Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ο πρύτανης Φορτσάκης δεν συνομιλεί με φοιτητές

Η επίδειξη ισχύος που οργανώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Το πανεπιστήμιο που σχεδιάζουν δεν έχει χώρο για δημοκρατικές διαδικασίες και συμμετοχή των φοιτητών στη λήψη των αποφάσεων. Της Αρχοντούλας Βαρβάκη.

Η επίδειξη ισχύος που οργανώνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Ο στόχος εκφράστηκε από τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκο: Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το «πώς θα δώσεις κίνητρα σε μια επιχείρηση, σε μια εταιρία, να έρθει να χρηματοδοτήσει ένα μεταπτυχιακό, να απορροφήσει κάποιους φοιτητές, να φτιάξει γραφεία διασύνδεσης, ώστε να βρίσκεται πιο εύκολα δουλειά για τους φοιτητές». Σχεδιάζουν ένα πανεπιστήμιο που θα ελέγχεται από την αγορά και θα λειτουργεί και το ίδιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σϊμος Ρούσσος: Είμαστε η μόνη χώρα που οι δωσίλογοι στελέχωσαν το κράτος, κι οι αγωνιστές σέρνονταν σε φυλακές και εξορίες

Συνέντευξη στην Βασιλική Σιούτη
 
Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος και «κόκκινος» δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.
Στη σημερινή του συνέντευξη στο Newpost απαντά ότι το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές του δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες του Δήμου και προαναγγέλλει ότι θα προβεί άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, σε μείωση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση. 
Τον περασμένο μήνα, είχε πει σε μια ομιλία του: «Διαβάζω ότι δεν τηρούμε τη νομιμότητα. Το ερώτημα αν κάποιος υπακούει στο νόμο και το δίκαιο είναι αρχέγονο. Από την εποχή του Κρέοντα και της Αντιγόνης. Ο καθένας υπακούει ανάλογα με τη συνείδησή του. Εμείς κάνουμε αυτό που είναι δίκαιο.» Η δήλωση του αυτή είχε προκαλέσει πολλά σχόλια. Σήμερα τον ρωτάμε και πάλι τι θα κάνει με τους «άδικους νόμους», όπως θεωρεί αυτούς του μνημονίου, και απαντά ότι θα συνεχίσει να είναι εναντίον τους. 
-Είστε ο δήμαρχος με τον οποίο ασχολούνται περισσότερο από κάθε άλλον τελευταία, τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας; 
«Δεν είναι δική μου επιλογή. Εμείς προσπαθούμε απλώς να τηρήσουμε όσα είπαμε προεκλογικά στον κόσμο που μας στήριξε. Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δήμο και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες». 

ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Πανευτυχής αισθάνεται ο Αντώνης Σαμαράς! Επιτέλους απαλλάχτηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο! Επιλέγοντας αυτός να δεχτεί να πάει στις Βρυξέλλες και να περάσει την επόμενη πενταετία ως μέλος της Κομισιόν ναι μεν θα μαζέψει λεφτά για να κάνει χρυσά γεράματα, αλλά ταυτόχρονα θα υπογράψει και την πολιτική του συνταξιοδότηση. Παρά τα φληναφήματα περί διαρκούς παρέμβασης του στην πολιτική ζωή του τόπου με το βάρος του επιτρόπου της Κομισιόν, γνωρίζει άριστα ο ίδιος ότι κανένας δεν θα τον λαμβάνει υπ΄όψιν του! Δήμας, Βάσω Παπανδρέου, Παπουτσής,Δαμανάκη: όλοι ξόφλησαν πολιτικά και πετάχτηκαν σαν σκουπίδια από τη στιγμή που πήγαν στην Κομισιόν! Ουδέποτε επανέκαμψαν!

Ο αριστερός αναγνώστης πιθανότατα απορεί γιατί ασχολούμαστε τόσο και γιατί ο Σαμαράς και οΒενιζέλος πανηγυρίζουν που απαλλάχθηκαν από τον Αβραμόπουλο. Η απάντηση είναι ότι επειδή ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει και δεν είχε ποτέ ιδεολογία ή πολιτική και επειδή είναι πρόθυμος να υπηρετήσει οποιαδήποτε γραμμή στο πλαίσιο του συστήματος ήταν ένα πιόνι της αστικής τάξης με σαφώς μεγαλύτερη αξία χρήσης από όσο διανοούνται οι αριστεροί. Θα μπορούσε δηλαδή να λειτουργήσει ως μεταβατικός ηγέτης σε οποιαδήποτε στροφή των πολιτικών εξελίξεων. Μεταβατικός όμως όχι μόνιμος με την έννοια της διάρκειας μερικά χρόνια. Έχοντας αυτό κατά νου προτίμησε τηχρυσή πενταετία από πλευράς αμοιβών στην Κομισιόν. Ο Σαμαράς έχει διπλό λόγο να είναι χαρούμενος. Αξιοποίησε τη μετακόμιση του Αβραμόπουλου στο …«πολιτικό νεκροταφείο» των Βρυξελλών, για να απαλλαγεί, τουλάχιστον προσωρινά, από έναν ακόμη εσωκομματικό αντίπαλο που εποφθαλμιούσε τη μετασαμαρική πρωθυπουργία, πολύ σοβαρότερο αυτή τη φορά: τον Νίκο Δένδια.

Τελειώνετε με την συγκάλυψη… Φέρτε τροπολογία για επαναφορά ελέγχων

«Επικοινωνιακές ρουκέτες», και «συγκάλυψη» εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα των εμβασμάτων που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2000 και μετά καταγγέλλει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Μιλώντας για «υποκρισία», «παραπλάνηση» και «μισές αλήθειες» σε σχέση με τον έλεγχο και την φορολόγηση των εμβασματων του εξωτερικού, ο κ.Καρχιμάκης επικροτεί την εξέλιξη με τους 5000 δημόσιους υπαλλήλους που συνελήφθησαν μετα απο έλεγχο να βγάζουν 1,5 δις ευρω στο εξωτερικό με εμβάσματα την περιοδο απο το 2010 και μετά.
αναρωτιέται όμως, μήπως κάποιοι εκτυλίσσουν το σύστημα «συγκάλυψη» για τα υπόλοιπα 298 δις ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό απο φυσικά και νομικά πρόσωπα ,από το έτος 2000 και μετά,για να μην ελεγχθούν ποτέ…

«Μήπως κάποιοι,στο όλον πολιτικό και οικονομικό σύστημα,παίζουν το σύστημα «καθυστερώ», ανεξήγητα και ύποπτα θα τολμούσα να πω;», συνεχίζει αναρωτώμενος αν έχει ψηφιστεί νόμος το 2013 με τον οποίο παραγράφονται οι έλεγχοι στα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2000 μέχρι το 2008.

«Εκλογές τώρα για να αποτραπεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο» – «Κλίμα κάλπης» τις τελευταίες ώρες

ΧΑΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΠτΔ

Kλίμα εθνικών εκλογών ίσως και εντός του 2014 σχηματίστηκε ξαφνικά τις τελευταίες ώρες! Πότε θα διενερηγθούν; Και εντός του Νοεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου (το ελάχιστο είκοσι ημέρες χρειάζονται για την διενέργεια εκλογών μετά την προκήρυξή τους) λένε στελέχη της ΝΔ που ζητούν από τον πρωθυπουργό να «διαβεί τον Ρουβίκωνα».
Οι διαδοχικές συνατήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Αντώνη Σαμαρά (θα προηγηθεί του Α.Τσίπρα) την Δευτέρα το πρωί και η επιμονή της κυβέρνησης να «επιταχύνει» τις διαδικασίες για την προεδρική εκλογή (θεωρητικά μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα) προκαλεί όργιο φημών για επίσπευση των εθνικών εκλογών, προκειμένου να αποφευχθεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Eκλογές τις οποίες έτσι ή αλλιώς δεν μπορεί να τις αποφύγει η κυβέρνηση «οχυρωμένη» στους 155 βουλευτές. Αναμένοντας την εαρινή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα «σαρώσει», το μόνο που αυξάνει είναι οι πιθανότητες να κερδίσει αυτοδυναμία τον Μάρτιο το ακροαριστερό κόμμα .