνεται πως η αστική μας εξουσία, στα πλαίσια της παράδοσης των πάντων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία για να ξεθεμελιώσει ό,τι έχει απομείνει από την δημόσια παιδεία.