Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

"Δεν μπαίνω στους 180" ανακοίνωσε ο Β. Πολύδωρας


Απομακρύνεται στον ορίζοντα της πρόωρης κάλπης ο στόχος του Μαξίμου να συγκεντρώσει 180 βουλευτές για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αποφύγει την προσφυγή στις εθνικές εκλογές. Από την Πέμπτη το βράδυ ο Αντ. Σαμαράς μετράει έναν ακόμα ανεξάρτητο βουλευτή λιγότερο, καθώς ο Β. Πολύδωρας ανακοίνωσε κατηγορηματικά την πρόθεσή του να μην στηρίξει την κυβέρνηση.

Υιοθετεί 100% την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του χρέους

"Δεν μπαίνω στους 180" δήλωσε κοφτά ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. (Kontra Channel) εξηγώντας ότι δεν θα άντεχε να υπάρξει εις βάρος του "υποψία συναλλαγής". Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι δεν θα στηρίξει, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και η πολιτική, τασσόμενος υπέρ της αλλαγής πολιτικής. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι υιοθετεί απολύτως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του χρέους, αναφέροντας ότι ορισμένα επιχειρήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί τους ζητήματος, τα είχε αναδείξει εκείνος παλαιότερα.

Ο Β. Πολύδωρας -που διαγράφτηκε το 2013 επειδή καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ- εμφανίστηκε λάβρος κατά του πρωθυπουργού για το γεγονός ότι, παρότι ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία για πρόεδρος της Βουλής "για μια ημέρα" ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, ο Αντ. Σαμαράς δεν στήριξε νέα υποψηφιότητά του για τη θέση. Μάλιστα, με αφορμή τις επιθέσεις για τον διορισμό της κόρης του ως μετακλητής υπαλλήλου, μίλησε για συντονισμένες επιθέσεις από τα "υπόγεια" του Μαξίμου και τους "Μουρούτηδες" σε μια προσπάθεια να τον "ελέγξουν".

«Ε, δεν είναι και ο τάφος του Μεγαλέξανδρου!»…

Δέσποινα Κουτσούμπα

Είναι η φράση που ακούει συχνότερα σε όλο του τον υπηρεσιακό βίο ένας αρχαιολόγος που δουλεύει στο υπουργείο Πολιτισμού. Από το στόμα του ιδιοκτήτη του οικοπέδου ή του μηχανικού, πρόκειται για την πρώτη αυθόρμητη αντίδραση σε περίπτωση που έχουν βρεθεί αρχαιότητες οποιασδήποτε περιόδου στην ιδιοκτησία του. Η φράση αυτή συμπυκνώνει δύο αλήθειες.

Η μία είναι πρακτική: πρόκειται για την απελπισία του ανθρώπου που πρέπει να αντιμετωπίσει τους ρυθμούς της ανασκαφικής έρευνας, την ίδια στιγμή που τα δάνεια τρέχουν. Ακόμη χειρότερα, να αντιμετωπίσει το κόστος της ανασκαφικής έρευνας, αφού πλέον η λογική του ΥΠΠΟΑ είναι το βάρος να πέφτει στον εκάστοτε ιδιώτη, που -αν θέλει να του αποδοθεί το οικόπεδο- πρέπει να πληρώσει και το κόστος της ανασκαφής, μια και οι φόροι του πηγαίνουν όλοι στη μαύρη τρύπα του χρέους και όχι στην ανάγκη να έχει η Αρχαιολογική Υπηρεσία το αναγκαίο προσωπικό για να μην επιβαρύνεται ο πολίτης.

Συμπεράσματα από τη νέα «χρεοκοπία» της Αργεντινής

Του Πάρη Μακρίδη

Στις αρχές Αυγούστου οι υπέρμαχοι των Μνημονίων βρήκαν ακόμα ένα λόγο να πανηγυρίζουν. Η «χρεοκοπία» της Αργεντινής αποτέλεσε, γι’ αυτούς, ακόμα μια απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά και «επιβεβαίωση» της απόλυτης αλήθειας του μνημονιακού μονόδρομου. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, με το άκουσμα της «χρεοκοπίας» της Αργεντινής ξεσάλωσαν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μας πληροφόρησε ότι «το δεν πληρώνω στον σύγχρονο κόσμο σημαίνει χρεοκοπώ» και συνέχισε ρωτώντας «πού είναι ο εναλλακτικός σας δρόμος; Η Αργεντινή 13 χρόνια μετά δεν έχει δει άσπρη μέρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, ο οποίος με θριαμβευτικό τόνο είπε: «τα κοράκια αυτά υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να τα βάλετε με τα κοράκια. Εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε τους τσάμπα μάγκες;» [1].

Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως τα λένε τα μνημονιακά φερέφωνα; Έγινε τέτοια καταστροφή στην Αργεντινή; Σε ποια κατάσταση βρίσκονται η οικονομία και, κυρίως, τα λαϊκά στρώματα της χώρας μετά την εξέγερση του 2001, τη στάση πληρωμών και την πρόσφατη «χρεοκοπία»; Ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στις τελευταίες (και όχι μόνο) εξελίξεις.

Ο Χριστός δεν θα πλήρωνε ΕΝΦΙΑ


Αρκετά από τα πλέον λαομίσητα καθεστώτα της Ιστορίας κατέρρευσαν όταν οι πολίτες τους αποφάσισαν να μην πληρώσουν κάποια έκτακτη εισφορά. Μια ιστορία παλιά όσο ο χριστιανισμός.
Από σήμερα οι φόροι καταργούνται. Η άρνηση πληρωμής είναι το ύψιστο καθήκον κάθε πολίτη
Κάρολος Μαρξ (για τη γερμανική επανάσταση του 1848)

«Τούτον εύρομεν διαστρέφοντα το έθνος και κωλύοντα Καίσαρι φόρους διδόναι». Το κατηγορητήριο ήταν σαφές. Ο Ιησούς Χριστός ήταν, σύμφωνα με το κατά Λουκά Ευαγγέλιο, ο πρώτος άνθρωπος που κάλεσε τους συμπολίτες του να μην πληρώσουν έναν φόρο ως κίνηση ανυπακοής στο καθεστώς.

Οι κάτοικοι της Ιουδαίας βέβαια αρνούνταν να πληρώσουν ούτως ή άλλως τους φόρους τους γνωρίζοντας ότι δεν προορίζονταν για τις τοπικές ανάγκες αλλά για τα θησαυροφυλάκια μιας οικονομικής υπερδύναμης, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι τελώνες μάλιστα, δηλαδή οι φοροεισπράκτορες της εποχής, ήταν τόσο μισητοί στον λαό ώστε ο ίδιος ο Ιησούς τούς συνέκρινε με τις πόρνες.

Ελληνική "γεωπολιτική αυτοκτονία" σε περιβάλλον αρχόμενης παγκόσμιας σύρραξης

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου 

Αν έχει απομείνει κουκούτσι μυαλού στο ελληνικό (και κυπριακό) πολιτικό προσωπικό, οφείλει να ενεργήσει άμεσα τροποποιώντας ριζικά την πολιτική πλήρους και καθολικής συμπόρευσης με τις δυνάμεις που αρχίζουν τώρα στην Ευρώπη (μετά τη Μέση Ανατολή και την Αφρική) άτυπο, πλην πραγματικό «τρίτο (ή τέταρτο αν προτιμάτε) παγκόσμιο πόλεμο», έστω κι αν η ύπαρξη πυρηνικών όπλων εμποδίζει μάλλον την πλήρη ανάπτυξή του. Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να πάρουν άμεσα πρωτοβουλία για διακοπή της ψυχρο- και θερμο-πολεμικής κλιμάκωσης στην Ευρώπη. Αν το κάνουν θα βρουν απροσδόκητους συμμάχους διεθνώς.

Μετά την οικονομική, όσα συμβαίνουν συνεπάγονται τη γεωπολιτική «αυτοκτονία» του ελληνισμού, της Ελλάδας και της Κύπρου. Εδώ και πεντακόσια, αν όχι χίλια χρόνια, το «σχέδιο» της νεώτερης Ελλάδας, σχέδιο δημοκρατικό και «αντισταυροφορικό», «σχέδιο των ξεσηκωμένων» για τους μαθητές του Σβορώνου, στηρίζεται εξωτερικά σε δύο «πνεύμονες»:

α) στην «ομόδοξη» Ρωσία, γεωπολιτικό αντίβαρο της Τουρκίας, αλλά και μιας Δύσης που υπήρξε για τους ‘Ελληνες, όπως και για τους Ρώσους «μεγάλος δάσκαλος κι ακόμα μεγαλύτερος εχθρός» (Τρότσκι, Εισαγωγή στηνΙστορία της Ρωσικής Επανάστασης)β) στον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό (που κινδυνεύει κι αυτός να μας τελειώσει, αρχής γενομένης από τα Μνημόνια και τις Δανειακές)

Xυδαία επίθεση στη Μάνια Παπαδημητρίου

Xτες η Μάνια Παπαδημητρίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στη Βουλή για τον ρατσισμό. Είπε πως πριν μερικά χρόνια άκουγε συχνά να λέγεται ότι «οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές». Όταν διαφωνούσε, λάμβανε την απάντηση «Μάνια, είσαι υπερβολική».

Λίγες ώρες μετά διακινήθηκε από κίτρινα μέσα, όπως τα parapolitika.gr, μία απαράδεκτη φωτογραφία με ένα εμετικό σχόλιο για την ίδια. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, σε μία -νεοσυντηρητική- έξαρση, διάφοροι συντάκτες… κοκκίνισαν γιατί η βουλευτής δε φορούσε στηθόδεσμο. Η σεξιστική επίθεση που δέχτηκε (τονίζουμε, η συζήτηση αφορούσε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο!) ήταν άνευ προηγουμένου, με ορισμένα εκ των μέσων να ζητούν παρέμβαση Μεϊμαράκη «για να μην γίνει η Βουλή, άντε μην πουν τι!».
Έχει πάντοτε μεγάλη αξία να κρατάμε υποσημειώσεις: Η συζήτηση για το αντιρατσιστικό διεξάχθηκε μόλις λίγες μέρες μετά την επίθεση των ΜΑΤ στο στρατόπεδο κράτησης της Αμυγδαλέζας, διεξάχθηκε στο κοινοβούλιο μιας χώρας που διαρκώς καλείται να πληρώσει πρόστιμα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεξάχθηκε λίγους μήνες μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, την δικαίωση των αφεντικών της Μανωλάδας, διεξάχθηκε, τέλος, την ίδια μέρα που βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Νεράντζης, εξίσωσε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία!