Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Εθελοντισμός για το κέρδος του άλλου

Η άποψη περί των θετικών επιπτώσεων του εθελοντισμού δεν είναι καινούρια. Ούτε και η βιομηχανία εκμετάλλευσης που στήθηκε γύρω από τη δωρεάν εργασία με σκοπό το κέρδος.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα επίπεδα της ανεργίας των νέων. Η απάντηση σε αυτή τη «μάστιγα» έρχεται μέσω αναλύσεων οι οποίες την αντιμετωπίζουν ως ένα ανεξάρτητο γεγονός που μοιάζει περισσότερο με φυσικό φαινόμενο, παρά με το άμεσο αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικών αποφάσεων και διακρατικών δεσμεύσεων.
Σήμερα, έξι στους δέκα νέοι είναι άνεργοι. Πάνω από τους μισούς δεν πληρώνονται τα προβλεπόμενα, ενώ οι απλήρωτες υπερωρίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Στο επίκεντρο των λύσεων που προτείνουν οι ίδιοι οι άνεργοι νέοι στον εαυτό τους είναι η εθελοντική εργασία.
Εθελοντής σε μια επιχείρηση που κερδίζει χρήματα από τη δωρεάν εργασία μου σημαίνει συλλογή εμπειριών και αύξηση των πιθανοτήτων πρόσληψης μου στο μέλλον, λένε οι άνεργοι νέοι.

Βίος αβίωτος : Σύριοι πρόσφυγες σε απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος

της Μαρίας Παρέντη
Σε μια χώρα της οποίας η μεταναστευτική της πολιτική περιορίζεται στην πρωθυπουργική δήλωση περί ‘’επανάκτησης των πόλεων από τους λαθρομετανάστες’’, σε επιχειρήσεις τύπου ‘’Ξένιος Ζευς’’ και στη γνωστή προτροπή αρχηγού της Aστυνομίας «πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο», Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται από το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στη Βουλή, διεκδικώντας στοιχειώδεις προνοιακές πολιτικές ένταξης.

Οι 150 έχουν γίνει περίπου 500, αφού κατέφθασαν κι από άλλες πόλεις συμπατριώτες τους για να ενώσουν τις φωνές τους. Άνθρωποι που δεν έχουν στην κυριολεξία τίποτα άλλο να χάσουν. Δεκαεξάχρονα παιδιά να σου διηγούνται ιστορίες φρίκης και πολέμου, μωρά να παίζουν με μπαλόνια , γιαγιάδες με μαντήλια να κλαίνε από συγκίνηση επειδή τους πήγες ένα μπουφάν. Οι άντρες τους αποφασισμένοι να μη λυγίσουν, δηλώνουν πως θα διαφυλάξουν τα γυναικόπαιδα, αυτά χρειάζονται ρούχα και τροφή , για τους ίδιους δεν τους νοιάζει. Το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν.

Και η εγχείρηση ΑΠΕΤΥΧΕ και η «γηραιά πόρνη» απεβίωσε…

Του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Με αφορμή τη συνεχή «έκθεση στο κλαρί» του πολιτικού μας συστήματος στους δανειστές και το αχρείο αλισβερίσι μέρους «πατέρων του έθνους», είτε παλιότερα για να ψηφίσουν μνημόνια, είτε τώρα για να ψηφίσουν (ή να μην ψηφίσουν) πρόεδρο της δημοκρατίας μου ήρθε αυτόματα στο νου η περίφημη Μπαϊρακτάρια ρήση του Καραμανλή, ο οποίος εν μέσω κεμπάπ και γιαουρτλού, είχε μιλήσει για πέντε νταβατζήδες που δεν τον άφηναν να κυβερνήσει…

Η ιστορία διέψευσε με τον πλέον οικτρό τρόπο τον πρώην πρωθυπουργό, αφού αποδείχτηκε ότι η «Ψωροκώσταινα» εκπορνεύτηκε στο γεράματα της και πως οι «νταβατζήδες» είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα… Οι «κρατικοδίαιτοι επενδυτές», τύπου Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Λάτση, Αλαφούζου, Μυτιληναίου κλπ κλπ δεν είναι «νταβατζήδες»… Είναι οι ΠΕΛΑΤΕΣ της γηραιάς πόρνης… Νταβατζήδες είναι οι Σημίτηδες, οι Πάγκαλοι, οι Μαντέληδες, οι Παπακωνσταντίνου, οι Βουλγαράκηδες, οι Ρουσόπουλοι, οι Σουφλιάδες κλπ κλπ
Και μάλιστα ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ νταβατζήδες, αφού εξέδιδαν τόσα χρόνια την πόρνη, χωρίς να εισπράττουν τα μισθία για τις υπηρεσίες!!!
Ως εκ τούτου, παραδεχόμενοι την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ τους να εισπράξουν «τα πορνεία» αποφάσισαν να φέρουν ξένους νταβατζήδες για να ξεπουλήσουν και τα τελευταία χρυσαφικά της πόρνης, στους ξένους «πελάτες», ΜΗΠΩΣ και πληρωθούν τα έξοδα για την κηδείας της γιαγιάς… Άλλωστε οι «εγχώριοι» πελάτες αποδείχτηκαν «τσάμπα μάγκες» αφού «αγόραζαν» με δανεικά κι αγύριστα…

Ασπρα αρνάκια… με νύχια γαμψά

http://left.gr/  Τάσος Παππάς                                                                        Εφημερίδα των Συντακτών

Να αντιγυρίσουμε στους όψιμους επικριτές της πρακτικής των δανειστών το δικό τους επιχείρημα. Ησασταν βουβοί επαίτες επί τόσα χρόνια και η σημερινή μεταμφίεσή σας σε άγρια λιοντάρια προκαλεί θυμηδία.
Σήμερα λέω, να κάνουμε μια πρόχειρη αναδρομή. Να θυμηθούμε τι έλεγαν ορισμένοι πριν από λίγο καιρό για τα μνημόνια, τον ρόλο της Ευρώπης, τη Γερμανία, πώς αντιμετώπιζαν όσους εξέφραζαν βέβηλες απόψεις και να δούμε τι λένε τώρα. Εχουμε και λέμε:

● Δεν έχει περάσει δα και ένας αιώνας από τότε που όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει τη φιλοσοφία και την κατασκευαστική αρτιότητα των προγραμμάτων διάσωσης, χαρακτηριζόταν λαϊκιστής, δημαγωγός και ορκισμένος εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας. Σήμερα, και αφού έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας (το έχουν ομολογήσει άλλωστε και αυτοί που τα σχεδίασαν) ότι τα μνημόνια είναι γεμάτα λάθη -μοιραία για την ελληνική κοινωνία-, οι χθεσινοί κήνσορες εγκατέλειψαν τις συναχωμένες ιδέες τους και βγήκαν στα κεραμίδια κατά των γραφειοκρατών των Βρυξελλών επειδή μας συμπεριφέρονται με επιθετική αναίδεια, λες και είμαστε αιχμάλωτοι πολέμου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τους φανατικούς υποστηρικτές των μνημονίων και απόλυτα προσηλωμένος στη γραμμή της σύμπλευσης με την τρόικα, που κατακεραύνωνε με την αφρίζουσα ρητορική του τούς αντιρρησίες, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι «ιστορικά έχουν αποτύχει (σ.σ. οι δανειστές)»!!!

Γερμανός δημοσιογράφος καταγγέλλει το «σιωπηλό πραξικόπημα» της τρόικας


«Σιωπηλό πραξικόπημα» αποκαλεί την παρέμβαση της τρόικας στις χώρες της κρίσης ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Ροτ στο ομώνυμο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε τέταρτη έκδοση.

«Όταν λέω “σιωπηλό πραξικόπημα” εννοώ ότι γίνονται αλλαγές σε ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς τη συμμετοχή του πληθυσμού στις διαδικασίες. Μίλησα με πολλούς επιστήμονες και συνδικαλιστές πριν καταλήξω στον όρο “πραξικόπημα” και όλοι μου είπαν ότι περί αυτού πρόκειται, ότι αυτό συμβαίνει στην ουσία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία,στην Ισπανία. Μία αλλαγή στην ίδια την κοινωνία», τονίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Από την άλλη πλευρά, ο Γιούργκεν Ροτ θεωρεί, και το εξηγεί στο βιβλίο του, ότι ευθύνη για τη σημερινή κρίση φέρει η ελληνική πολιτική τάξη, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται μαζί της, καθώς και η γενικότερη νοοτροπία του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν είναι θεμιτή, αλλά και απαραίτητη η «αλλαγή στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα» την οποία φαίνεται να επικρίνει;

«Η διαφθορά έχει σημαντικό ρόλο, κατά τη γνώμη μου, στην αποκαλούμενη κρίση χρέους. Θεωρώ ότι τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα είναι υπεύθυνα για το σύστημα της διαφθοράς. Δεν μιλάω για κρούσματα διαφθοράς σε χαμηλόβαθμους υπαλλήλους, αλλά για υποθέσεις εκατομμυρίων, οι οποίες αν δεν επιδοκιμάζονται, τουλάχιστον γίνονται ανεκτές», λέει ο δημοσιογράφος στην Deutsche Welle. Και επικαλείται μαρτυρίες, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, στην Ελλάδα, που λένε ότι θα ήθελαν μία σοβαρή εναλλακτική λύση, η οποία όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η καλύτερη εγγύηση για τους δανειστές είναι το εξαγορασμένο πολιτικό σύστημα

Δημήτρης Καζάκης
Όταν η χώρα πνέει τα λοίσθια και ο λαός, τουλάχιστον στη μεγάλη του πλειοψηφία, υποφέρει και η ζωή του συνθλίβεται, τότε οφείλεις να είναι σοβαρός σ” αυτά που προτείνεις. Πολύ περισσότερο όταν αφορά σ” ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό του χρέους. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να κάνει κουβέντα για το τι μέλλει γενέσθαι, αν δεν ξεκινήσει από το τι θα κάνει με το χρέος. Αν δεν απαντήσει σ” αυτό δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσει για οτιδήποτε άλλο.

Οι κυβερνώντες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θεωρούν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Αρκεί να μπορεί να δανείζεται η χώρα από τις αγορές. Το ίδιο λένε και οι δανειστές. Σκέφτονται όπως όλοι οι τοκογλύφοι του κοινού ποινικού δικαίου. Από την στιγμή που η Ελλάδα μπορεί να ξαναδανειστεί για να συνεχίσει να τους πληρώνει, τότε το χρέος είναι βιώσιμο, είναι δηλαδή εξυπηρετήσιμο. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι τη δεκαετία του ’90, ο δανειστής που αποφάσιζε να δανείσει κράτος γνωρίζοντας ότι για να εξυπηρετήσει το χρέος του θα πρέπει να δανειστεί εκ νέου, τότε αναλάμβανε πλήρως το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης. Αναλάμβανε, δηλαδή, το ρίσκο το κράτος οφειλέτης να μην μπορεί να βρει τα δανεικά που χρειάζεται κι έτσι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Σ” αυτή την περίπτωση, το κράτος προχωρούσε σε αθέτηση πληρωμών και ο δανειστής έχανε τουλάχιστον μέρος των απαιτήσεών του.

Επανάσταση; Από ποιόν;

Οι εκδόσεις Τόπος με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Κ. Τζιαντζή, Για το επαναστατικό υποκείμενο στην εποχή μας, σας προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα: Το επαναστατικό υποκείμενο στην εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, ώρα 11.00 στον Κινηματογράφο Ίλιον.

Θα μιλήσουν: Αλέξανδρος Χρύσης, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Κώστας Μάρκου, Γιάννης Ελαφρος.
Το βιβλίο είναι μια σε βάθος ερμηνεία της πορείας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, από την εποχή του Μαρξ μέχρι σήμερα, του πώς διαμορφώθηκε (και διαστρεβλώθηκε) η μαρξιστική άποψη για τη σχέση κομμουνιστικού κόμματος και εργατικής τάξης μέσα στη συγκλονιστική αυτή ιστορική διαδρομή, και συγκροτεί μια τεκμηριωμένη πρόταση για το επαναστατικό υποκείμενο της εποχής μας.
Στην ουσία, στοιχειώνει όλες τις σημερινές προσπάθειες και αναζητήσεις και αποτελεί έναν ουσιαστικό οδηγό για τις νέες απόπειρες συγκρότησης του κομμουνιστικού κόμματος του 21ου αιώνα. Γραμμένο το 1994, στην περίοδο της πιο σκληρής δοκιμασίας του κομμουνιστικού εγχειρήματος, συνιστά ένα εξαιρετικής διεισδυτικότητας και ιστορικής αντίληψης έργο, που σήμερα γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ.

Σκουπίδια και νόμοι


Χτες, μια ομάδα φοιτητών άδειασε μια σακούλα με σκουπίδια πάνω στο γραφείο του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνη Καλοκαιρινού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόβλημα της καθαριότητας στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Σήμερα, ο αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζιφόπουλος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά την δήλωσή του περί ανάγκης φασιστοποίησης όσων βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, γιατί δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να μην τους τηρούμε.
Παρακολουθώ τις αντιδράσεις κάθε φορά που υπάρχει μια «ακραία» συμπεριφορά και με εντυπωσιάζει αφενός η αδυναμία των ανθρώπων να δουν τη γενικότερη εικόνα και αφετέρου η επιμονή τους να «καταδικάζουν», χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Φυσικά, διαφωνώ με τους φοιτητές που άδειασαν τη σακούλα με τα σκουπίδια στο γραφείο του αντιπρύτανη. Αλλά μπορώ να καταλάβω όχι τους φοιτητές αλλά γιατί συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, και γιατί ο καθένας πιστεύει πως μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει.
Όσοι μιλούν για εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να μην έχουν πάρει χαμπάρι πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι σαν φίδι: δαγκώνει μόνο τους ξυπόλυτους.

Επιχείρηση διάσωσης 700 μεταναστών

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης 700 μεταναστών σε ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο βρίσκεται περίπου 30 μίλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Στο σημείο έσπευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Κοντά στο πλοίο βρίσκονται, επίσης, παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετάει ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, αυτήν τη στιγμή η φρεγάτα ΥΔΡΑ ανέλαβε να το προσεγγίσει προκειμένου να το ρυμουλκήσει προς την Κρήτη. Η επιχείρηση διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί εντάσεως 8 μποφόρ και το ύψος του κύματος φθάνει τα 3 μέτρα. Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Γιατί η αντιπολίτευση δεν έχει ούτε ένα ισχυρό ΜΜΕ?Μια απορία του Πιτσιρίκου και όλων μας

Πολύ σωστά ο Πιτσιρίκος έχει την απορία γιατί δεν υπάρχει ένα τουλάχιστον ισχυρό αντικυβερνητικό ΜΜΕ.Οι ευθύνες όμως βαρύνουν όλους μας εξίσου.

Αυτούς που ξέχασε να αναφέρει ο Πιτσιρίκος είναι τα στελέχη κυρίως του Σύριζα που προτιμούν να δίνουν συνεντεύξεις τους και άρθρα στα γνωστά ΜΜΕ.Δε λέω να μην δίνουν εκεί αλλά να μην δίνουν αποκλειστικά εκεί.Επίσης βλέπω πολλούς να παρακολουθούν την ειδησιογραφία από κυβερνητικά σαιτ αποκλείοντας μικρότερα μπλογκς.Πως θα αναδειχθούν νέα ΜΜΕ αν οι ίδιοι που τα βρίζουν και τα θεωρούν αναξιόπιστα δεν ψάχνουν αλλού να μάθουν τις ειδήσεις και να διαβάσουν απόψεις?
Οι περισσότεροι αναγνώστες των iefimerida,newpost,newsit κτλ είναι μη κυβερνητικοί ψηφοφόροι.
Και μια πρόταση για τον Σύριζα.Όταν έρθουν με το καλό οι εκλογές μην ταΐσετε τα κανάλια και σαιτς που βρίζετε με προεκλογικές διαφημίσεις.

Γράφει ο πιτσιρίκος

Παραιτήθηκε ο φασίστας αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Τζιφόπουλος

Την παραίτηση του υπέβαλε πριν από λίγο και έγινε αποδεκτή από τον πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Περικλή Μήτκα ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Γιάννης Τζιφόπουλος.

Ο κ. Τζιφόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του μετά την αποκάλυψη ότι σε παλαιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη σε σταθμό της Κατερίνης φέρεται να είχε πει μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας την κατάσταση στα πανεπιστήμια, «φοβάμαι ότι πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας γιατί αλλιώς δεν αλλάζει ο Ελληνας» προσθέτοντας ότι «πρέπει αν παραφέρεσαι να τρως καμία σφαλιάρα για να συμμαζεύεσαι, όπως γίνεται στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου».

Το βίντεο αναρτήθηκε από τον σύλλογο φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής στο διαδίκτυο προκαλώντας αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς κύκλους. Ο κ. Τζιφόπουλος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη φράση αποκόπηκε επιλεκτικά από την όλη συζήτηση στην τηλεόραση και το όλο πνεύμα της συνέντευξης δεν συνάδει με τις φράσεις που τού αποδόθηκαν και οι οποίες, όπως υποστήριξε, ειπώθηκαν εν τη ρύμη του λόγου.

Βίντεο:Πρέπει να φασιστοποιηθούμε λέει αντιπρύτανης του ΑΠΘ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΕΣ, ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ 

Αυτή είναι η πραγματική κρίση στην Ελλάδα και αυτή πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί.
Ότι και να κάνεις αν αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να κατέχουν θέσεις και βήμα η Ελλάδα θα σβήσει.
Πρέπει να ξεριζωθούν και να τσακιστούν οι Τζιφούληδες,Στύλιοι,Φορτσάκηδες και όλοι του σιναφιού τους
Ο πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής και αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Τζιφόπουλος, μίλησε ανοιχτά για "φασιστοποίηση" της εξουσίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις.


Το βίντεο με τη δήλωση του προέδρου της Φιλοσοφικής Σχολής δόθηκε στη δημοσιότητα από τον σύλλογο φοιτητών του τμήματος.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα... η δημοκρατία!

 tvxs

Γιώργος
Παπασπυρόπουλος
Η συγκυβέρνηση, παρότι κυβερνά χάρις -και μόνο- στο bonus των 50 εδρών (στο πρώτο έστω και με μια ψήφο κόμμα) και όχι ως πραγματικά πλειοψηφούσα συμμαχία, δεν θέλει εκλογές. Η δεδηλωμένη της έστω και έτσι, είναι ισχνή - στις δημοσκοπήσεις ΝΔ ΠΑΣΟΚ μαζεύουν δεν μαζεύουν ένα 20-25% μαζί - αλλά κάνουν ότι μπορούν να μην ψηφίσουν οι πολίτες αυτό που θέλουν. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτήν την Βουλή μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός, παρόλα αυτά κάνουν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για να παραμείνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016 (και τότε ίσως κάτι να σκεφτούν...).

Η τρόικα δεν επιθυμεί "πολιτικές εκκρεμότητες" αλλά ούτε και εκλογές... προτιμά έναν υπάκουο συνεργάτη από έναν διαπραγματευτή με λαϊκή εντολή...
Οι αγορές πάλι προτιμούν "σταθερότητα" - δεν τους αρέσουν οι εκλογές, τους είναι κάτι απεχθές να ανακατεύονται οι Πολίτες στην οικονομική πολιτική. Προτιμούν δοτούς πρωθυπουργούς, μη εκλεγμένους τεχνοκράτες, παρά φύσιν συμμαχίες όπως εκείνη με το ΛΑΟΣ επί Παπαδήμου, οτιδήποτε - αλλά όχι δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους της πλειοψηφίας...

Υπάρχει πρόβλημα προφανώς με τον άτακτο λαό και την επικίνδυνη δημοκρατία.

Αν μπορούσαν θα καταργούσαν τις εκλογές αφού όλες τους οι μεθοδεύσεις κατασκευής συναίνεσης έχουν και τα όριά τους: κανείς δεν ξέρει πότε ο σιωπηλός λαός, ο υπομονετικός λαός, ο αποσυνδικαλισμένος λαός που δεν συμμετέχει συχνά σε πορείες και διαμαρτυρίες, θα ξεσπάσει - και θα στείλει το παλιό πολιτικό σύστημα στον αγύριστο.

Ανθρωποφάγοι βεβαίως, αλλά ανθρωπιστές...

Του Στάθη

Ουδείς άλλος λαός εκ των PIGS (εκ των «γουρουνιών») έχει υποστεί τέτοια λεηλασία όσον ο ελληνικός.

Και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί υπέστησαν περικοπές δημοσίων δαπανών, μειώσεις μισθών – συντάξεων και αύξηση της φορολογίας, αλλά όχι στον βαθμό δήωσης που τα υπέστησαν οι Ελληνες. Ούτε οι πόροι, ούτε οι υποδομές, ούτε η δημόσια περιουσία, ούτε ο ενεργειακός πλούτος ξεπουλήθηκαν σ’ αυτές τις χώρες στον βαθμό που η Ελλάδα ξεγυμνώθηκε. Καμμιά απ’ αυτές τις χώρες δεν έχασε το Σύνταγμά της, καμμιάς ο λαός δεν κατηγορήθηκε για «τεμπελιά», «διαφθορά» και... «λαϊκισμό».
Οι χώρες αυτές ονομάστηκαν PIGS, «γουρούνια» με όλη την άνεση που εκφράζει τον ρατσισμό της η αστική τάξη (και οι δημοσιογραφικοί της τσόγλανοι), θιασώτες κατά τα άλλα και προσκυνητές της πολιτικής ορθότητας.
Τρίχες! Όλα αυτά, πολιτική ορθότης, πολυπολιτισμοί, μεταμοντερνισμός, είναι για κατανάλωση απ’ την υπόδουλη πλεμπάγια, όπως είναι για την καταστολή (αλλά και για την ομογενοποίηση της σκέψης) οι νόμοι για τα εγκλήματα γνώμης, η προληπτική θεσμική βία, η παρένδυση των εννοιών και των λέξεων, η ιδεολογική τρομοκρατία και η εφιαλτική προπαγάνδα.

Η κυβερνητική άλωση των πανεπιστημίων

Ο νόμος Διαμαντοπούλου τώρα δικαιώνεται... του Γιάννη Α. Μυλόπουλου, πρώην Πρύτανη ΑΠΘ

Γιάννης Μυλόπουλος
Είναι κοινό μυστικό ότι η Παιδεία υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων που επέβαλαν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Σε πείσμα των όσων συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η Παιδεία θεωρείται ως η πλέον σημαντική επένδυση για το μέλλον, στην Ελλάδα της κρίσης αντιμετωπίζεται σαν μια περιττή δαπάνη στον προϋπολογισμό. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι χαρακτηριστική και συγχρόνως αποκαλυπτική των όσων συμβαίνουν.
Με τους δημόσιους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων μειωμένους σε ποσοστά ρεκόρ για Ευρωπαϊκή χώρα, τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνουν σήμερα στην κυριολεξία τη μάχη της επιβίωσης. Συγχρόνως, το ακαδημαϊκό προσωπικό εμφανίζει σοβαρά κενά και ελλείψεις, λόγω της μη αναπλήρωσης, εδώ και πέντε χρόνια, όσων φεύγουν (και είναι πολλοί οι έλληνες καθηγητές που αναζητούν στο εξωτερικό καλύτερες συνθήκες) ή αφυπηρετούν. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με το διοικητικό προσωπικό, το οποίο στα μεγάλα κυρίως πανεπιστήμια έχει συρρικνωθεί σημαντικά μετά το πλήγμα της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας, το οποίο απομάκρυνε χρήσιμους διοικητικούς υπαλλήλους από κρίσιμες θέσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι τη νύχτα στο Σύνταγμα

Είμαι λιώμα (εντάξει, μου συμβαίνει μάλλον συχνά)… το ομολογώ.
Νύχτα, στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα.
Έχω πιει πολύ, έχω περάσει υπέροχα με φίλους και φίλες, έχω κάνει κεφάλι.
Πηγαίνοντας προς το σπίτι μου περνάω από το Σύνταγμα (υποχρεωτικά).
Και τους βλέπω.
Τους Σύρους πρόσφυγες, στο Σύνταγμα.
Σταματάω τρικλίζοντας.
Τραβάω φωτογραφίες.
Τραυλίζω κάθε τόσο στους ανθρώπους «thank you very much».
Είμαι ένας γελοίος, αξιολύπητος κλόουν.
Γύρω μου, γυναίκες, παιδιά, άνδρες… πρόσφυγες.
Κοιμούνται στην πλατεία, μέρες τώρα ζητώντας τα αυτονόητα (μάλλον, αυτά που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα).
Και ντρέπομαι…
…ντρέπομαι που είμαι μεθυσμένος, που έχω σπίτι, που ονειρεύομαι, που ελπίζω, που ερωτεύομαι, που υπάρχω.
Θεέ μου, πόσο ντρέπομαι….