Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων στον Πειραιά

Του Στάθη Δενδρινού

Σε ολομέτωπο πόλεμο οικονομικών συμφερόντων, στο φόντο ευρύτερων παιχνιδιών εξουσίας, με πρωταγωνιστές εφοπλιστές, εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και γνωστών πολιτικών τζακιών εξελίχθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή.

Για το λόγο αυτό, στον δήμο του Πειραιά, για πρώτη φορά το κεφάλαιο παραμέρισε τους πολιτικούς εκπροσώπους του και βγήκε επιθετικά να διεκδικήσει άμεσα χωρίς πληρεξούσιους τη διοίκηση ενός δήμου σήμερα, ίσως και της ίδιας της χώρας αύριο.

Το γεγονός ότι στο συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» συμπεριλήφθησαν δυο μεγαλοεπιχειρηματίες (Μαρινάκης-Κόκκαλης), η κόρη ενός τρίτου (Ειρήνη Νταϊφά) ενώ πήρε το πράσινο φως σύσσωμης της εφοπλιστικής κοινότητας όπως δείχνει η ενεργός ανάμειξη του προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, σε συνδυασμό και με κυβερνητική υποστήριξη (βλέπε Αρβανιτόπουλο), καταδεικνύει την ανάγκη που έχει αυτή η μερίδα του κεφαλαίου να πάρει τα πράγματα άμεσα στα χέρια της.

Η φριχτή υποψία που ανησυχεί τους φιλελεύθερους

 [Παπακριβόπουλος Βασίλης (μτφ)]
Σύμφωνα με την άποψη, η οποία κυριαρχούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδραμάτιζε καίριο ρόλο στη χάραξη της πολιτικής στη χώρα, ο πλουτισμός μιας μειοψηφίας ατόμων τονώνει τη μεγέθυνση της οικονομίας, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των φτωχότερων. Κι ενώ οι λαϊκές τάξεις εξακολουθούν να υποφέρουν από την κρίση κι από το βάθεμα των ανισοτήτων, η συγκεκριμένη άποψη αμφισβητείται σήμερα, όχι μόνο από τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κι από φιλελεύθερους οικονομολόγους οι οποίοι στο παρελθόν την υποστήριξαν σθεναρά.

Ο τεράστιος σάλος στον δημόσιο διάλογο για το μέλλον του καπιταλισμού δεν προκλήθηκε από έναν δηλωμένο αμφισβητία του συστήματος, αλλά από έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του, τον Λόρενς Σάμερς. Ο πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ διακρίθηκε για το πάθος με το οποίο προώθησε την απορρύθμιση του τραπεζικού τομέα την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της δεύτερης κυβέρνησης Κλίντον (1999-2001). Ο Μπαράκ Ομπάμα τον διόρισε διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου NEC), αξίωμα το οποίο κατείχε μέχρι το 2010. Στη συνέχεια παρέχει τις συμβουλές του στον κόσμο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως μέσα από ακριβοπληρωμένες διαλέξεις (με αμοιβή έως και 135.000 δολάρια). Επιπλέον, τη διετία 2008-2009, το κερδοσκοπικό κεφάλαιο D.E. Shaw τού κατέβαλε 5,2 εκατομμύρια δολάρια. Δεδομένων όλων αυτών, κανένας δεν περίμενε ότι ο Σάμερς θα προχωρούσε στην παραμικρή αμφισβήτηση του συστήματος.

Τα μάθατε Τα ΝΕΑ; Οι καθαρίστριες καθάρισαν για μας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤAΚΗΣ

Κι όμως οι καθαρίστριες τα κατάφεραν, έσπασαν το άβατο των αβάτων. Αξιώθηκαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στα ΝΕΑ, πρωτοσέλιδο θετικό, που παίρνει το μέρος των αδυνάτων. Ναι, κυρίες μου και κύριοι, μετά από τέσσερα έτη ανθρωπιστικής καταστροφής, τα ΝΕΑ πήραν το μέρος των αδυνάτων, βγήκαν με τίτλο «Καθαρίστριες, έγιναν μπαλάκι 600 άνθρωποι» και με μια μικρή φωτογραφιούλα στην κάτω μεριά. Τι τιμή για τις καθαρίστριες να μπαίνει μια μικρή φωτογραφιούλα τους εκεί που άλλοτε, πριν από μια μέρα δηλαδή, έμπαιναν οι κολοσσιαίες φωτογραφίες του κολοσσού Ευάγγελου Βενιζέλου. Η δόξα μεταδίδεται και φωτογραφικώς.
Προχώρησαν και παρακάτω τα ΝΕΑ, έγραψαν ότι οι «καθαρίστριες παραμένουν αδικαίωτες», έφτασαν μέχρι του σημείου να στηλιτεύσουν την επίθεση των ΜΑΤ, «επικράτησε ένταση και έπεσε ξύλο από τα ΜΑΤ στην είσοδο του υπουργείου». Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν η πεντηκοστή επίθεση των ΜΑΤ κατά των καθαριστριών, αλλά δεν βαριέσαι, για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά. Υπάρχει η πρώτη φορά και για τον Δημήτρη Χατζόπουλο, που μετά από τέσσερα χρόνια έφτιαξε κι αυτός σκίτσο υπέρ κάποιας κατηγορίας εργαζομένων. Για να καταλάβεις βέβαια ότι το σκίτσο είναι υπέρ των καθαριστριών, πρέπει να φέρεις σημειολόγους, γραφολόγους και αιγυπτιολόγους, ας μην είμαστε όμως σχολαστικοί, είναι προφανές ότι ο καλλιτέχνης έπλασε το έργο του με πόνο ψυχής και κατόπιν σφοδρών εσωτερικών συγκρούσεων.

Λιμάνια: Ανταγωνισμός κολοσσών για την απόκτησή τους

Στους μονοπωλιακούς ομίλους παραδίδει η κυβέρνηση τις λιμενικές υποδομές της χώρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξης του ντόπιου κεφαλαίου, όπως αυτή προωθείται με τις οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ, να αναδειχθεί η Ελλάδα και πρώτα και κύρια ο Πειραιάς σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, εξέλιξη που διαπλέκεται και με ισχυρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Ήδη, την Πέμπτη ανακοινώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που περνάνε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ).

Τα μονοπώλια που κονταροχτυπιούνται για ΟΛΠ – ΟΛΘ

Στις φαβέλες παίζουν το δικό τους Μουντιάλ Το Κύπελλο του λαού

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ στο Σάο Πάολο, ένα εναλλακτικό πρωτάθλημα πρόκειται να λάβει χώρα στο ιστορικό λιμάνι. Οι παίκτες δεν είναι παγκοσμίου φήμης. Είναι άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών από πολλές φαβέλες του Ρίο, τις παραγκουπόλεις που περιβάλλουν την πόλη.

«La Copa Popular» - ή το Κύπελλο του Λαού - φιλοξενείται από την ομάδα ακτιβιστών «Λαϊκή Επιτροπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες» και διανύει στο δεύτερο έτος λειτουργίας της.

Το προκριματικό τουρνουά για το φετινό Κύπελλο έλαβε χώρα στην κορυφή του Μόρο ντε Σαλγέϊρο, μια φαβέλας στο βόρειο Ρίο, και οι τελικοί θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου θα διεξαχθεί το Τουρνουά, βρίσκεται στην κορυφή της φαβέλας και καλύπτεται από αλλεπάλληλα στρώματα σπιτιών. Εκτός από τους δεκάδες νέους ποδοσφαιριστές, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες αρκετοί θεατές αλλά και μέλη μέσων ενημέρωσης.

Δωρεάν ίντερνετ για 12 μήνες στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος

Και δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο για 12 μήνες, μαζί με απόκτηση βασικού εξοπλισμού πρόσβασης σε αυτό καθώς και εκπαίδευση στο χώρο τους για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα έχουν από τον Ιούλιο οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος σε οκτώ περιφέρειες της χώρας. Το μέτρο αφορά σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων τους δικαιούχους στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης. Η απόκτηση του «πακέτου» θα γίνει με την χρήση ενός κουπονιού «Ψηφιακής Αλληλεγγύης» που θα ανταλλάσσεται σε όποια από τις επιχειρήσεις συνεργαστούν με τη δράση. Σύμφωνα με τον γγ Τηλεπικοινωνιών, Ταχυδρομείων και Ψηφιακής Σύγκλισης, Μεν. Δασκαλάκη, η δράση προβλέπεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της «Ψηφιακής Στρατηγικής 2014- 2020».

Πηγή: lifo.gr