Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Η σκιά του ολοκληρωτισμού πάνω από τον πλανήτη


 
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Για «αντισημιτική έκρηξη μίσους» στις διαδηλώσεις για τη Γάζα κάνει λόγο το Συμβούλιο των Εβραίων της Γερμανίας. Φαίνεται οι φίλοι μας περίμεναν «έκρηξη αγάπης» προς τους Εβραίους για τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην ιστορία.

Δίπλα, στη Γαλλία, από τότε που εξελέγη ο Σαρκοζί και ακόμα περισσότερο επί των αξιοθρήνητων «Σοσιαλιστών» του Ολλάντ, στην εξωτερική πολιτική και τα ΜΜΕ έχει καθοριστική επιρροή – και δεν την κρύβει, όπως αλλού - το Συμβούλιο Εβραϊκών Θεσμών (CRIF). Σύμφωνα με τη Monde, το CRIF ανάγκασε τον Σαρκοζί να επιλέξει τον Κουσνέρ αντί του Βεντρίν ως ΥΠΕΞ. Ο «αρχιτέκτων» του πολέμου στη Λιβύη Μπερνάρ-Ανρί Λεβί καυχήθηκε δημοσίως ότι τόκανε για το Ισραήλ. Λογική άρα η απαγόρευση διαδηλώσεων για τη Γάζα. Ενδεικτική όμως των προόδων του ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη. ‘Οσο για τον γράφοντα παραμένει «συνωμοσιολόγος», σε αντίθεση με ορισμένους «φίλους» της αριστεράς, που νομίζουν ότι τους σέβονται όταν καλοπιάνουν τους δυνατούς (κούνια που τους κούναγε!).

Ανάγκη και Ελευθερία

 Του Θεόδωρου Ζιάκα

Αναφερόμενοι, ορισμένοι από μας τους νεώτερους, στην κοσμοθεωρητική προσκόλληση των αρχαίων στην κοσμική Ανάγκη, υπογραμμίζουμε τον ανελεύθερο χαρακτήρα της αρχαιοελληνικής οντολογίας, προκειμένου να την διαστείλουμε από τη χριστιανική οντολογία, την θεμελιωμένη στην ελευθερία. Η προσέγγιση αυτή είναι σωστή, αλλά αν δεν συνοδεύεται από ορισμένες διευκρινίσεις, αδικεί κατάφορα την αρχαιοελληνική ελευθερία, χώρια που παρανοεί την αρχαιοελληνική οντολογία, ως προς τα κοινωνικά της τέλη.
Δεν υποψιαζόμαστε, όταν θέτουμε έτσι την οντολογική διαφορά κλασικού και χριστιανικού Ελληνισμού, ότι η Ανάγκη προσλαμβάνει οντολογική σημασία στους αρχαίους κυρίως για λόγους πολιτειακούς και όχι για λόγους «μεταφυσικούς» (ατομικούς-υπαρξιακούς). Αν περιοριστούμε στη διαπίστωση, ότι ο χριστιανισμός ελευθέρωσε υπαρκτικά τους Έλληνες από την υποταγή στην κοσμική Ανάγκη, απλώς δεν καταλαβαίνουμε για τι πράγμα μιλούμε.

Εβραίοι επιζώντες και απόγονοι επιζώντων από τη γενοκτονία των Ναζί καταδικάζουν απερίφραστα τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα (και καλούν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ!)

Ως Εβραίοι επιζώντες και απόγονοι επιζώντων της ναζιστικής γενοκτονίας καταδικάζουμε απερίφραστα τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό της ιστορικής Παλαιστίνης. Καταδικάζουμε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες που παρέχουν στο Ισραήλ τη χρηματοδότηση για την εκτέλεση της επίθεσης και τα Δυτικά κράτη γενικότερα που χρησιμοποιούν τη διπλωματική τους ισχύ για την προστασία του Ισραήλ από την καταδίκη.

Η γενοκτονία αρχίζει με τη σιωπή του κόσμου.
Είμαστε θορυβημένοι από την ακραία, ρατσιστική απ-ανθρωποποίηση των Παλαιστινίων στην ισραηλινή κοινωνία, η οποία έχει φτάσει στον ύψιστο βαθμό. Στο Ισραήλ, πολιτικοί και ειδήμονες μέσα από τις εφημερίδες ‘’The Times of Israel’’ και ‘’The Jerusalem Post’’ προέτρεψαν ανοιχτά σε γενοκτονία των Παλαιστινίων και δεξιοί Ισραηλινοί υιοθετούν νεοναζιστικά σύμβολα.
Επιπλέον, είμαστε αηδιασμένοι και εξοργισμένοι με την κατάχρηση της ιστορίας μας από τον Elie Wiesel σε αυτές τις σελίδες με σκοπό να προωθήσει τα κραυγαλέα ψεύδη που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: την εκτεταμένη προσπάθεια του Ισραήλ να καταστρέψει τη Γάζα και τη δολοφονία σχεδόν 2.000 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων εκατοντάδων παιδιών. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς σε καταφύγια του ΟΗΕ, σπίτια, νοσοκομεία και πανεπιστήμια. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη στέρηση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού.