Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Κι αν χάσουμε την κυβέρνηση, θα έχουμε το κράτος

Δεν μπορεί να μην παραδεχτεί κανείς πως η ΝΔ βλέπει μπροστά. Τι κι αν το ενδεχόμενο εκλογών γίνεται όλο και πιο πιεστικό; Ξηλώνονται όλα τα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου που είχαν αναδειχθεί με αντικειμενικά κριτήρια και στη θέση τους μπαίνουν οι κομματικά αρεστοί με μία μόνο υπογραφή: του οικείου υπουργού.

Μεθοδικά ετοιμάζεται ένας κομματικός στρατός προϊσταμένων σε όλα τα νευραλγικά πόστα της δημόσιας διοίκησης. Ένας στρατός που θα παραμείνει σε θέσεις κλειδιά ακόμα κι όταν η συγκυβέρνηση περάσει στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει άλλον ένα μεταρρυθμιστικό νόμο για την επιλογή των στελεχών του δημοσίου. Εκεί περιγράφονται με εξονυχιστική λεπτομέρεια φανταχτερές διαδικασίες για τα τεστ δεξιοτήτων και το ρόλο του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων, που δεν έχουν καμία σημασία καθώς όλα αυτά προβλέπονται για το απώτερο μέλλον. Το ζουμί είναι στις μεταβατικές διατάξεις, που θεσμοθετούν τον εξής νεωτερισμό: Με πρόσχημα την αλλαγή των οργανογραμμάτων, θα καθαιρεθούν όλοι οι προϊστάμενοι που είχαν επιλεγεί αντικειμενικά και θα διοριστούν νέοι με απόφαση υπουργού.

Τσίπρας: Σαμαράς και Βενιζέλος τρολάρουν

«Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες. Ήρθε η ώρα της ανατροπής σε Ελλάδα και Ευρώπη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην αρχή, οι αντίπαλοί μας έσπευσαν να βαφτίσουν παροχές, τα μέτρα για τη σωτηρία της χώρας και των ανθρώπων. Στη δική τους λογική το να μη πεθαίνουν από τη πείνα, να μην αυτοκτονούν από την απόγνωση, να μη ζουν στο σκοτάδι και να ξεπαγιάζουν το χειμώνα, χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, είναι φαίνεται παροχή πολυτελείας. Όταν κατάλαβαν ότι τα επιχειρήματα τους δεν είναι πειστικά, άλλαξαν τροπάριο και άρχισαν να ακολουθούν ασθμαίνοντας, τη δική μας ατζέντα. Τόσο πολύ άτσαλα όμως που φτάνουν στο σημείο - για να χρησιμοποιήσω και μια έκφραση προσφιλή στο λεξιλόγιο της νέας γενιάς του διαδικτύου – φτάνουν στο σημείο του "τρολ"», είπε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

«Πως αλλιώς να σχολιάσει κανείς τη νέα γραμμή της κυβέρνησης, ότι ο κος Σαμαράς και ο κος Βενιζέλος έγιναν αντιμνημονιακοί που βγάζουν τη χώρα από το μνημόνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ "μας γυρίζει στα μνημόνια"», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι με τρεις επιλογές: «Η πρώτη είναι η επιμονή στο δόγμα της κ. Μέρκελ. Είναι η πεπατημένη που έχει προκαλέσει τραγωδίες, η λογική της υποτίμησης της εργασίας, της περιουσίας και της ζωής των ανθρώπων μέσα από βάρβαρα μνημόνια. Η δεύτερη είναι η λογική της εθνικής αναδίπλωσης και του λαϊκισμού. Είναι το μίγμα του νεοφασισμού και της επιστροφής σε εποχές καταστροφής. Η τρίτη είναι η επιλογή και η στρατηγική της αριστεράς».