Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Υπόθεση Μέρτεν: η αξιοποίηση των ναζί από τη Βόννη και η ελληνική «εθνικοφροσύνη»

Στις 5 Νοεμβρίου 1959, με παρέμβαση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, αποφυλακίστηκε και απελάθηκε στη Δυτική Γερμανία ο ναζί εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν, με συνέπεια την πρόκληση μεγάλων αντιδράσεων που κορυφώθηκαν σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Η υπόθεση Μέρτεν αποκάλυψε, από τη μια, την προκλητική ένταξη των ναζί εγκληματιών στον μεταπολεμικό γερμανικό κρατικό μηχανισμό και τη στήριξη που τους προσφερόταν από την κυβέρνηση της Βόννης, κι από την άλλη -για μια ακόμη φορά- την υποχωρητικότητα των ελλήνων «εθνικοφρόνων» της Δεξιάς έναντι των ισχυρών της Δύσης, ακόμη κι όταν επρόκειτο για σοβαρά ζητήματα εθνικής αξιοπρέπειας. Η αποκάλυψη της ύπαρξης συνεργατών των ναζί στους κόλπους της Δεξιάς και των κυβερνήσεών τους, απλώς επιβεβαιώθηκε και πάλι, με την υπόθεση αυτή.
Στέλεχος του ναζιστικού κόμματος, ο Μαξ Μέρτεν υπήρξε στα 1942-44 σύμβουλος της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης της Θεσσαλονίκης και από τη θέση αυτή υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς. Ταυτόχρονα ανέλαβε και τη δήμευση των περιουσιών τους, που η συνολική τους αξία υπολογιζόταν σε 125.000.000 χρυσά φράγκα. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του θησαυρού μεταφέρθηκε τότε στη Γερμανία, λεγόταν πως ένα άλλο μέρος κρύφτηκε κάπου στη Μακεδονία.

«Θρασίμια, τραμπούκοι, μαλακισμένα»!

Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελλάδας για τους φοιτητές που αντιστέκονται στη διάλυση του πανεπιστημίου και στον αυταρχισμό: «Θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους». Ανδρέας Λοβέρδος, Υπουργός Παιδείας «Τραμπούκοι και περαστικοί οι φοιτητές του ΕΚΠΑ»

Άνδρας της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σε βιαιοπραγία εναντίον 14χρονου μαθητή τόσο κατά τη διάρκεια της προσαγωγής, όσο και μέσα στο Α.Τ. Χολαργού! 7 προσαγωγές για τις "ενδεχόμενες καταλήψεις". 
Καθηγητής(!) Φυσικής Αγωγής (!) σε Λύκειο της Νέας Ιωνίας Αττικής, απευθυνόμενος επιθετικά και απειλητικά σε 15χρονο μαθητή που βρισκόταν μέσα στο σχολείο στο οποίο οι μαθητές έκαναν κατάληψη : «Άνοιξε ρε μαλακισμένο». 

Οι τρεις εξουσίες σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια μεγαλουργούν! 
Και καλά από τις δύο πρώτες δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο, το λαμπρό παρελθόν του πρώτου από την εποχή των ταγμάτων εφόδου της ΟΝΝΕΔ, το θράσος, η ξετσιποσιά και η ωμότητα του δεύτερου, και η «εκπαίδευση» που έχει λάβει ο τρίτος προοιώνιζαν και το λαμπρό τους μέλλον. Αλλά ο τρίτος;

Μη ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind

Η ΦΩΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ

Κώστας Εφήμερος στο www.thepressproject.gr

Σήμερα η παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται από μια σημαντική διαρροή. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Ανάμεσα του βρίσκεται (προς το παρόν) η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind... αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε σχεδόν πουθενά.

Εδώ και καιρό συζητάμε για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά η κατάσταση που παρουσιάσαμε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, κάποια στιγμή θα μελετάται ως case study για το πως μοιάζει ο πάτος της.

Υπάρχει ήδη ένα άρθρο που εξηγεί με κάποια στοιχεία την υπόθεση LuxLeaks (εδώ link για το άρθρο από το διεθνές TPP) αλλά έτσι και αλλιώς η συντακτική ομάδα του TPP ετοιμάζει ένα ουσιαστικό αφιέρωμα που αξίζει να διαβάσετε. Μέχρι τότε όμως διαβάστε αυτό:

Ο Γλέζος κερδίζει και τις καρδιές των Γερμανών για τις πολεμικές αποζημιώσεις

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του γερμανικού λαού κι ούτε τον θεωρούμε υπεύθυνο για όσα διέπραξε το Τρίτο Ράιχ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το θέμα των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και νομικό. Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα που πρέπει να λυθεί από τις δύο πλευρές», ανάφερε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γλέζος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, μαζί με τη γερμανίδα αξιωματούχο απεύθυναν κοινή πρόσκληση προς τη γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος διασαφήνισε πως πρόκειται για αποκατάσταση της Δικαιοσύνης.

«Πρέπει το θέμα να απασχολήσει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ώστε να ενταθεί η πίεση προς την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξη και αλληλεγγύη της στις προσπάθειες του Μανώλη Γλέζου.

Guardian: ΣΥΡΙΖΑ, Podemos και Ενωμένη Αριστερά «μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του 1968»

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το Podemos στην Ισπανία και την Ενωμένη Αριστερά της Σλοβενίας, η εξουσία είναι μια πραγματική δυνατότητα: Αρκεί να επιβιώσουν στη μακρά τους πορεία μέσα στους θεσμούς».

Αφιέρωμα σε τρία ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει η εφημερίδα Guardian σε άρθρο της με τίτλο «Τα νέα αριστερά κόμματα της Ευρώπης μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του 1968»
Το κείμενο ξεκινάει με μία αναφορά σε σκηνή από το έργο του Κώστα Γαβρά, «Το κεφάλαιο». Σε ένα οικογενειακό γεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος μίας μεγάλης γαλλικής τράπεζας έχει ένα καυγά με τον θείο του, έναν αριστερό του 1968, ο οποίος κατηγορεί τον ανιψιό του για την υπερχρέωση Ευρωπαίων πολιτών και την καταστροφή κρατών. Ο νεαρός τραπεζίτης απαντά «Μα πρέπει να είσαι χαρούμενος». Ο θείος ρωτάει μπερδεμένος «Γιατί;», «Διότι εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα». «Τα παιδικά μου όνειρα;» ρωτάει ο θείος, «Εσείς οι αριστεροί θέλετε διεθνισμό, τον αποκτήσατε. Τα λεφτά δεν γνωρίζουν σύνορα». Ωστόσο, γράφει ο συντάκτης της Guardian, τα παγκόσμια οικονομικά μπορεί να βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν αυτή την ελευθερία και να αντιμετωπίσουν σύντομα ορισμένα σύνορα – «τουλάχιστον εάν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις από την Ισπανία την Ελλάδα και τη Σλοβενία». 

Εργάτριες - «σκλάβες» έφτιαχναν φεμινιστικά μπλουζάκια

Εκτεθειμένοι βρέθηκαν κορυφαίοι πολιτικοί στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η φεμινιστική οργάνωση Fawcett Society, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα μπλουζάκια της καμπάνιας της με το μήνυμα «Να πως μοιάζει ένας φεμινιστής», τα φτιάχνουν γυναίκες στον Μαυρίκιο, οι οποίες εργάζονται υπό καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς.

Τα επίμαχα μπλουζάκια άρχισαν να πωλούνται την περασμένη εβδομάδα, με το περιοδικό ELLE της Αγγλίας να τα προμοτάρει, για να προωθήσει τη φεμινιστική εκστρατεία της Fawcett Society. Θέλοντας να στείλουν το πολιτικό τους μήνυμα ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ αλλά και η Χάριετ Χέρμαν, πρώην υπουργός για την ισότητα των φύλων σε κυβέρνηση των Εργατικών, εμφανίστηκαν με τη συγκεκριμένη αμφίεση. Το μπλουζάκι της καμπάνιας φόρεσαν επίσης πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές.