Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

"Στήνουν"οι κυβερνώντες ??? Την προεδρική πλειοψηφία των 180 ψήφων


Η χθεσινή έκφραση αισιοδοξίας του Αντ. Σμαρά ότι είναι πολύ πιθανό να συγκεντρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός «180»
της λεγόμενης «προεδρικής πλειοψηφίας», δεν ήταν τίποτε άλλο από την προαναγγελία της δημιουργίας νέου πολιτικού σχήματος, στο οποίο θα συγκεντρωθούν άτομα της κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, με στόχο να αθροιστούν στις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να σχηματίσουν την προεδρική εκλογή.
Το «agenda-news.gr» είχε γράψει, αμέσως μετά την πρόκληση από τον Γρηγόρη Ψαριανό της διαγραφής του από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, ότι πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στην υπό διαμόρφωση κίνηση δημιουργίας της «προεδρικής πλειοψηφίας», στο βωμό της οποίας «κλήθηκαν» να συνεισφέρουν, με στελέχη τους, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ.

Συγκίνηση στη Γάζα για μωρό ήρθε στον κόσμο ενώ η μητέρα του ήταν ήδη νεκρή


Το πρωί της Παρασκευής οι γιατροί στη Λωρίδα της Γάζας κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο πρόωρα κατά δύο εβδομάδες ένα κοριτσάκι με καισαρική τομή από την κοιλιά της νεκρής μητέρας του.

Η μητέρα του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών οι οποίοι από τις 8 Ιουλίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερα από 880 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι. Μάλιστα η Unicef υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών παιδιών σε τουλάχιστον 192.

«Αυτό είναι το κοριτσάκι. Δίχως όνομα. Και δίχως μητέρα…». Με αυτό τον λιτό αλλά συνάμα συγκλονιστικό τρόπο ξεκινάει το ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος του βρετανικού BBC. Είναι πρόωρο κατά δύο εβδομάδες. Υποστηρίζεται μηχανικά. Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, έχει 50% πιθανότητες να ζήσει.

Το οδοιπορικό του βρετανικού καναλιού συνεχίζεται και στα χαλάσματα του σπιτιού όπου βρέθηκε η νεκρή έγκυος.

Ο Οικογενειάρχης που σκότωνε κουτάβια για να βρει την θαλπωρή στο βασίλειο των Κτηνών


Ελένη Καρασαββίδου

Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν». Έγραψε ο Τολστόι, θέλοντας να στηλιτεύσει τον ακίνητο, παθητικό άνθρωπο, που ακολουθεί ένα ρεύμα στο οποίο, είτε το επέλεξε είτε όχι, βρίσκει μέσα του την συχνά κτηνώδη ασφάλεια και προστασία που προσφέρει μια μηχανική πλειοψηφία, ή μια αδιάσειστη θαρρεί ακόμη και στην μειοψηφία της «εξουσία».

Η ψεύτικη συνοχή που συχνότατα δημιουργείται πίσω από την επιφανειακή ομοιότητα (σε οποιοδήποτε χαρακτηριστικό βασισμένη) καλύπτει αρκετά σημαντικά πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι η απόσταση που χωρίζει έναν πεπαιδευμένο άνθρωπο από έναν αποκτηνωμένο είναι πολύ μεγαλύτερη από την απόσταση που χωρίζει έναν άνθρωπο από ένα ζώο. Και πως συχνά η αλληλεγγύη δεν έχει αταβίστικα να κάνει με το αν είσαι δίποδο ή τετράποδο. Άλλωστε ο άνθρωπος γενικά έχει πολύ δρόμο για να γίνει ζώο, αφού είναι το κτηνώδες πλάσμα που σκοτώνει μαζικά για το κέρδος ή την εκδίκηση και την χαρά.

Θύελλα στη Βουλή ???? Σεισμός για την εργο(δωρο)λαβία

Στάχτη στα μάτια, οι αλλαγές Χρυσοχοΐδη.

Θύελλα προκλήθηκε χθες στη Βουλή μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για το καλοκαιρινό «δώρο» στους μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι τώρα θα «αλώσουν» ακόμη και τα μικρότερης κλίμακας έργα, εκτοπίζοντας από την αγορά τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και τις μικρές τεχνικές εταιρείες.
Με αλλαγές που ρίχνουν «στάχτη στα μάτια», ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε την τελευταία στιγμή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και η επίμαχη τροπολογία υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο κανείς από την αντιπολίτευση να ζητήσει έστω τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας.

Κρατώντας ψηλά το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Χατζηλάμπρου, κάλεσε την αναπληρώτρια υπουργό Αμυνας Φώφη Γεννηματά να αποσύρει την εκπρόθεσμη, σκανδαλώδη και άσχετη τροπολογία από το νομοσχέδιο για τη στρατολογία και τους… φάρους.

ΣΥΡΙΖΑ καλεί Φώφη

Το μίσος για τη Μεταπολίτευση

H Μεταπολίτευση εξελίχθηκε σε πρωτόγνωρη στιγμή ελευθερίας για την κοινωνία.
Οι επέτειοι αποτελούν συνήθως αφορμή για αναστοχασμό. Οπότε, σήμερα, σαράντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, είναι μάλλον η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τη σημασία της Μεταπολίτευσης.

Το πρώτο που θα πρέπει να λεχθεί είναι ότι ο όρος «αποκατάσταση» δεν είναι ορθός. Γιατί η Μεταπολίτευση δεν συνιστά επιστροφή στο πρότερο της δικτατορίας καθεστώς, αλλά μια νέα κατάσταση. Με εμβληματική στιγμή τη νομιμοποίηση της κομμουνιστικής Αριστεράς, η Μεταπολίτευση αποτέλεσε ρήξη με το προδικτατορικό πολιτικό «απαρτχάιντ» σε βάρος των ηττημένων του Εμφυλίου

Η εξέγερση των καπνεργατών της Καβάλας, Ιούλιος 1933: “Οι άνδρες στην τόγκα”


της Μαρίας Παπανικολάου


Αν θέλει να μελετήσει κανείς το ιστορικό παρελθόν της πόλης μας, υπάρχουν αρκετές αξιόλογες μελέτες και βιβλία τοπικής ιστορίας. Όμως για να νιώσει τον παλμό της, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της, για να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις πράξεις τους, οι τοπικές εφημερίδες, κυρίως, αλλά και οι πανελλήνιες, αυτές που φυλάσσονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας και αυτές που διατίθενται σε ψηφιακή μορφή από την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι, κατά την άποψή μου, η πλέον κατάλληλη πηγή. Για λόγους προσωπικού ενδιαφέροντος ασχολήθηκα τελευταία με τη μελέτη της περιόδου από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1930, δηλ. με την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που είναι παράλληλα και εποχή της τοπικής καπνικής κρίσης και των μεγάλων καπνεργατικών αγώνων. Από τα εντυπωσιακά στοιχεία αυτής της περιόδου είναι, σε τοπικό επίπεδο, το αγωνιστικό πνεύμα των χιλιάδων καπνεργατών της Καβάλας, το πάθος τους να εξασφαλίσουν συνθήκες ζωής καλύτερες για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Ο αγώνας δεν έφερνε πάντα το ποθητό αποτέλεσμα, αποτελούσε όμως γι’ αυτούς «ιερό» καθήκον, ακόμη κι αν ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένος σε αποτυχία.