Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τόση απανθρωπιά δεν τη χωρά ο νους μου ....

Φωτογραφία  από το Σύνταγμα. Ήθελα να ‘ξερα δεν ραγίζει η ψυχή κανενός απ αυτούς που στρογγυλοκάθονται στα έδρανα του Κοινοβουλίου και κάνουν ότι δεν ξέρουν τι γίνεται απ έξω, από τα μικρά παιδάκια και τα μωρά που είναι μέσα στο κρύο;
Τόση απανθρωπιά δεν τη χωρά ο νους μου σκεπτόμενη ότι αυτοί είναι που συμμετέχουν σε συνέδρια και δίνουν διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νάζια στους Ναζί: πως να ρίξετε στο κρεβάτι γενοκτόνους γαμόμανους

Η Ναζιστική Γερμανία λαφυραγωγήθηκε, τέτοια είναι η μοίρα των ηττημένων, πόσο μάλλον όταν αυτοί έχουν διαπράξει γενοκτονίες σε πληθώρα χωρών στο όνομα της «φυλετικής ανωτερότητας».

Η συντριβή των Ναζί μπορεί να «σωφρόνισε» τους Γερμανούς για πολλές δεκαετίες, ο Ναζισμός όμως δεν πέθανε ποτέ σε κάποιες χώρες.

Ακόμη και ο «δημοκρατικός» τους αντίπαλος, οι ΗΠΑ, έσπευσε να βάλει στο χέρι τη ναζιστική τεχνογνωσία και ενσωμάτωσε Ναζί τεχνοκράτες και επιστήμονες παρέχοντας τους ασυλία και χρηματικές απολαβές.
Το ναζιστικό σκάνδαλο των ΗΠΑ κατά διαστήματα ερχόταν στο φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα το 1970 η «δημοκρατική Αμερική» να εκβιάσει τους Αμερικανούς πλέον υπηκόους πρώην Ναζί. Το μακρύ χέρι του αμερικανικού δικαίου εφάρμοσε το πρόγραμμα αυτοεξορία ή σύνταξη, επιτρέποντας σε αυτούς που επέλεγαν το πρώτο, να φύγουν δηλαδή από την Αμερική, να κρατήσουν το δεύτερο, τη σύνταξη του αμερικανικού δημοσίου.

Οι αμερικάνοι πρόσφατα εξάντλησαν όλη τους την αντιναζιστική τους σκληρότητα, αφού για δεκαετίες διδάσκονταν στα επιτεύγματά του Ναζισμού από τους πρώτους διδάξαντες.

Για τις φλόγες στο Φέργκιουσον...

Ο Ντάρεν Γουίλσον, ο λευκός μπάτσος που δολοφόνησε τον νεαρό μαύρο Μάικ Μπράουν, κρίθηκε αθώος. Οι Αρχές παρουσίασαν σχεδόν ως θύμα τον ένοπλο αστυνομικό που γάζωσε έναν άοπλο πολίτη. Η οργή ξέσπασε την ίδια νύχτα, όχι μόνο στο Φέργκιουσον, αλλά σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ και οι διαδηλώσεις όχι μόνο δε σταμάτησαν, αλλά πυκνώνουν.

Είναι οι χιλιάδες άνθρωποι που επί μήνες συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις που απαιτούσαν δικαιοσύνη: για τον Μάικ Μπράουν, για τον Τζον Κρόφορντ, για τον Έζελ Φορντ, για τον Έρικ Γκάρνερ, για τον Ντέιντ Πάρκερ, τον Τρέιβον Μάρτιν, τον Όσκαρ Γκραντ, και άλλους και άλλους.
«Όχι δε μετράνε» απάντησε το αμερικανικό κράτος στο γνωστό σύνθημα των ακτιβιστών «οι μαύρες ζωές μετράνε».

Μετά από αυτά, οι φιλελεύθεροι έχουν το θράσος να απαιτούν ηρεμία, ενώ οι συντηρητικοί έχουν το θράσος να επιτίθενται στην «βία» των διαδηλωτών, καθώς οι φωτιές έκαιγαν στο Φέργκιουσον χθες τη νύχτα.

Πόσα να χωνέψει κι αυτό το στομάχι;

Αυτό που μου έτυχε σήμερα, μόνο με το να κερδίσω τον πρώτο αριθμό του λαχείου θα μπορούσε να συγκριθεί. 
Καθώς γυρνούσα το μεσημέρι από το σχολείο στο σπίτι, ακούω μια γνώριμη φωνή να με φωνάζει:...
«Έι Χρήστο, Χρήστο!»
Γυρνάω και δεν πίστευα στα μάτια μου. Ήταν ο πρωθυπουργός, ο κύριος Σαμαράς.
«Κύριε Σαμαρά!», του λέω «πώς γνωρίζετε το όνομά μου;»
«Μα είσαι πολίτης της χώρας που κυβερνάω! Είναι δυνατόν να μην ξέρω το όνομά σου;»
«Και γιατί είστε ντυμένος μπογιατζής;»
«Το επιβάλει η δουλειά του πρωθυπουργού».
«Δηλαδή;»
«Για κοίτα πίσω σου στο δρόμο. Βλέπεις πόσες κόκκινες γραμμές έχω χαράξει;»
«Για ποιον είναι αυτές οι γραμμές;»
«Για τους εκπροσώπους της τρόικας, τους δυνάστες του λαού μου κατά πρώτον και για τα κανάλια και τις εφημερίδες κατά δεύτερον».
«Και τι θα τις κάνετε μετά όλες αυτές τις γραμμές;»
«Θα τις σβήσω».
«Με τι;»

Το Μνημόνιο είναι ευτυχία διά τους πλουσίους

Γιώργος Αναδρανιστάκης  avgi.gr

Είναι πολύ εύκολο να αυξήσεις τον πλούτο σου εν μέσω καταστροφής, αρκεί να συντρέξουν μερικές προϋποθέσεις.

Τα είπε ο Πάγκαλος, αλλά εσείς δεν τον πήρατε σοβαρά επειδή είναι γραφικός και Δελαπατρίδης. «Το Μνημόνιο είναι ευκαιρία διά τον τόπο, είναι ευτυχία διά τον τόπο» είχε πει ο Θόδωρος κι εμείς τον λοιδορήσαμε, διότι δεν καταλάβαμε τι εννοούσε με τη λέξη «τόπος». Τόπος για τον Πάγκαλο είναι οι πλούσιοι κάτοικοι της Ελλάδας, αυτούς υπηρέτησε στη μακροχρόνια καριέρα του, αυτούς γνωρίζει, γι' αυτούς νοιάζεται. Ο κήπος των πλουσίων είναι ο τόπος του Παγκάλου κι αυτός ο κήπος άνθισε και κάρπισε επί Μνημονίου, ου μην αλλά και ένεκα του Μνημονίου.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Wealth-X για την Ελλάδα παραθέτει στοιχεία συγκλονιστικά: Από το 2013 μέχρι το 2014 ο αριθμός των πολύ πλουσίων ατόμων -αυτών που έχουν πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια καθαρή περιουσία- έφτασε τους 565, 60 περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η συνολική περιουσία τους ανέβηκε στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόμενη κατά 16,7% σε σύγκριση με το 2013. Εβδομήντα δισ. δολάρια, δηλαδή 60 δισ. ευρώ, δηλαδή το 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

5 αποχρώσεις της καταπίεσης και βίας προς τις γυναίκες

Βαγγέλης Γαβριηλίδης 

Μια μέρα βρίσκουμε ας πούμε μια μηχανή του χρόνου, μπουκάρουμε μέσα και μεταφερόμαστε 100 χρόνια πριν, στην Ελλάδα . Κάνουμε μια περιήγηση στην Αθήνα προσπαθώντας να καταλάβουμε ποια είναι η θέση της γυναίκας σ΄αυτή τη χρονική στιγμή. Μετά ξαναμπαίνουμε στη μηχανή μας και γυρνάμε στο σήμερα.

H καταπίεση της γυναίκας καλά κρατεί

Σημαντικές αλλαγές φαίνεται πως έχουν συμβεί. Σήμερα δεν βλέπουμε τη γυναίκα να ασκεί αποκλειστικά τις ασχολίες που είχε παλιά( αγρότισσα στα χωράφια ή εργάτρια στα εργοστάσια κτλ),αντίθετα συναντάμε πλέον πολλές γυναίκες ακόμη και σε θέση διευθύντριας μιας επιχείρησης. Ακόμη κι αν δεν εργάζεται, δεν είναι σε καμιά περίπτωση κλεισμένη στην κουζίνα της, έχει έντονη κοινωνική ζωή και πολλές υποχρεώσεις. Τότε δεν ψήφιζε καν, τώρα μπορεί να γίνει και πρωθυπουργός. Από το προξενιό ,την παρθενία μέχρι το γάμο , και τα μακριά φουστάνια ,σήμερα στη μίνι φούστα και την πλούσια σεξουαλική ζωή. 

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΗΡ. ΚΩΣΤΑΡΗΣ ΚΑΙ Ν. ΡΩΜΑΝΟΣ

ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΕΠΙ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΡΝΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η υγεία τόσο του Ηρακλή Κωστάρη, όσο και του Νίκου Ρωμανού, που συνεχίζουν την απεργία πείνας, διεκδικώντας το δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα στις πανεπιστημιακές σχολές που έχουν περάσει.

Μάλιστα, στο Τζάνειο διακομίστηκε τη Δευτέρα (24/11) ο Νίκος Ρωμανός, καθώς ο οργανισμός του έχει εξασθενήσει λόγω της απεργίας πείνας που συνεχίζει από τις 11 Νοέμβρη. Ο κρατούμενος Ηρακλής Κωστάρης πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 29 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ,στον Ευαγγελισμό μεταφέρθηκε, χθες Τρίτη (25/11), ο Ηρακλής Κωστάρης, ενώ , πλέον, στο Νοσοκομείο Γεννηματά βρίσκεται ο Νίκος Ρωμανός. Την Τρίτη (25/11) το απόγευμα,δε, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό έξω από το Νοσοκομείο "Γεννηματάς" , όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Ο μητροπολίτης και ο ζητιάνος

Γεια σου πιτσιρίκο, δεύτερη φορά σου γράφω, θέλω να καταθέσω σουρρεαλιστική σκηνή που ίσως συνοψίζει everything that’s wrong with our world: Πριν λίγο καιρό είμαι Μητροπόλεως και Αγίας Σοφίας, και πηγαίνω για τη στάση, όταν με πλησιάζει σκυφτός γεράκος με κακόμοιρο ύφος και μου ζητάει ελεημοσύνη. Του λέω αυτό που λέω συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, «δεν μου περισσεύουν φίλε μου» και συνεχίζω.

Μπροστά στη στάση, ανοίγει η πύλη της Μητρόπολης και εμφανίζεται απαστράπτουσα Μερσεντές με το κιτρινόμαυρο σημαιάκι της ΑΕΚ (με συγχωρείτε, του Βυζαντίου).

Εμφανίζεται λοιπόν ιερέας-σωφέρ, βιαστικός και νευρικός, ο οποίος μπαίνει, βάζει μπρος τη μηχανή και μετά βγαίνει, πηγαίνει και ανοίγει την πίσω πόρτα και στέκεται προσοχή.
Η όλη σκηνή είναι αρκετά περίεργη γιατί έχει χαρακτηριστικά στρατού, κάτι που δεν βλέπεις συχνά σε ιερείς.

Και τότε έρχεται αργά-αργά, and I shit you not, ντυμένος διάφορα χρυσοποίκιλτα και κρατώντας χρυσό σκήπτρο, ο Άνθιμος, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ε.Ε.: Σε υψηλά επίπεδα η βία κατά των γυναικών το 2013

http://tvxs.gr/

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σήμερα και τα αποτελέσματα πρόσφατης πανευρωπαϊκής έρευνας περιγράφουν μια ζοφερή εικόνα, αφού μόνον το 2013, περίπου 13 εκατ. γυναίκες στην Ε.Ε. έπεσαν θύματα σωματικής βίας, ποσοστό που αναλογεί στο 7% των γυναικών ηλικίας 18-74 ετών που ζουν στην Ευρώπη των 28.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) που φέρει τίτλο «Βία κατά των γυναικών», περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες στην Ε.Ε. έχουν υποστεί σεξουαλική βία, ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών στην Ε.Ε.

Εξίσου ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, είναι και τα ποσοστά των γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω, αφού ανέρχονται σε 5% ή 3,7 εκατομμύρια γυναίκες εντός της Ε.Ε.
Παρά το σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών –συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης -υπάρχει έλλειψη στοιχείων για την έκταση και τη φύση του προβλήματος, γεγονός που έχει ως συνέπεια ο σχεδιασμός των πολιτικών να μη βασίζεται σε επαρκή στοιχεία.

Απ' το κράτος στο παρακράτος δύο συλλαβές δρόμος


Πριν περιγράψω τα πραγματικά γεγονότα θα ήθελα να ρωτήσω την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία πληρώνω όπως και οι άλλοι έλληνες με σκληρούς φόρους, αν θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι της Espresso και κάποιων εκβιαστικών blogs που οι διαχειριστές τους είναι υπόδικοι για εκβιασμούς, κινδυνεύουν περισσότερο από τους δημοσιογράφους του HOT DOC ώστε να τους φρουρούν. Επίσης να ρωτήσω, από ποιόν κινδυνεύουν και γιατί όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι τους οποίους επισήμως έχουν εξοπλίσει με κουμπούρια και φρουρές πληρωμένες από τους φόρους πάντα; Γιατί αν κινδύνευαν λόγω αποκαλύψεων που έχουν κάνει για τους «κακούς» σε αυτή τη χώρα, τότε οι κακοί και οι διεφθαρμένοι δεν θα ήταν τόσο πολλοί. Άντε και μια ακόμη ερώτηση: αν η Αστυνομία ανακαλύψει πως κάποιος πολίτης κινδυνεύει, παίρνει μέτρα για να τον προστατεύσει ή «δεν προβλέπεται» αν δεν έχει φωτογραφία του Σαμαρά και του Βενιζέλου δίπλα στα εικονίσματα;

Πάμε τώρα στα γεγονότα. Στις 20 Νοεμβρίου,ο συνάδελφος,φίλος και συνεργάτης μου Μάκης Νοδάρος,με ενημέρωσε πως είχαμε αποκτήσει πρόσβαση σε δικογραφία που αφορούσε το κύκλωμα και τη μαφία των σκουπιδιών στην Ηλεία και την Καλαμάτα. Η εισαγγελική έρευνα αυτή είχε ξεκινήσει από δημοσιεύματα του HOT DOC και αποκάλυπτε πως δημοτικοί άρχοντες στους δύο νομούς μαζί με μια ομάδα εργολάβων είχαν στήσει μια επικερδή επιχείρηση με σκουπίδια. Οι αιρετοί έδιναν με απευθείας αναθέσεις εργολαβίες για τα σκουπίδια και το χρήμα απ' ό,τι φαίνεται επέστρεφε σε αυτούς, αφού τα σκουπίδια δεν πήγαιναν σε χωματερές αλλά θάβονταν χωρίς κόστος ακόμα και σε δάση. Οι εισαγγελείς είχαν προχωρήσει μάλιστα σε προφυλακίσεις εργολάβων.

Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία… εδώ και πέθανε…

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός 

Ειλικρινώς και στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η χώρα μας θα βρισκόταν στην θέση που βρίσκεται σήμερα. Και ποια είναι αυτή η θέση; Σε βαθιά σήψη που συνοδεύεται από την εξαθλίωση πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού… Η χώρα βρίσκεται σε ηθικό, πολιτικό, οικονομικό, δημοκρατικό, επιχειρηματικό τέλμα… 

Και να σκεφθεί κανείς ότι κάποτε, σε αυτά τα ίδια χώματα είχε γεννηθεί η δημοκρατία και όχι μόνον. Και καταντήσαμε να ζούμε μια πρωτόγνωρη δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα. Μια δικτατορία όπου μπορεί μεν κανείς να διαδηλώσει, ασχέτως αν θα «φάει» το ξύλο της αρκούδας για ψύλλου πήδημα, ή θα εισπνεύσει τα δακρυγόνα της χρονιάς, αλλά όπου «χορταίνει» όχι με φαΐ αλλά με την δημοκρατίας της πείνας, της ανέχειας, της κατάλυσης κάθε έννοιας δικαίου. 

Η γενική εντύπωση που επικρατεί σήμερα είναι ότι στην χώρα απλά εκτελούνται συμβόλαια. Από τα γνωστά συμβόλαια θανάτου που διαβάζουμε στα αστυνομικά δελτία μέχρι συμβόλαια κατάλυσης κάθε δικαιώματος των πολιτών. Θέλεις να καταργηθεί, γιατί έτσι σε συμφέρει εσένα κύριε επιχειρηματία, η αμοιβή για τις Κυριακές; Κανένα πρόβλημα… Ξαφνικά εμφανίζεται αυτό ως απαίτηση της Τρόικας!!! Και αναφερόμαστε στην αμοιβή της Κυριακής γιατί είναι προφανές ότι όλα τα άλλα έχουν καταργηθεί. Υπερωρίες; Μας κάνατε και γελάσαμε… Να είστε καλά βρε παιδιά! Πενθήμερο; Αχ, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; 

...αν θες να διδάξεις ελευθερία, ζήσε ελεύθερα.

Του Σπύρου Γκέλη στο www.parallaximag.gr
Αν έχεις ποτέ σου έστω και για μια στιγμή προσπαθήσει να μάθεις κάτι σε κάποιον, παιδί σου, φίλο, μαθητή, το έχεις αναρωτηθεί. Ολοι όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση μας βασανίζει κάθε μέρα. όλοι όσοι ταχθήκαμε σ’ αυτόν τον άνισο αγώνα, ψυχανεμιστήκαμε απ’ την αρχή ότι δεν είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής. Καταλάβαμε ότι χρειάζονται επίμονα χρόνια πάλης με ό,τι αναγνωρίζουμε ως «κακό». πάνω απ’ όλα όμως ξέρουμε (και μαθαίνουμε καινούριους τρόπους διαρκώς) πώς να το πολεμήσουμε.
 Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτό το «πώς» είναι που θα κάνει όλη τη διαφορά. Αυτό το «πώς» είναι που θα ξεχωρίσει δασκάλους από υπαλληλίσκους, ηγέτες από δυνάστες, συγγραφείς από γραφιάδες. Και το ‘χουμε συμφωνήσει όλοι σε αυτόν τον κόσμο, από τη μαμά γάτα που εκπαιδεύει τα γατάκια της, μέχρι τους νευροβιολόγους της μάθησης, ότι αυτό το «πώς» είναι ένα: το παράδειγμα.

αν θες να διδάξεις ελευθερία, ζήσε ελεύθερα.
αν θες να διδάξεις προκοπή, πρόκοψε.
αν θες να διδάξεις αγάπη στα παιδιά, αγάπα όσους μπορείς, όσο πιο πολύ μπορείς.
αν θες να διδάξεις σεβασμό στους φοιτητές, σεβάσου τους.
αν θες να διδάξεις συνταγματικό δίκαιο, υπερασπίσου το σύνταγμα και το δίκαιο.
αν θες να διδάξεις ανθρωπιά, γίνε ή μείνε άνθρωπος.
Από τον Σωκράτη μέχρι το όποιο επέκεινα επιφυλάσσεται στην ανθρωπότητα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και δεν υπήρξε ποτέ.

Χίλια καλώς εσμίξαμε, αναγνώστη μου μερωντικέ

Αναγνώστη μου μερωντικέ, χωριανέ μου και ξενομερίτη, φιλώ σε κατακούτελα, ως λέει και ο Παπαμανώλης ο Καβρός την ευχή ντου να 'χομε. Να σου συστηθώ όμως πρώτα: Αρμενιανή 'μαι. Μιτσιαλή, ως με θωρείς, αδύναμη και ακάτεχη από εφημερίδες, εφημεριδογραφίες, τυπογραφίες και τα σούρτα-φέρτα ντως -- κυκλοφορίες φύλλων ως τις αποκαλούνε.

Ένα μικιό φυλλαράκι Αρμενιανού δεντρού είμαι. Που με πήραν στα φτερά τους οι καλοί ανέμοι και με φέρανε στα χέρια σου, αναγνώστη, όπου κι ανέ βρίσκεσαι: σε χωράφι, αλώνι, περιβόλι, λιόφυτο, σπίτι ή αραγστήρι, στο χωριό είτε στην πολιτεία, στην ξενηθειά και στη μοναξιά, μακρά από δικούς σου, Αρμενιανούς ανθρώπους και τόπους. Που το χαιρετισμό τους θα σου φέρνω και τη ζωή τους, περασμένη και τωρινή, θα σ'ανιστορώ. Και τα μελλούμενα σχέδια κι ονείρατά τους - κι ονείρατά μας - για το χωριό μας θα σου διηγούμαι.

Κι από σένα θα παίρνω και θα τα μεταφέρνω στσ' Αρμενιανούς, όπου γης, τα μηνύματα, τα γραψίματα και τα χαιρετίσματα σου, αναγνώστη μου του χωριού και τση ξενηθειάς, όποια κι αν είν' αυτή: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αφρική, Αυστραλία κι Αμερική. Κι όποιοι άλλοι ξένοι, άξενοι είτε φιλόξενοι τόποι, κοντινοί κι απόμακροι, όπου ζεις και τραχαπαλεύγεις για το ψωμί σου και την προκοπή σου...

«Η τρόικα κρατά κάποια “δώρα” για την επόμενη κυβέρνηση»

Του Φώτη Παπούλια

«Το Βερολίνο δεν προτίθεται τις μικρές υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένο να κάνει να τις “χαραμίσει” προσφέροντάς τες σε μια “τελειωμένη” κυβέρνηση», επισημαίνει ο Γ. Βαρουφάκης. Εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι σκληρή» και επιμένει ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, κανείς δεν το αμφισβητεί».
Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος; Οι Σοφοί που συμβουλεύουν τη Μέρκελ είπαν ότι το χρέος μας δεν χρειάζεται διευθέτηση, «άλλωστε, δεν το επιθυμεί και το Βερολίνο».
Ούτε το 2010 επιθυμούσε το Βερολίνο την παροχή κρατικών δανείων στο Ελληνικό Δημόσιο. Το ότι αποφάσισε να τα παράσχει αποτελούσε παραδοχή πως το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν μη βιώσιμο – πως το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε. Η παροχή εκείνου του μεγαλύτερου δανείου στην ανθρώπινη ιστορία έγινε υπό τον όρο της συρρίκνωσης του εθνικού εισοδήματος κατά 30%. Οταν ένας πτωχευμένος αναλαμβάνει νέα, τεράστια, δάνεια την ώρα που μειώνονται τα εισοδήματά του, είναι ποτέ δυνατόν το χρέος του να θεωρηθεί βιώσιμο; Το ότι το Βερολίνο (και μαζί του, πειθήνια, η συγκυβέρνηση) προτιμά να προσποιείται πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο δεν καθιστά το ελληνικό δημόσιο χρέος βιώσιμο...Η τρόικα γιατί επιχειρεί να αθετήσει τη συμφωνία του 2012, όταν η ίδια έλεγε πως αν πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους;

Γιατί… να διαβάσω, δάσκαλε;

Του Χρήστου Κάτσικα

«Σε βάθος μελέτη για μεγάλη παρέμβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» ετοιμάζεται το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ λίγες μέρες πριν, ο Πρωθυπουργός της χώρας σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα δήλωσε ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις επιδόσεις των μαθητών.

Ακούγοντας τις παραπάνω δηλώσεις ο καθένας μπορεί να φανταστεί ό,τι θέλει, ωστόσο δεν μπορεί να μην παίρνει υπόψη ότι η κεντρική «γραμμή» των περικοπών και των παρεμβάσεων, σύμφωνα με όσα ορίζει το γνωστό ΕΣΠΑ, είναι μια μόνιμη κεντρική κατεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας. Και όσα επικοινωνιακά τρικ και αν επιχειρεί το Υπουργείο και όσα λεκτικά πυροτεχνήματα και αν ξοδεύει ο Υπουργός Παιδείας, δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι μόνιμος στόχος είναι αφενός η μείωση του προσωπικού και ένα αναλυτικό πρόγραμμα που θα «χωράει» μόνο τα μαθήματα αιχμής. Ωστόσο, η «γραμμή» αυτή έχει ήδη σοβαρές συνέπειες στην πορεία του μαθητικού πληθυσμού και ιδιαίτερα στη μορφωτική συγκρότησή του.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Μπροστά σε κρίσιμα πολιτικά διλήμματα βρίσκεται το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την αποτυχία των διήμερων συνομιλιών με την τρόικα στο Παρίσι. Ο Αντώνης Σαμαράς, θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, ενώ επανέρχονται τα σενάρια για επίσπευση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα απέτυχαν να επιλύσουν τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Bloomberg και Reuters,δεν αποφασίστηκε ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα,γεγονός που σημαίνει ότι στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την αξιολόγηση της τρόικας, ενόψει του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Με βάση τα όσα διαρρέουν οι δύο πλευρές, βασικό σημείο διαφωνίας παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο η τρόικα αποτιμά στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο Σαμαρά το υπολογίζει σε 350 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αντιμετώπισαν με ειρωνικό τρόπο τους υπολογισμούς Χαρδούβελη.

Η χώρα δεν χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται αλλαγή

Τα πολλαπλά μηνύματα και οι βαθύτερες στρατηγικές αντιφάσεις
Είναι ίσως ενοχλητικό να αναφερόμαστε σε ευθύνες, στο έλλειμμα κατανόησης και στην «επιδερμική» σχέση της Aριστεράς με την παρούσα συγκυρία. Όμως, δεν πρόκειται για εμμονή, ούτε για εχθρική στάση απέναντί της. Είναι τέτοιο το μέγεθος και το βάθος της αποδιάρθρωσης και τόσο τρομακτικά τα ερωτήματα που εγείρονται για την πορεία της χώρας, που η κριτική καθίσταται αναγκαία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και γνωρίζει ότι ακριβώς η αποδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος τον οδήγησε στα σημερινά πλειοψηφικά ποσοστά, εντούτοις φαίνεται να μη συνειδητοποιεί ότι η συνθήκη έχει αλλάξει. Φαίνεται να μη βαδίζει πλέον στο δύσκολο δρόμο, να μη διαβάζει επαρκώς τη λαϊκή συνείδηση, να γέρνει προς τη σταθερότητα και την αδράνεια του συστήματος, παρά προς τη αλλαγή του.

Η επιλογή της «σταθερότητας» εισάγεται ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του. Η έννοιά της αυτή, δεν ήταν βέβαια απούσα από το λόγο και τις προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν όμως υπαινικτική, καλυμμένη μ’ ένα κομψό περιτύλιγμα, που αναδυόταν με διαβαθμισμένη κάθε φορά ένταση, εξαρτώμενη από τις ανάγκες και τις περιστάσεις. Από το «δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες»… (λες και στην πολιτική όλα αποφασίζονται από κοινού), φτάσαμε στο ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς, η όποια συμφωνία υπογράψει σήμερα η κυβέρνηση θα ισχύει. Όσο για τα ακόμη πιο πρόσφατα, που αφορούν στα ζητήματα των εκλογών και των συσχετισμών για την Προεδρία, εκεί δεν αφήνεται καμιά αμφιβολία περί της αλλαγής πεδίου.

Ελβετία: Φέρτε πίσω το χρυσό μας

Το 2013 αρκετοί από τους κεντρικούς τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο πάγωσαν όταν πληροφορήθηκαν ότι η γερμανική Μπούντεσμπανγκ σκοπεύει να επαναπατρίσει περισσότερους από 600 τόνους χρυσού, που φυλάσσονταν στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Κάποιοι είχαν φτάσει στο σημείο να μιλούν για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των υπερδυνάμεων, για σταδιακή αλλαγή της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής ή ακόμη και προετοιμασία της γερμανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής κατάρρευσης της ευρωζώνης.

Ένα χρόνο αργότερα οι περισσότεροι γελάνε με τις δικαιολογίες που διατυπώνει επισήμως το Βερολίνο για να εξηγήσει ότι μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να επαναπατρίσει μόλις 37 τόνους χρυσού, από τους οποίους μόνο πέντε προέρχονται από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Μπούντεσμπανγκ υποστήριξε ότι η μεταφορά ξεκίνησε από τη Γαλλία και όχι από τις ΗΠΑ επειδή ήταν… πιο κοντά. «Γιατί, με τα πόδια θα μεταφέρατε το χρυσό;» ήταν το χαιρέκακο σχόλιο που ακούστηκε από αρκετούς οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι άρχισαν να υποψιάζονται ότι στο παρασκήνιο παιζόταν ένα πολύ πιο σύνθετο και μυστηριώδες παιχνίδι μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου.

Γενική απεργία

Λένε ότι η απεργία ως μέσο πάλης πέθανε. Το λένε αυτοί που δεν κλαίνε όταν αργοπεθαίνεις.

Λένε πως η απεργία δεν έχει νόημα, καλύτερα μείνε στο σπίτι, να κάνεις like στον υπολογιστή. Το λένε αυτοί που με ένα κλικ σου παίρνουν το σπίτι.
Του Απόστολου Λυκεσά

Λένε ότι οι συνδικαλιστές είναι ξεπουλημένοι και τους «καταγγέλλουν» αυτοί που τους εξαγόρασαν.

Λένε ότι η απεργία δεν έχει κανένα νόημα, άλλαξαν οι καιροί, και το λένε αυτοί που στήνουν καρτέρι να δουν πόση ώρα χάνεις στην τουαλέτα.

Σκίζουν τα ρούχα τους, φτύνουν και λυσσάνε κατά της απεργίας, βάζουν γραφιάδες να τραμπουκίζουν με λέξεις τυλιγάδια, στρεψοδίκες επιχειρηματολογούν, σουφρώνουν τα χείλη τους, «μα είναι καιρός για απεργίες τώρα;», κι είναι που δεν τολμούν να πουν πως θα ’θελαν να ρίξουν ξύδι, στο αίμα των παππούδων σου, στων πατεράδων μας τα κόκκαλα, που κατέβηκαν σε απεργίες αιματηρές για να βγούμε από τον βούρκο.

Λυσσομανάνε κατά της απεργίας, φωτοθύελλες στα στούντιο, λιμοκοντόροι φαύλοι και ξεδιάντροποι, «αλλάξανε οι εποχές» τσιροκοπάνε, το κνούτο έγινε κλομπ, να πέσουμε στα γόνατα, να έρπουμε και να γλύφουμε, υστερικοί, να δοξολογούμε πως μόνο ο μουγγός δούλος δουλειά θα έχει, κι ο δούλος ο μουγγός δεν απεργεί, είναι «καλός» εργάτης, τόσο «καλός» που μόνος του αυτοκτονεί.

Η χώρα σε απεργιακό κλοιό-Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Η χώρα σε απεργιακό κλοιό-Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα η χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενάντια στην ανεργία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και όλες τις εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας.

Αυτή είναι η 32η γενική απεργία των συνδικάτων από το 2010 με στόχο να στείλουν σαφές μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την τρόικα, με φόντο την κρίσιμη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.
Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ προβλήματα αναμένονται στις πτήσεις λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην κινητοποίηση.
Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, οι εργαζόμενοι στην υγεία γι’ αυτό και τα νοσοκομεία, που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Κωλοπαίδια! -της Σοφίας Λαμπίκη

Αυτή η χώρα μισεί τα παιδιά της.


Χρόνια το παρακολουθώ και το πιστεύω ακράδαντα.
Μην ακούτε τις πομφόλυγες «κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου» ή «σαν την ελληνίδα μάνα δεν υπάρχει»
Ψέματα.

Σοφία Λαμπίκη
Παρακολουθείς και βλέπεις χρόνια τώρα.
Οι μαθητές, έφηβοι;
Τρέχουν σα τους Βέγγους από φροντιστήριο σε σχολείο, σε γυμναστήριο και μπαλέτο, σε ξένες γλώσσες και ωδεία για να εκπληρώσουν τα όνειρα των γονιών τους.
Κανείς δεν τα ρώτησε ποια είναι τα δικά τους όνειρα.
Φορτώνονται και την ηθική πίεση πως οι γονείς τους ξοδεύονται για να τα σπουδάσουν.
Αν αντισταθούν; Διαπομπεύονται μαζικά, «τσογλάνια που σηκώσανε κεφάλι, τι σκατά θέλουν πάλι τα κωλόπαιδα; Να χάσουν μαθήματα, να κάθονται.»
Λες και της εφηβείας ο σκοπός είναι να δουλεύεις σα δούλος, να χάνεις τα νιάτα σου για ένα αμφίβολο μέλλον.
Οι μεγαλύτερης ηλικίας νέοι;
Στην πυρά ομαδόν.
«Δεν ξέρουν τι θέλουν, κάθονται και τους ταΐζει η μαμά, δήθεν σπουδάζουν και κόβουν βόλτες.»
Αν εξεγερθούν; «Είναι αληταριά,θέλουν ξύλο,τσακίστε τους,μπουντρουμιάστε τους.»
Απίθανο επίσης ,και άξιο μελέτης, είναι το πώς οι μεγαλύτεροι χρεώνουν απίστευτες ευθύνες στους νέους ενώ, χαλαρά, απαλλάσσουν τους εαυτούς τους με γελοίες δικαιολογίες από κάθε ευθύνη.
Ζούμε στη χώρα που θεωρείται φυσιολογικό να συλλαμβάνεται ένας έφηβος επειδή συμμετείχε στην κατάληψη του σχολειού του αλλά να κάνει πάρτυ στη Μύκονο υπόδικος φοροφυγάς.

Ο Αμερικανικός τρόπος βίας και αδικίας

Αναδημοσιεύουμε το κύριο άρθρο του socialistworker.org, της οργάνωσης International Socialist Organization, γραμμένο μετά την ανακοίνωση της αθώωσης του Ντάρεν Γουίλσον.

Να κηρύσσεις ειρήνη και να ασκείς βία- αυτή είναι η ουσία του αμερικανικού πολιτικού και δικαστικού κατεστημένου. Ο εισαγγελέας της περιφέρειας Σεντ Λιούις, Ρόμπερτ ΜακΚάλοκ, πήρε θέση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τη Δευτέρα βράδυ και εξήγησε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πώς ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον διέπραξε νόμιμο φόνο -και μετά κάλεσε τους ανθρώπους του Φέργκιουσον να αντιδράσουν ειρηνικά.

Ο ΜακΚάλοκ είχε το θράσος να μιλήσει για δημιουργικό διάλογο μεταξύ αστυνομίας και κοινοτήτων μαύρων κατοίκων, την ώρα που οι διαδηλωτές στους δρόμους του Φέργκιουσον αντιμετωπίζονταν από την αστυνομία με εξοπλισμό καταστολής πλήθους και τανκς γεμάτα με στρατιώτες από την Εθνική Φρουρά του Μιζούρι.
Ο Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε τους εξοργισμένους με τη δικαστική απόφαση να ακούσουν την έκκληση των γονιών του Μάικ Μπράουν να παραμείνουν φιλειρηνικοί -μόλις λίγα λεπτά αφού η μητέρα του Μπράουν, η Λέσλι ΜακΣπάντεν, ούρλιαζε από θυμό και πόνο μόλις άκουγε την ανακοίνωση του εισαγγελέα ότι ο δολοφόνος του γιου της δε θα κατηγορούνταν καθόλου για κανένα έγκλημα.

Στη δημοσιότητα το βίντεο της δολοφονίας από αστυνομικό του 12χρονου με το ψεύτικο όπλο

Το βίντεο στο οποίο καταγράφηκε το περιστατικό που στοίχισε τη ζωή ενός 12χρονου έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές του Κλίβελαντ. Ο μόλις 12 ετών Ταμίρ Ράις έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, που δεν αναγνώρισαν ότι το όπλο που είχε στο χέρι του ήταν ψεύτικο.
Στο βίντεο, το παιδί φαίνεται να περπατά, με το όπλο στο χέρι κάποιες στιγμές, ενώ στη συνέχεια κάθεται σε ένα τραπέζι πικ νικ. Αμέσως μετά εμφανίζεται το περιπολικό. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ζήτησαν από τον Ταμίρ να σηκώσει τα χέρια του στον αέρα, αλλά εκείνος δεν υπάκουσε και προσπάθησε να πιάσει το όπλο του, που ήταν ψεύτικο όπως διαπιστώθηκε αργότερα.
Οι δύο αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο μετά από κλήση κατοίκου της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελευταίος ανέφερε στο τηλεφώνημα ότι το όπλο είναι κατά πάσα πιθανότητα ψεύτικο, αλλά παρόλα αυτά κάλεσε την αστυνομία καθώς- όπως ισχυρίστηκε- ο μικρός το έδειχνε στους περαστικούς και τους τρόμαζε.

Σύνταξη. Τι ακριβώς σημαίνει;

Αφού κατάφεραν να στραγγίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα οι σωτήρες μας επιχειρούν να ξετινάξουν τους συνταξιούχους και να τους πιουν το αίμα... Μείωση πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δα­πάνες επιβάλλει η τρόικα και, από ό,τι φαίνεται, θα το πετύχει!

Έρχονται μειώσεις από 18% έως 30% στις κύριες συντάξεις, λιγότερο από έναν χρόνο αφότου καταργήθηκε η 13η και 14η σύνταξη. Δηλαδή 2,5 εκατομμύρια περίπου συνταξιούχοι της χώρας αναμένεται να δουν πάλι σοβαρή μείωση των αποδοχών τους από τα ταμεία κύριας ασφάλι­σής τους (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ.) έπειτα από εκείνη που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Νο­έμβριο του 2012, ίσχυσε από την 1η Ιανουαρί- ου του 2013 και έφερε την κατάργηση του δώ­ρου Πάσχα, καλοκαιριού και Χριστουγέννων.
Σχεδιάζουν επίσης να κόψουν τις συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι ενώ τις επικουρικές ετοιμάζο­νται να τις κόψουν τελείως! Θυμίζουμε μάλι­στα ότι η αυξημένη, επταμελής, σύνθεση του Α Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει ότι είναι συνταγματικές οι περικο­πές των κύριων συντάξεων, ενώ και πάλι λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Εν τω μεταξύ από το 2015 οι εργαζόμενοι θα βλέπουν με το κιάλι τις συντάξεις, αφού θέλουν αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για τη συνταξιοδότηση από τα 4.500 στα 6.000 έν­σημα!