Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΕΑ στο Κομπάνι

" Το Κομπάνι, σύμβολο ανεξιθρησκείας, θεσμών άμεσης δημοκρατίας και ισότητας των φύλων στην ευρύτερη περιοχή, προπύργιο της αντίστασης ενάντια στις μεσαιωνικές φρικαλεότητες των τζιχαντιστών, πρέπει να κρατήσει" !
Την 28η και 29η Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από τους Νάντια Βαλαβάνη, Βουλευτή Β΄ Αθήνας, υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφτεί την περιοχή των Τουρκοσυριακών συνόρων στο πλαίσιο αποστολής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς 
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων που συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες άμαχους από το Κομπάνι και το νοσοκομείο στο Σουρούτς στην τουρκική πλευρά των συνόρων και θα συναντηθεί με τις αρχές της περιοχής και οργανώσεις αρωγής με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της ανθρωπιστικής κατάστασης και τη διερεύνηση των συνθηκών για τη συγκέντρωση και αποστολή βοήθειας στην περιοχή. 
Το Κομπάνι δεν πρέπει να πέσει! 

Οι φτωχοί και οι άρρωστοι

Τα δύο πιο θανατηφόρα κρούσματα αυτού τού αιώνα μπορούν να αποδοθούν σε ένα πράγμα: Την φτώχεια. Η χολέρα εξερράγη στην ύπαιθρο της Αϊτής τον Οκτώβριο του 2010, μολύνοντας περισσότερους από 600.000 ανθρώπους και σκοτώνοντας 8.600. Ο έμπολα εμφανίστηκε αυτόν τον Μάρτιο στην Γουινέα και από τότε έχει εξαπλωθεί στην Λιβερία και την Σιέρα Λεόνε. Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 4.000 έχασαν την ζωή τους, σχεδόν αποκλειστικά στην Δυτική Αφρική.

Με την πρώτη ματιά, οι δύο εστίες δεν θα μπορούσαν να είναι πολύ παρόμοιες. Η χολέρα κινείται γρήγορα, αλλά είναι μια ασθένεια του 19ου αιώνα, που εξουδετερώνεται εύκολα από τα σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας νερού και υγειονομικής περίθαλψης. Ρήμαξε την Αϊτή, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Ebola, από την άλλη πλευρά, κινείται αργά και δεν είναι τόσο εύκολος στον χειρισμό του. Περαιτέρω, έχει φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζοντας μια σχεδόν εμμονική προσοχή στις αμερικανικές ειδήσεις. Όπως έγραψε αυτόν τον μήνα στο Quartz [1] ο Greg Gonsalves, συν-διευθυντής τού Yale Global Health Justice Partnership, «Οι εξωτικές λοιμώξεις για τους Αμερικανούς, συχνά από μακρινά μέρη, συχνά από την Αφρική, σπέρνουν φόβο στις καρδιές τους, αλλά μόνο μια φορά τα παθογόνα πέρασαν τα τελωνεία». Ο έμπολα έχει περάσει το τελωνείο με τρόπο που δεν μπόρεσε να κάνει η χολέρα από την Αϊτή.