Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Γιατί θα αποτύχουν οι ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια

“Στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας...” Αυτή είναι η φράση-κλειδί στη ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια.

Η ρύθμιση περιγράφει μια σειρά διευκολύνσεων προς τους δανειολήπτες οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-επιχειρηματίες. Πολλές δόσεις, διαγραφή χρεών, διακανονισμός πληρωμών... Όμως όλα αυτά είναι στην ευχέρεια της τράπεζας: “Το χρηματοδοτικό ίδρυμα παρέχει την αιτούμενη διαγραφή και ρύθμιση κατά τη διακριτική του ευχέρεια σύμφωνα με κριτήρια τα οποία επιλέγει για την αξιολόγηση της ικανότητας του αιτούμενου...”

Όπερ σημαίνει οτι η τράπεζα θα αξιολογήσει τους δανειολήπτες και θα αποφασίσει για το εύρος των διευκολύνσεων. Δηλαδή, το υπουργείο αναθέτει σε ένα κερδοσκοπικό φορέα να ρυθμίσει ένα κοινωνικό ζήτημα.

Διότι το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων δεν είναι πλέον μόνο “οικονομικό”. Είναι πρώτα “κοινωνικό” και κατ' επέκταση “πολιτικό”. Και γι' αυτό δεν θα λυθεί με τις ρυθμίσεις που καταλήγουν στην “ευχέρεια της τράπεζας”.

Πέρασε ο χρόνος! -Σαμαράς: «Σε ένα χρόνο δωρεάν Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα»

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, για δωρεάν Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα εντός ενός χρόνου – δηλαδή… σήμερα.
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, για δωρεάν Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα εντός ενός χρόνου – δηλαδή… σήμερα.

Βέβαια, όπως όλοι ξέρουμε, πρόκειται για μία εξαγγελία που δεν υλοποιήθηκε – αν και πρόσφατα ανακοινώθηκε η λίστα των 304 δήμων της χώρας στους οποίους θα τοποθετηθούν στα μέσα του 2015 τα πρώτα hotspots, που θα μπορούν να εξυπηρετούν περίπου 40 με 50 χρήστες το καθένα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η αύξηση των δωρεάν δημόσιων σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο ανά τον κόσμο είναι εκρηκτική: Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα στη Γη υπάρχει ένα τέτοιο σημείο ανά 150 ανθρώπους, ενώ έως το 2018, η αναλογία θα έχει πέσει σε ένα σημείο ανά 20 μόνο ανθρώπους.

«Κοινωνική συμφωνία»: είναι εφικτή σήμερα;

ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΖΙΜΙΡ ΜΑΛΕΒΙΤΣ, 1912

του Ανέστη Ταρπάγκου 

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες και τουλάχιστον μέχρι την απαρχή της νεοφιλελεύθερης μεταστροφής, εφαρμόστηκε η πολιτική του «κοινωνικού συμβολαίου», δηλαδή ενός συμβιβασμού ανάμεσα στα ταξικά συμφέροντα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και στις οικονομικές και κοινωνικές επιδιώξεις των αστικών τάξεων. Οι λόγοι που έκαναν εφικτή τη λειτουργία αυτών των «κοινωνικών συμφωνιών» είναι, μεταξύ άλλων, η επίτευξη ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης των καπιταλιστικών οικονομιών, η σχετική έντονη παρουσία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των αριστερών πολιτικών σχηματισμών. Επίσης, η σχεδόν πλήρης απασχόληση του εργατικού δυναμικού και, ως εκ τούτου, η ανάγκη σύναψης ενός «κοινωνικού συμβολαίου» που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής έναντι μιας σχετικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής πολιτικής προς όφελος της μισθωτής εργασίας και της εξασφάλισης της λειτουργίας των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους πρόνοιας.

Κοινωνική συναίνεση και σοσιαλδημοκρατία

Νεολαία ΕΔEK: Ένας εχθρός... ο ιμπεριαλισμός!


Οξω λιμοκοντόρε απ’ την παράγκα!

Οι εταίροι. Οι σύμμαχοι. Οι δανειστές. Οι εγχώριοι και οι ξένοι σωτήρες. Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανεξαρτησία, η περηφάνια και η ανάπτυξη για τα οποία μιλάει ο κ.Σαμαράς. Το κοινοτικό κεκτημένο στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
Αντιγράφω από το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Real News» και από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του εκλεκτού συναδέλφου κ.Σωτήρη Καψώχα για τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των κκ.Σόιμπλε – Χαρδούβελη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο:

Χαρδούβελης: «Θέλουμε ανάσες για να διατηρηθεί η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα»
Σόιμπλε: «Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά σας, ούτε καν οι ανάγκες σας για τις εκλογές. Τελειώστε με όσα έχετε δεσμευτεί». 
Χαρδούβελης: «Θέλουμε να τελειώνουμε με το μνημόνιο και να βγούμε στις αγορές».
Σόιμπλε: «Η χώρα σας δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές και δεν μπορεί να υπάρξει νέο δάνειο χωρίς νέο πρόγραμμα».
Χαρδούβελης: «Υπάρχει μοχλός πίεσης των δανειστών και αυτός δεν είναι άλλος από τα 6 δις. ευρώ που μένει να λάβει η Ελλάδα από τα κέρδη των ομολόγων, τα οποία διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών».
Σόιμπλε: «Τα ποσά αυτά είναι ήδη διακρατημένα και θα τα λάβετε όταν έρθει η ώρα τους». 

Ελεγκτής χαστούκισε άνεργη

Γιατί έχω την εντύπωση ότι ψεύδονται όσοι κάνουν λόγο για κράτος δικαίου; Θεωρούσα μέχρι σήμερα ότι ζω σε μία χώρα όχι ονειρικά οργανωμένη αλλά τουλάχιστον ότι υπάρχουν νόμοι, σχετικά δίκαιοι που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία του τόπου αυτού και όταν καταπατάται το δίκαιο μπορείς, αν όχι να το βρεις, να το διεκδικήσεις. Ίσως είχε δίκιο ο ελεγκτής που μου απέδωσε το χαρακτηρισμό «Ηλίθια». Ναι, τώρα αποδίδω κι εγώ στον εαυτό μου αυτό το χαρακτηρισμό, γιατί ζούσα εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είχα βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη με την τόση άμεση αδικία και τη βία. Στην οικογένεια μου, πάντα λύνουμε το όποιο πρόβλημα υπάρχει με το διάλογο, με τη συζήτηση, γιατί όπως λέει και ο πατέρας μου «Για όλα υπάρχει λύση». Έτσι, ποτέ δεν έφαγα ούτε χαστούκι, ούτε για το πιο μεγάλο λάθος μου, αλλά με τις συμβουλές καταλάβαινα το άδικο μου και διόρθωνα τα λάθη μου…Κι έρχεται ένας ξένος, ένας ελεγκτής εισιτηρίων να με χαστουκίσει για το λάθος μου ότι τελείωσα μία σχολή, η οποία δεν έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση κι έτσι όντας άνεργη δεν είχα να αγοράσω το εισιτήριο των 0,60ευρώ. Πραγματικά αναγνωρίζω το λάθος μου ότι δεν γεννήθηκα σε μία πλούσια οικογένεια, αλλά σε μία αγροτική οικογένεια που με τον κόπο και τον ιδρώτα τους με σπούδαζαν τέσσερα χρόνια, αλλά δεν έχουν πια τη δυνατότητα να με χορηγούν. Είναι μεγάλο το φταίξιμο, ομολογουμένως….