Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η ύποπτη επανάληψη της ιστορίας σαν φάρσα

Χθες η Γκουέρνικα, σήμερα το Κομπάνι. Σχέδιο του Κούρδου Σύριου καλλιτέχνη Yahia Silo


«Η δυτική υποκρισία είναι τόσο πυκνή που μπορείς να την κόψεις με το μαχαίρι»
[Έγραψε ο Eric Walberg στην εβδομαδιαία Al-Ahram]

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που όλοι οι εθνικοί πολιτισμοί της γης, αδιακρίτως, είναι σε παρακμή.
Σίγουρα, μια από αυτές είναι ότι ο ξεπεσμός της πολιτικής ζωής όλων των εθνών είναι βαθύς καθόσον οι ηγετικές πολιτικές φυσιογνωμίες παντού λειτουργούν σαν εκπρόσωποι δημόσιων σχέσεων (PR) των νεοταξικών ελίτ που συνίστανται από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, την Γουώλ Στρητ και τα οικονομικά επιτελεία του Σίτυ του Λονδίνου, τους κατασκευαστές όπλων και τις γιγαντιαίες πολυεθνικές.
Αλλά στην βάση, η παρακμή αυτή έχει απόλυτη σχέση με τον τρόπο που παρουσιάζεται σ’ εμάς η πραγματικότητα, από την μικρότερη λεπτομέρεια μέχρι το μεγαλύτερο πλαίσιο.
Αυτοί οι ίδιοι επικυρίαρχοι, που αδίστακτα αποσταθεροποιούν και καταστρέφουν κράτη, όπως η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Αργεντινή με κάθε τρόπο· αυτοί που έχουν εξευτελίσει αξίες όπως η εθνική κυριαρχία και η δημοκρατία, συνεργούν όποτε έχουν συμφέρον στην δημιουργία «κρατών»-προτεκτοράτων και αερομεταφερόμενων «Χαλιφάτων».

Ο Αντιστράτηγος!

Δημήτρης Καζάκης

Όχι δεν πρόκειται για τον κ. Κωσταράκο, σήμερα αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και τους υπόλοιπους σαν κι αυτόν. Ο Αντιστράτηγος είναι μια ευφυέστατη επιφυλλίδα του Γεωργίου Βλάχου στην «Καθημερινή» και αφορούσε τον τότε αντιστράτηγο Μεταξά, όταν αυτός συνομωτούσε για να οδηγηθεί η Μικρασιατική εκστρατεία σε καταστροφή. Η επιφυλλίδα δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της 25ης Αυγούστου 1922 και αναδημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1934 στην εφημερίδα «Πατρίς» της Αθήνας. Την παραθέτουμε ολόκληρη και την αφιερώνουμε εξαιρετικά σ” όλους τους «αντιστράτηγους» του σημερινού επιτελείου με συνείδηση εθνικής μειοδοσίας ανάλογη μ” εκείνην του Ιωάννη Μεταξά.

Γράφει ο Γεώργιος Βλάχος:

Ένας κύριος εισέρχεται εις την Σχολήν των ευελπίδων, τρέφεται εκεί και εκπαιδεύεται, όπως όλοι οι μαθηταί, δι’ εξόδων σχεδόν του Κράτους. Γίνεται ανθυπολοχαγός, φορεί γαλόνια, του κάμουν σχήματα οι στρατιώται, παραμερίζουν οι πολίται όταν περνά, είναι αξιωματικός, παίρνει μισθόν. Προάγεται. Σήμερον λοχαγός, αύριον ταγματάρχης, μεθαύριον συνταγματάρχης, έπειτα αντιστράτηγος. Και τα έτη αυτά πληρώνεται, είναι σεβαστός, είναι σπουδαίος.

ΣΟΚ ΑΠΟ ''FT'': Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ 

Του WOLFGANG MUNCHAU

Έκπληξη που αγγίζει τα όρια του σοκ , προκαλεί άρθρο του Wolfgang Münchau στους Financial Times, μία κατεξοχήν εφημερίδα τηςνεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, με το οποίο επαινείται ηριζοσπαστική αριστερά ειδικά για τις θέσεις της όσον αφορά το χρέοςστην ευρωζώνη.
Ο αρθρογράφος συμφωνεί ευθέως με μια ριζοσπαστική αντιμετώπιση του χρέους στην ευρωζώνη, ως προϋπόθεση για μια αναζωογόνηση της οικονομίας της, πράγμα άλλωστε καθόλου ασύμβατο με μια καπιταλιστική λογική.
Άλλωστε η διαγραφή του χρέους δεν αντιπροσωπεύει κατ' ανάγκη αυτή καθεαυτή ένααντινεοφιλελεύθερο μέτρο και πολύ περισσότερο ένα αντικαπιταλιστικό μέτρο, όσο και αν είναι προϋπόθεση για πολιτική προοδευτικού και σοσιαλιστικού προσανατολισμού.

Ν.Ζ

Hunger Games: Από τα σταφύλια της οργής στο παιχνίδι της πείνας

Φοιτητικά κινήματα από την Ταϊλάνδη μέχρι το Λονδίνο αντιγράφουν τους ήρωες ταινιών του Χόλιγουντ, όπως το Hunger Games και το V for Vendetta. Θα ξεκινήσει η επόμενη επανάσταση σε κάποιο στούντιο της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος;

«Για να δω τώρα ποιος άλλος θα διαμαρτυρηθεί», έλεγε γελώντας ο δικτάτορας-πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούθ Τσανότσα ύστερα από το πογκρόμ που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι αρχές ασφαλείας εναντίον φοιτητών. Το μόνο αδίκημα που είχαν διαπράξει τα «θρασίμια» της ταϊλανδέζικης χούντας ήταν ότι ύψωναν τα τρία δάχτυλα του δεξιού χεριού αντιγράφοντας τους ήρωες της ταινίας The Hunger Games.
Καθώς το «κίνημα των τριών δαχτύλων» άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, το καθεστώς ακύρωσε την προβολή της ταινίας, ενώ οι αρχές οδηγούσαν αρκετούς φοιτητές σε κρατητήρια της ασφάλειας για να υπογράψουν δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αντιμετώπισαν την είδηση με ισχυρές δόσεις οριενταλισμού και πινελιές από τα εγχειρίδια προπαγάνδας του Ψυχρού Πολέμου. Η νεολαία, είπαν, επαναστατεί απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς της Ασίας, εμπνεόμενη από τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας όπως εκφράζεται από το Χόλιγουντ. Τέλος της ανάλυσης, τέλος και της Ιστορίας, όπως θα έλεγε και ο Φουκουγιάμα.

Δώστε στέγη και άσυλο στους Σύρους λέει η Υπατη Αρμοστεία

Με αφορμή την ειρηνική διαμαρτυρία των Σύρων προσφύγων στο Σύνταγμα, ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, δήλωσε τα παρακάτω:

1.Για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, με προτεραιότητα στις πλέον ευάλωτες ομάδες (π.χ. οικογένειες με παιδιά), να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής προσωρινή στέγαση και γενικότερα κάλυψη των άμεσων βιοτικών αναγκών τους. Σημειωτέον ότι οι Σύροι προστατεύονται από την επιστροφή και διαμένουν προσωρινά νόμιμα στη χώρα.

2.Η ένταξη στο ελληνικό σύστημα ασύλου, όσων το επιθυμούν, εξασφαλίζει την κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος οικογενειακής συνένωσης με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου έχει πρόσφατα υιοθετήσει μια ταχεία διαδικασία αναγνώρισης του προσφυγικού καθεστώτος για τους υπηκόους Συρίας.

ΒΙΝΤΕΟ-Το αδέσποτο σκυλί που ράγισε καρδιές

Ένα αδέσποτο σκυλάκι επισκίασε τέσσερις Σουηδούς αθλητές που συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα extreme sports, στο Εκουαδόρ. Το σκυλάκι αν και τραυματισμένο τους ακολούθησε, διανύοντας απόσταση 700 χιλιομέτρων σε έξι ημέρες.

210 εκπαιδευτικοί υπογράφουν κείμενο στήριξης στους απεργούς πείνας Η. Κωστάρη και Ν. Ρωμανό

Για να δείτε ποιοι υπογράφουν πατήστε ΕΔΩ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ
ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗ ΚΩΣΤΑΡΗ
Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, αυτονόητο δικαίωμα όλων
Οι κρατούμενοι Νίκος Ρωμανός και Ηρακλής Κωστάρης βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 10/11 και 29/10 αντίστοιχα, διεκδικώντας εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σχολή στην οποία πέρασε φέτος με πανελλαδικές εξετάσεις ο πρώτος και φοιτά ήδη εδώ και τρία χρόνια ο δεύτερος. Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται απέρριψε το καθ’ όλα νόμιμο αίτημά τους, εφαρμόζοντας στην περίπτωσή τους ένα απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων. 
Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δάσκαλοι από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, επισημαίνουμε κατ’ αρχάς τον κίνδυνο να απαξιωθεί και να ακυρωθεί στην πράξη ο πολύτιμος όσο και πολύπαθος θεσμός του σχολείου εντός της φυλακής.
Πάνω απ’ όλα όμως, θεωρούμε απαράδεκτο να φτάνουν δυο άνθρωποι να διεκδικούν ένα τόσο βασικό και αυτονόητο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο το σώμα τους και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.

Στο Τζάνειο μεταφέρθηκε εσπευσμένα ο Νίκος Ρωμανός


Τη Δευτέρα διακομίστηκε στο Τζάνειο ο Νίκος Ρωμανός. Ο οργανισμός του έχει εξασθενήσει λόγω της απεργίας πείνας που συνεχίζει από τις 11 Νοέμβρη.
Η απεργία πείνας έχει ξεκινήσει από τον Ρωμανλό ως αντίδραση στην απόφαση της διοίκησης των φυλακών να μην του δώσει άδεια για να παρακολουθήσει μαθήματα στο ΤΕΙ που εισήχθη.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του Φ. Ραγκούση, η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη οπότε και αποφασίστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Ο Νίκος Ρωμανός παλεύει για το αυτονόητο, το οποίο συνεχίζουν παρανόμως και παραβιάζοντας κάθε έννοια του νόμου να του το στερούν», δήλωσε ο συνήγορός του.

To «Άκου, Ανθρωπάκο» του Βίλχελμ Ράιχ εικονογραφημένο

Ο αγαπημένος μαθητής του Φρόυντ, ο Βίλχεμ Ράιχ, έγραψε το «Άκου, Ανθρωπάκο» το 1946 και το δημοσίευσε το 1948. Πρόκειται για την κραυγή αγωνίας ενός μεγάλου στοχαστή, που βλέπει τα σπέρματα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού μέσα στον κοινό, καθημερινό άνθρωπο. Ο εικονογράφος William Steig στην έκδοση του 1974, του βιβλίου το διάνθισε με καταπληκτικές εικόνες.

Το «Αντικλείδι» βρήκε τα αποσπάσματα από την αντίστοιχη έκδοση στα ελληνικά και τις παρουσιάζει:

Σε απεργία πείνας οι Σύροι πρόσφυγες στο Σύνταγμα Για χορήγηση ασύλου

Σε απεργία πείνας προχώρησαν από το πρωί της Δευτέρας οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται για έκτη συνεχή ημέρα στο Σύνταγμα, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της Βουλής. Είναι εκατοντάδες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Ζητούν από το ελληνικό κράτος άσυλο και στέγη. Έχουν κλείσει συμβολικά τα στόματά τους με μονωτική ταινία ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Μία γυναίκα με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με το ανήλικό παιδί της να κλαίει απεγνωσμένα, ενώ λίγη ώρα αργότερα ένας άνδρας έχασε τις αισθήσεις του, λιποθυμώντας στο σημείο όπου ξεκινάνε τα σκαλοπάτια προς την πλατεία Συντάγματος.

Ο γιατρός που βρισκόταν στο σημείο δεν μπόρεσε να διαγνώσει το λόγο της κατάρρευσης του Σύρου άνδρα, ενώ έπειτα από περίπου 20 λεπτά μεταφέρθηκε και αυτός στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Η χθεσινή νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο την παραμονή τους έξω στο κρύο. Σημειώνεται πως το Σάββατο, σχολικοί φύλακες παρέδωσαν ρουχισμό και τρόφιμα ενώ και σήμερα μπορεί όποιος το επιθυμεί να κάνει το ίδιο μέχρι τις 20:00 στην οδό Καραγιώργη Σερβίας.

Εξίσωση των κολεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια Ισοδύναμα

Ισοδύναμα

Την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας μεταξύ των απόφοιτων των κολεγίων, που λειτουργούν στην Ελλάδα με πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς, και των απόφοιτων των δημόσιων πανεπιστημίων προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, σύμφωνα με τα Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρεται πως με το άρθρο 49 του Ν. 4264/2014 διευρύνθηκε η αρμοδιότητα του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) έτσι ώστε να συμπεριλάβει την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας ακόμη δύο κατηγοριών τίτλων σπουδών: Πρώτον, τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που απονέμουν ΑΕΙ όχι μόνον κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών που συνεργάζονται στην Ελλάδα με τα κολέγια του Ν. 3696/2008, και δεύτερον, μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που απονέμονται από κολέγια του ως άνω νόμου, εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης.
Η εν λόγω ρύθμιση όπως επισημαίνεται, δεν περιέλαβε τα πρώτα πτυχία (bachelor's) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας, τα οποία απονέμουν κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, βάσει προγραμμάτων σπουδών που επίσης έχουν πιστοποίηση από τους ίδιους διεθνείς οργανισμούς και μάλιστα από ετών.

Ο κύκλος με τους 180

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, για ενίσχυση των μετώπου των προθύμων να στηρίξουν τον κυβερνητικό υποψήφιο για ΠτΔ, δεν στηρίζονται σε μια αντικειμενική ανατροπή των πολιτικών δεδομένων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντα μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξελίσσεται άσχημα, το θέμα της απομείωσης του χρέους έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και το Βερολίνο δεν κάνει κάποια κίνηση για να βοηθήσει τον πρωθυπουργό παρόλο που τόσα έχει επενδύσει στη σχέση του με την Α. Μέρκελ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει λογική εξήγηση για το τι είναι αυτό που, σύμφωνα με τις διαρροές, δημιουργεί δυναμική αύξησης των «ναι» για την προεδρική εκλογή. Από τη στιγμή που δεν εμφανίζεται κάποιο μείζον διακύβευμα που να δίνει επιχείρημα στους βουλευτές να υποστηρίξουν η παράταση ζωής της κυβέρνησης έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, δεν βγάζει νόημα με τα κλασικά εργαλεία ανάλυσης το γεγονός ότι ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές των ΑΝΕΛ πείθονται να συμβάλουν για να αποτραπούν οι κάλπες.

ΟΜΙΧΛΗ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΤΥΛΙΞΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Η μεγαλύτερη σε μαζικότητα πορεία που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο στις Σκουριές, είχε και την αντίστοιχη αστυνομική καταστολή. Βροχή από δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης, ήταν ό,τι αντιμετώπισαν σήμερα οι διαδηλωτές, οι οποίοι παρέμειναν για αρκετές ώρες πάνω στον Κάκκαβο, ανάμεσά τους πολλοί ηλικιωμένοι και μαθητές. Στην καταστολή απάντησαν με χιούμορ. “Μη μας βαράτε σας φέραμε νεράκια”, έγραφε πάνω ένα κιβώτιο με εμφιαλωμένα νερά που έδωσαν στα ΜΑΤ, κίνηση εμπνευσμένη από το περιστατικό στα Εξάρχεια. Απάντησαν και με θάρρος.
Οι διαδηλωτές, αφού οπισθοχωρούσαν, για ν’ αποφύγουν τα χημικά, επανέρχονταν, φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου, απ’ όπου και ξεκίνησε η ένταση. Αυτό συνέβη αρκετές φορές και λίγο πριν αρχίσει να σκοτεινιάζει, πήραν το δρόμο της επιστροφής.

“Με ΜΑΤ βία και καταστολή – χρυσάφι δεν θα πάρετε από τη Χαλκιδική”, “Του Μπόμπολα τσιφλίκι δεν είναι οι Σκουριές – κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές”, “Ελλάδα ξύπνα σου παίρνουν τη γη – ξεκίνησαν πουλώντας τη Χαλκιδική”, ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην μεγαλειώδη κινητοποίηση, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Κάτοικοι από τα γύρω χωριά και αλληλέγγυοι, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα, συγκεντρώθηκαν σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγιά και από εκεί με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν στο βουνό. Ανάμεσά τους και τέσσερα λεωφορεία γεμάτα κόσμο από Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Κιλκίς.