Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Άρειος Πάγος για καθαρίστριες: Πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον

 
Σύμφωνα με τους Αρεοπαγίτες, το ατομικό συμφέρον της κάθε καθαρίστριας δεν μπορεί να είναι υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος και της οικονομικής πολιτικής του κράτους σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης όπως αυτές που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης.

«Δεν πιθανολογείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάργηση των οργανικών θέσεων των καθαριστριών η οποία θα επέβαλε τη ματαίωση της πολιτικής της Κυβέρνησης».
Αυτός είναι ο πυρήνας του σκεπτικού της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία μπλόκαρε η επαναπρόσληψη των 393 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες οι οποίοι έκαναν δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωνε τις καθαρίστριες «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν». Κι' αυτό διότι:

Με κουπόνια ή σε είδος το 30% των μισθών στο λιανεμπόριο

Το 1/3 του μισθού των υπαλλήλων σε πολλές επιχειρήσεις, κυρίως του λιανεμπορίου, πληρώνεται είτε με κουπόνια αγοράς τροφίμων είτε σε είδος. Την ίδια ώρα περίπου 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 έως 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που κατέγραψε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σε νέους κάτω των 25 ετών, έχουν καταγραφεί ημερομίσθια ύψους 2,25 ευρώ, με σύμβαση 4ωρης απασχόλησης με 180 ευρώ. Επιπλέον, 1.000.000 εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν το επίδομα αδείας τους.

Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις εργοδοτών που δίνουν 100 ή 200 ευρώ τον μήνα, ως έναντι μισθού, λέγοντας πως τα υπόλοιπα θα τα καταβάλουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η ΓΣΕΕ, και δημοσιεύουν τα Νεα, τα περισσότερα κρούσματα εκτεταμένης παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων καταγράφονται στον τουρισμό, σε εταιρείες security και στον τομέα παροχής υπηρεσιών καθαριότητας.

Μαθήματα ζωής: Καθαρίστριες απέναντι στη βρωμιά

Γιώργος Βαρεμένος

Μια προηγούμενη φορά που ανέβηκα στο υπουργείο Οικονομικών ήταν στο κτήριο της Καραγιώργη Σερβίας, συνοδεύοντας εκπροσώπους φορέων της ιδιαίτερης πατρίδας μου. Στον άχαρο διάδρομο του μελαγχολικού κτιρίου παρατήρησα με το μάτι του δημοσιογράφου την εξής εικόνα: Ένας άνδρας των λεγόμενων κλιμακίων της τρόικας στεκόταν όρθιος και, κρατώντας νοερά ένα μπαστούνι, μιμούνταν τις κινήσεις του γκολφ. Ναι, δεν ήθελε να χάσει χρόνο από την αγαπημένη του ασχολία. Τώρα, ποιοι αποτελούσαν τα μπαλάκια, μπορείτε κι εσείς νοερά να το υποθέσετε. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τους αριθμούς των προγραμμάτων της τρόικας; Πιθανόν.

Η τελευταία φορά μου στο υπουργείο ήταν στο διπλανό κτήριο της πλατείας Συντάγματος, δευτερόλεπτα αφότου ο αστυνομικός με τη σιδερογροθιά είχε επιτεθεί στις καθαρίστριες. Απίστευτες εικόνες, που δεν θα μπορούσε να κινηματογραφήσει ούτε ο Κώστας Γαβράς. Γυναίκες λέαινες -μια στο καροτσάκι της- με τα νύχια να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ασπίδες των ΜΑΤ. Μια, με δάκρυα στα μάτια, να ρωτά τον σιδερόφρακτο άντρα απέναντί της, τι θα πει στη μάνα του το βράδυ. Κάποιοι τουρίστες κοντοστέκονται, ενώ ένας άντρας, συμπατριώτης μας, παίρνει μια κορίνα της τροχαίας και τη ρίχνει στους power rangers. Με το μάτι τον επιτιμώ και μου απαντά ότι δεν πρόλαβα τη σκηνή με τον αστυνομικό, αλλιώς θα είχα άλλη γνώμη.