Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Μου διώχνετε τους φίλους μου

Εγώ θα μείνω. Μεγαλώσαμε εδώ, είναι ωραία εδώ, τι ωραία; Μαγικά είναι, έχει ήλιο, έχει θάλασσα, έχει αλάτι στα μαλλιά, άμμο κρυμμένη στα πιο παράξενα σημεία μιας τσάντας που δεν τινάξαμε… 

εδώ φοράμε σκούφους μονάχα επειδή έτσι γουστάρουμε, εδώ είναι νοέμβρης και δεν χρειάζεσαι μπουφάν, εδώ τρώμε σουβλάκια στο όρθιο, πίνουμε τσίπουρα και γελάμε, εδώ κλαίγαμε για αγόρια που δεν μας ήθελαν, μετά πετούσες μια μαλακία και σκάγαμε στα γέλια, εδώ έκλαψαν επειδή δεν τους θέλαμε, εδώ χαράξαμε τα ονόματα μας σε δέντρα -αυτά τα λίγα που υπάρχουν- εδώ κάναμε κοπάνες, εδώ μεθύσαμε και ξερνούσαμε στο μπάνιο κάποιου φίλου, εδώ – στο δωμάτιο μου – μας είχε βρεί η μάνα μου λιωμένες με ένα μπουκάλι τεκίλα και κάτι φλούδες από λεμόνια, θυμάσαι; Eδώ ξεκινήσαμε να ονειρευόμαστε, μετά ακούσαμε για «επανάσταση», μετά τα όνειρα άλλαξαν, εδώ φάγαμε χημικά , εδώ τρέξαμε, εδώ σε πήρα τηλέφωνο κλαίγοντας τότε που πέρασαν τα μέτρα και ψέκασαν εναν παππου μπροστα μου και φώναζε από το τηλέφωνο η μάνα σου να ρθεις με το αυτοκίνητο (!) στο αποκλεισμένο Σύνταγμα να με μαζέψεις γιατί ειμαι “βλαμμένο”, εδώ είδαμε το δίκιο εδώ και το άδικο, εδώ ανατριχιάσαμε με ένα σύνθημα και γελάσαμε με το “μωρο μου εισαι όμορφη σαν τράπεζα που καίγεται”… Τώρα φεύγεις… Ούτε η πρώτη είσαι ούτε η τελευταία… Εγώ θα μείνω.

Εκείνοι που δεν έχουν πατρίδα

Είσαι μια σκιά εδώ. Μόνο μια σκιά. 
Περνάς και κανείς δεν σε βλέπει. 

Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν, σήμερα, χωρίς υπηκοότητα, στερούμενοι τα δικαιώματα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες που απορρέουν από το status του πολίτη. Αυτό σημαίνει πως κανένα κράτος δεν τους αναγνωρίζει, δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, και επομένως στερούνται της πρόσβασης σε εθνικά ή διεθνή πλαίσια προστασίας. Πολύ περισσότερο από ένα νομικό ζήτημα, η ανιθαγένεια συνιστά ένα θεμελιώδες ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι ανιθαγενείς δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας, συχνά στερούνται την εκπαίδευση (οι δυσκολίες ξεκινούν ήδη από το δημοτικό), δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, κινδυνεύουν διαρκώς με κράτηση, αποκλείονται από επαγγελματικές ευκαιρίες, δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, ενώ παράλληλα αδυνατούν από το να παντρευτούν και να ανοίξουν λογαριασμό σε κάποια τράπεζα μέχρι και να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης ή μια δική τους στέγη. Οι ανιθαγενείς γεννιούνται και πεθαίνουν «αόρατοι», στερούμενοι όσα εμείς μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα.

Χυδαίο ρεπορτάζ ΑΝΤ1: "Αποτυχημένη πρόβα κατάληψης του Πολυτεχνείου"

Σε πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική αντίληψη, ο ANT1 παρουσίασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες κατά την πορεία των φοιτητών με τον … δικό του τρόπο.

Με τον προκλητικό τίτλο «Αποτυχημένη πρόβα κατάληψης του Πολυτεχνείου» το ρεπορτάζ μεταφέρει εικόνες από την πρωινή επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές, αλλά και από τα επεισόδια το βράδυ.
«Δακρυγόνα και πέτρες. Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου όπως κάποιοι τον φαντάζονται ξεκίνησε από χθες» σημειώνει ο δημοσιογράφος για να συμπληρώσει πως τα επεισόδια κορυφώθηκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου, «όπου δεν υπήρχε φύλαξη από την αστυνομία».

Ο δημοσιογράφος θέτει τους φοιτητές στο επίκεντρο, χωρίς βέβαια να αναφέρει την άγρια καταστολή και το ξύλο που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ.
«Οι φοιτητές έσπασαν το λουκέτο, μπήκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου και από κει ξεκίνησε ο κλεφτοπόλεμος» σημειώνει, ενώ μετά από λίγο λέει πως «η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο όταν οι νεαροί έσπασαν την πόρτα για να εισέλθουν».