Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

πραγματικές εξεγέρσεις

 seisaxthiablog Αγγελική Στελλάκη

Τρία μεσαία δάχτυλα υψωμένα σε έναν χαιρετισμό. Αυτή η φαινομενικά «αθώα» χειρονομία έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης.

Ο χαιρετισμός που χρησιμοποιούν οι επαναστάτες στη σειρά βιβλίων (και ταινιών) «Αγώνες Πείνας», έχει υιοθετηθεί από πολίτες (κυρίως φοιτητές) στην Ταϊλάνδη που θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους κατά της χούντας.
Πριν από μερικούς μήνες ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ντόναλντ Σάδερλαντ είχε εκφράσει την επιθυμία του να οδηγήσουν οι Αγώνες Πείνας σε «πραγματικές επαναστάσεις».

Λίγο αργότερα, ο χαιρετισμός της ταινίας θα γινόταν το ανεπίσημο σύμβολο διαμαρτυρίας στην Ταϊλάνδη, κάνοντας τον κόσμο του σινεμά και της πραγματικότητας να μοιάζει να χωρίζεται από μία λεπτή γραμμή…
Η χειρονομία των διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της τον Ιούνιο.
Η έμπνευση είχε έρθει από τους Αγώνες Πείνας, όπου οι φτωχοί κάτοικοι των περιφερειών που τροφοδοτούν το καθεστώς της Κάπιτολ με πρώτες ύλες και αγαθά επαναστατούν εναντίον του προέδρου Τζον Σνόου.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ – ΤΙ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τελεσίγραφο λίγων ωρών έδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση προκειμένου να στείλει σαφείς απαντήσεις σε σειρά αξιώσεων της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις πρέπει να σταλούν έως το μεσημέρι του Σαββάτου ώστε οι επιτελείς της τρόικας να επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι τη Δευτέρα.
Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται ότι “ίσως να είμαστε πιο κοντά”, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η τρόικα έχει ζητήσει σειρά μέτρων (όρια ηλικίας, περικοπές, 100 δόσεις) που -κατά την άποψη της- καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό του 2015, που το υπολογίζει σε 3 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα της τρόικας είναι σαφές: Ο χρόνος τελειώνει!

Και περιμένουν από την Αθήνα σαφείς δεσμεύσεις στα παρακάτω:
- Αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2015.
- Προώθηση αξιόπιστης μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού.
- Αλλαγή του καθεστώτος ΦΠΑ.
- Ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων.
- Τροποποιήσεις στο σχέδιο της ρύθμισης των 100 δόσεων

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ* 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1942 ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης τουΚαΐρου Εμμ. Τσουδερός έλαβε από τις αγγλικές υπηρεσίες μια αναφορά που από κάθε άποψη ήταν εξαιρετικής σημασίας. Η αναφορά- που έφερε την υπογραφή του J. S. Pearson, αρμοδίου της SOE (Special Operations Executive- Υπηρεσία Ειδικών Επιχειρήσεων) στο Κάιρο- έγραφε[1]: 

«Κύριε, 

Είμαι ευτυχής να σας ενημερώσω, ότι προσφάτως,επραγματοποιήσαμεν μιαν εξαιρετικώς επιτυχή επιχείρησιν εν Ελλάδι. Τα γεγονότα έχουν ως ακολούθως: 

Την 1ην Οκτωβρίου ερρίψαμεν μίαν ομάδα, εξ Βρεταννών αξιωματικών και δύο υπαξιωματικών, εις το όρος Γκιώνα, και αργότερον μίαν ακόμη ομάδα αποτελούμενη εκ δύο Βρεταννών αξιωματικών, ένα Έλληνα οδηγόν και ένα Βρεταννόν υπαξιωματικόν, οι οποίοι ενίσχυσαν τους προηγουμένους, επίσης δε ερρίφθησαν εις αυτούς σημαντικαί ποσότητες εφοδίων, εκρηκτικών κ.λπ. Επέτυχον να έλθουν εις επαφήν με μία ομάδαν ανταρτών των οποίων ηγείτο ο Συνταγματάρχης Ζέρβας. 

Οι στόχοι των ήσαν αι τρεις βασικαί γέφυραι της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Αθηνών. Αυταί είναι: 

Επιστροφή του βασιλιά ζητάει η Τρόικα

Την αλλαγή του πολιτεύματος στην Ελλάδα ζητάει η Τρόικα, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με τους Έλληνες αντιπροσώπους των τραπεζιτών και των εφοπλιστών στο Παρίσι. Η Τρόικα ζητάει να επιστρέψει ο βασιλιάς στην Ελλάδα, ώστε αφενός να μη συζητάει με πολλούς και αφετέρου να μπορέσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να εξαντλήσει την τετραετία, ξεπερνώντας τον σκόπελο της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Τρόικα, η Ελλάδα δεν έχει εδώ και χρόνια Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία -αφού οι εκλεγμένοι πολιτικοί δεν παίζουν κανέναν ρόλο και εφαρμόζουν τις εντολές της Τρόικας-, οπότε το ζήτημα είναι τυπικό, και η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη Μοναρχία.

Η αλλαγή του πολιτεύματος θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή μπορεί να περάσει κρυμμένη σε κάνα νομοσχέδιο για την φέτα που είναι ελληνική.

Παράλληλα με την αλλαγή του πολιτεύματος, η Τρόικα ζητάει οι πολιτικοί να αντικατασταθούν από επαγγελματίες μεταφραστές, ώστε να μεταφράζουν πιστά τις εντολές της Τρόικας και να μην χάνονται στη μετάφραση.

Αντιδράσεις από τους Έλληνες για την επιστροφή του βασιλιά δεν αναμένεται να υπάρξουν, αφού, επί χρόνια, δέχονται χωρίς καμία αντίδραση τα απανωτά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και την διαρκή καταπάτηση του Συντάγματος.

Ο βασιλιάς είναι τσιτσίδι…

Στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού συστήματος, που επί της δικής του κυριαρχίας η μίζα, η αρπαχτή, η λοβιτούρα και η «λαδιά» έχουν μετατραπεί καθημερινά σχεδόν στο αλατοπίπερο του δημόσιου πολιτικού λόγου, τώρα προστίθενται και καταγγελίες για επιχείρηση εξαγοράς βουλευτών ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας…

 Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko
Κάποιοι παραφράζοντας τον Γκράμσι μιλούν για την «εποχή των τεράτων». Ο Ιταλός κομμουνιστής ηγέτης και διανοητής ήταν πολύ πιο γήινος στις διατυπώσεις του: «Η κρίση – έλεγε - συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί· και σε αυτό το μεσοδιάστημα συμβαίνουν τα πιο ποικίλα παθολογικά φαινόμενα...».

Το θέμα είναι ότι αυτές οι ωδίνες κρατούν πολύ. Τούτο με τη σειρά του έχει ένα κακό και ένα καλό. Το κακό είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος του μιθριδατισμού καθώς επιμηκύνεται επικίνδυνα ο χρόνος της συμβίωσής μας με την κόπρο του Αυγείου, ότι παραμένουμε επί μακρόν εγκλωβισμένοι σε ένα «σταύλο» που κάθε τρεις και λίγο ξεχειλίζει. Το καλό είναι ότι η χρονική αυτή επιμήκυνση μας έχει κάνει όλους αρκετά έμπειρους.

Φρίντριχ Ένγκελς - Σαν σήμερα η γέννηση του

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ένγκελς, γερμανός φιλόσοφος και σύντροφος του Καρλ Μαρξ. Μαζί έγραψαν το Κομουνιστικό Μανιφέστο. Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία σε όλο τον κόσμο, μαζί με την Αγία Γραφή, το Κοράνι και το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο, που άσκησε τεράστια επιρροή τον 19ο και 20ο αιώνα. Κυκλοφόρησε στις 21 Φεβρουαρίου του 1848. 

Το βιβλίο ήταν παραγγελία της «Κομμουνιστικής Λίγκας» στους δύο θεωρητικούς της κομμουνιστικής ιδέας, ενόψει του συνεδρίου της στο Λονδίνο. Το «Μανιφέστο» προτείνει ένα σχέδιο δράσης για την προλεταριακή επανάσταση, που θ' ανατρέψει τον καπιταλισμό και τελικά θα φέρει την αταξική κοινωνία. Το βιβλιαράκι αυτό αναφέρει για την επιβολή του προοδευτικού φόρου, την κατάργηση της ιδιοκτησίας και την εθνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ως βήματα για την δημιουργία του κομμουνισμού.Γραμμένο με όσο το δυνατόν απλό και κατανοητό τρόπο, αφού απευθύνεται στις μάζες, το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» επηρέασε εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» ήταν το πρώτο μαρξικό έργο που μεταφράσθηκε στα Ελληνικά, μόλις το 1908, από τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Δημοσιεύθηκε τότε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ο Εργάτης» του Βόλου και το 1913 ολόκληρο σε φυλλάδιο από το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθήνας.

H αποσιώπηση και η αδιαφορία «γεννούν» μεγαλύτερη βία…

Του Γιάννη Μπαλάφα*

Σήμερα δεν είναι Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Το πρόβλημα έφυγε από τα πρωτοσέλιδα και τις μεγαλόστομες δηλώσεις. Μήπως όμως έγινε μικρότερο; Στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα έχουμε ένα μεγάλο κακό, αντιμετωπίζουμε με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και οργή σημαντικά γεγονότα όταν συμβαίνουν και σοκάρουν και μετά οι περισσότεροι τα ξεχνούν μέχρι να επιστρέψουν στην επικαιρότητα με τον ίδιο τραγικό τρόπο. Ο φαύλος κύκλος ξαφνιάσματος – λήθης επαναλαμβάνεται για χρόνια… Στις 25/11 ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών… Πολλά γράφτηκαν, πολλά ειπώθηκαν και για πολλούς πέρασε… Θα την θυμηθούν ξανά σε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Επιτέλους, αυτό το φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως υποκρισία, πρέπει να πάψει ιδίως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αγγίζει την καθημερινότητα όχι μόνο των γυναικών αλλά όλης της κοινωνίας. Τα ευρήματα είναι απογοητευτικά όχι μόνο για την Ελλάδα. Η κοινωνία πρέπει κατ αρχήν να βρει το σθένος να αναγνωρίσει τα οδυνηρά συμπεράσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας για το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και να αναλάβει δράσεις τολμώντας να αλλάξει πολιτικές.
Απροσδόκητη ποσοτικά και ποιοτικά εμφανίζεται η έκταση βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο.

Στα χέρια του Παπούλια η ζωή του Ν.Ρωμανού

Όλα τα χαρακτηριστικά μιας βεντέτας, που πραγματοποιείται για λογαριασμό του προέδρου της δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, έχει πλέον η υπόθεση της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, που βρίσκεται στη φυλακή για τη ληστεία στο Βελβεντό.

Ύστερα από την απόφαση του Ρωμανού να μην συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ήθελε να βραβεύσει τους κρατούμενους που πέρασαν με πανελλήνιες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κράτος αποφάσισε να τον τιμωρήσει.
Όταν ο Ρωμανός ζήτησε την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται από το νόμο για να παρακολουθεί το πρόγραμμα της πανεπιστημιακής σχολής που πέρασε, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Ευτύχης Νικόπουλος, απέρριψε το αίτημα του.
Απέναντι σε ένα κράτος που παρανομεί ο Ρωμανός ξεκίνησε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου μαζί με τον Ηρακλή Κωστάρη, ο οποίος από τις 29 Οκτωβρίου έχει επίσης ξεκινήσει απεργία πείνας διεκδικώντας την επαναχορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Θέμα χρόνου ο θάνατος Ρωμανού αν δεν αντιδράσουμε

Επείγον κάλεσμα, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του Ν.Ρωμανού, απευθύνει ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης με δελτίο τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Καθώς οι γιατροί που τον παρακολουθούν κάνουν λόγο για λιποθυμικά επεισόδια και επιδείνωση της όρασης, ο Φ.Ραγκούσης προειδοποιεί για επερχόμενη ανακοπή για την οποία όπως λέει θα έπρεπε να φωνάζουμε αντί να ψιθυρίζουμε.
“O Nίκος Ρωμανός” διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου “κρατούμενος και απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου δίνει στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς την πιο οδυνηρή μάχη απέναντι στην αναλγησία της κρατικής εξουσίας που τόσο πολέμησε ενάντιά της.
Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν.
Το κείμενο αυτό δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δεν θα ζητιανέψει εκφράσεις λύπης και συμπαράστασης. Δεν ταιριάζουν άλλωστε στον χαρακτήρα του Ρωμανού.
Είναι διαμαρτυρία και κάλεσμα. Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.

Ιστορικός περίπατος με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων απ’ το Δεκέμβρη του '44

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τα

Δεκεμβριανά οι οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ Νέου Κόσμου, Κουκακίου, Παγκρατίου και Ιστορικού Κέντρου διοργανώνουν ιστορική περιήγηση την Κυριακή 30 Νοεμβρίου με αφετηρία το Ζάππειο στις 11.00 το πρωί, με «ξεναγό» τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη.
Στην περιήγηση θα γίνουν ιστορικές αναφορές στο συλλαλητήριο της 3ης Δεκεμβρίου στο Σύνταγμα και στις επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ στην Πλάκα και στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη.

Η περιήγηση θα καταλήξει στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» στη Λεωφ. Συγγρού 106 (στάση μετρό Συγγρού - Φιξ), όπου θα γίνει προβολή σπάνιων φωτογραφιών από τα Δεκεμβριανά και συζήτηση.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΥΡΩΠΗ

Του ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ*

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε τον αναπτυγμένο κόσμο το 2007-2008, αποτέλεσε μια δομική κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και χτύπησε με μεγαλύτερη διάρκεια και σε μεγαλύτερο βάθος, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ήπειρό μας, η οικονομική κρίση εμφανίστηκε με διάφορα πρόσωπα, αποδεικνύοντας έτσι τον πολύπλευρο χαρακτήρα της.

Έχουμε, να κάνουμε με μια κρίση που είναι, κατά βάθος οικονομική, αλλά ταυτόχρονα είναι και κρίση κοινωνική, κρίση πολιτική, κρίση δημοκρατίας, θεσμών και αξιών.

Η μετάδοση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα στη, λεγόμενη, πραγματική οικονομία, βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία εφαρμογής ενοποιητικών βημάτων, με αιχμή του δόρατος την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, δηλαδή, το Ευρώ. Την βρήκε μέσα σε ένα κλίμα οικονομικής και πολιτικής ευφορίας, το οποίο αντλούσε δυνάμεις απο την εγγενή αισιοδοξία του νεοφιελελεύθερου μοντέλου. Δηλαδή, από τον ισχυρισμό του νεοφιλελευθερισμού ότι στο σύγχρονο καπιταλισμό, δεν υπάρχουν, ουσιαστικά, κρισιακά φαινόμενα ή στην περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες αρνητικές τάσεις, αυτές θα είναι περιορισμένες και αντιμετωπίσιμες.

ΠΡΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ & ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ''ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ'' 

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ως χιονοστιβάδα τρέχουν οι πολιτικές διεργασίες, τα πολιτικά γεγονότα και οιοικονομικο-μνημονιακές εξελίξεις μετά το ''ναυάγιο'' του Παρισιού. 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε νέο διασυρμό και αιχμαλωσία με την παράταση του μνημονιακού προγράμματος, πράγμα που υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει και ο Ε. Βενιζέλος επικαλούμενος, τάχα,''τεχνικούς λόγους''(!). Μόνο, που όλα δείχνουν, πως η παράταση δεν θα είναι μερικών βδομάδων ή ενός μήνα όπως είπε ο πολύς αντιπρόεδρος αλλά τουλάχιστον εξαμηνιαία, για να καλύπτει πέραν των άλλων και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την ίδια όχθη του ποταμού

 του Χρήστου Καραγιαννίδη

 Πριν τρεις μέρες μου τηλεφώνησε ένας παλιός γνώριμος από την Δράμα. Χρειάστηκα αρκετή ώρα να τον καταλάβω μιας κι η επαφή μας είχε χαθεί πριν δυο περίπου δεκαετίες. Από το άγχος της φωνής του καταλάβαινα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και συμφωνήσαμε ένα ραντεβού για την επόμενη ημέρα.
Απογευματάκι στο Σύνταγμα και παρά το τσουχτερό κρύο καθόμαστε έξω εξαιτίας της κακής συνήθειας του καπνίσματος, την οποία μοιραζόμαστε και οι δύο. Έτσι όπως βρισκόμαστε πίσω από τα τζάμια που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν, το μυαλό μου είναι κολλημένο στους Σύριους απεργούς πείνας και στις δύσκολες ώρες που περνούν στην επάνω πλευρά της πλατείας. Δε γνωρίζω τι θα επακολουθήσει και μένω με την αγωνιά να βρεθεί επιτέλους μια λύση για ανθρώπους που το μόνο που ζητούν είναι να πάρουν την αξιοπρέπειά τους πίσω και να ζήσουν καλύτερα οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, χωρίς τον φόβο του θανάτου ή των πολιτικών διώξεων.
Ο Αργύρης ξεκινά την διήγηση της τελευταίας εικοσαετίας που είχα να τον δω. Να πω εισαγωγικά ότι πρόκειται για παιδί μεγαλωμένο σε ορφανοτροφείο που ξεκίνησε να δουλεύει σε καφετερίες κι εστιατόρια από τα 16. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφασίζει να κάνει ένα βήμα παραπέρα και φεύγει Θεσσαλονίκη για δουλειά σε ένα ξενοδοχείο. Η εμπειρία που αποκτά σε μεγάλο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης τον οδηγεί να κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα και κατεβαίνει στην Αθήνα για δουλειά σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Part time μου λέει, αλλά μη φανταστείτε τίποτα υπερβολές. Αγόρασα και σιγά σιγά τα απαραίτητα ενός σπιτιού και πάλευα να σταθώ στα πόδια μου, αναφέρει.

Τέλος στην απεργία πείνας του Η. Κωστάρη. Θα λαμβάνει τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται

Τέλος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούσε εδώ και περίπου έναν μήνα έβαλε ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης για τη συμμετοχή του στη 17Ν. Ο προφυλακισμένος διεκδικούσε, με αυτό τον τρόπο, το δικαίωμα να λαμβάνει εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθεί τα μαθήματα στη Σχολή όπου φοιτά.

Σε δήλωσή του στο newpost.gr, ο δικηγόρος του Ηρακλή Κωστάρη, Θέμης Σοφός αναφέρει:

«Ο Ηρακλής Κωστάρης, υπόδειγμα επανεντάξιμου κρατουμένου, σταματά, μετά από 30 ημέρες, την απεργία πείνας, αφού εκδόθηκε απόφαση, που ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα εκπλήρωσης των νομίμων αιτημάτων του, που απορρέουν από το Σωφρονιστικό Κώδικα. Η συμφιλίωση του ατόμου με την κοινωνία δεν μπορεί να γίνεται με κλινική μεταχείριση του κρατουμένου. Το δικαίωμα στην κοινωνική επανένταξη εγγυάται την κοινωνική ειρήνη και δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε πειραματισμούς που προσβάλλουν τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κρατουμένου. Εύχομαι σ΄ αυτόν και την οκογένειά του καλή δύναμη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστάρης, πριν από μερικές ημέρες, μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διανύοντας την 28η ημέρα απεργίας πείνας. Η υγεία του καταδικασμένου ως μέλους της 17Ν βρέθηκε σε οριακό σημείο, καθώς μαζί με τον καταδικασμένο για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Νίκο Ρωμανό, διεκδικούσαν το δικαίωμα να λαμβάνουν άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα στις πανεπιστημιακές σχολές που έχουν περάσει.

Ναόμι Κλάϊν, ο καπιταλισμός και το κλίμα: «Να που τα αλλάζει όλα»

Του Ντανιέλ Τανούρο

2014-11-27 02 Tanuro Daniel Το βιβλίο που η Ναόμι Κλάϊν αφιέρωσε στη κλιματική αλλαγή συνιστά ήδη ένα γεγονός (1). Η συγγραφέας της «Στρατηγικής του σοκ» καταγγέλλει σε αυτό την καπιταλιστική αναπτυξιακή λογική, την απληστία των πολυεθνικών του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου, καθώς και την υποταγή των κυβερνήσεων στα συμφέροντά τους. «Είναι πιο εύκολο να δεχτούν να αλλάξουν το κλίμα της γης με χαοτικό και καταστροφικό τρόπο παρά να δεχτούν τη προοπτική αλλαγής της θεμελιώδους λογικής του καπιταλισμού, που βασίζεται στην ανάπτυξη και στο κυνήγι του κέρδους», γράφει η Κλάϊν (σελ. 89). Για αυτήν, το πείσμα των κλιματο-σκεπτικιστών δεν πέφτει από τον ουρανό, αλλά οφείλεται στο ότι κατανοούν το γεγονός ότι ο σοβαρός αγώνας ενάντια στην υπερθέρμανση απαιτεί μια ριζική αλλαγή πολιτικής, με περισσότερη ρύθμιση, περισσότερο δημόσιο τομέα, περισσότερα κοινά αγαθά, περισσότερη δημοκρατία. Με αξίες διαφορετικές από εκείνες του ανταγωνισμού, της συσσώρευσης και του ο καθείς για τον εαυτό του. Πρόκειται για ένα μείζον έργο, η απήχηση του οποίου θα είναι σίγουρα σημαντική.

«Η επαναστατική δύναμη της κλιματικής αλλαγής»

Απ' το κράτος στο παρακράτος δυό συλλαβές δρόμος

Του Κώστα Βαξεβάνη
Πριν περιγράψω τα πραγματικά γεγονότα θα ήθελα να ρωτήσω την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία πληρώνω όπως και οι άλλοι έλληνες με σκληρούς φόρους, αν θεωρεί πως οι δημοσιογράφοι της Espresso και κάποιων εκβιαστικών blogs που οι διαχειριστές τους είναι υπόδικοι για εκβιασμούς, κινδυνεύουν περισσότερο από τους δημοσιογράφους του HOT DOC ώστε να τους φρουρούν. Επίσης να ρωτήσω, από ποιόν κινδυνεύουν και γιατί όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι τους οποίους επισήμως έχουν εξοπλίσει με κουμπούρια και φρουρές πληρωμένες από τους φόρους πάντα; Γιατί αν κινδύνευαν λόγω αποκαλύψεων που έχουν κάνει για τους «κακούς» σε αυτή τη χώρα, τότε οι κακοί και οι διεφθαρμένοι δεν θα ήταν τόσο πολλοί. Άντε και μια ακόμη ερώτηση: αν η Αστυνομία ανακαλύψει πως κάποιος πολίτης κινδυνεύει, παίρνει μέτρα για να τον προστατεύσει ή «δεν προβλέπεται» αν δεν έχει φωτογραφία του Σαμαρά και του Βενιζέλου δίπλα στα εικονίσματα;
Πάμε τώρα στα γεγονότα. Στις 20 Νοεμβρίου,ο συνάδελφος,φίλος και συνεργάτης μου Μάκης Νοδάρος,με ενημέρωσε πως είχαμε αποκτήσει πρόσβαση σε δικογραφία που αφορούσε το κύκλωμα και τη μαφία των σκουπιδιών στην Ηλεία και την Καλαμάτα. Η εισαγγελική έρευνα αυτή είχε ξεκινήσει από δημοσιεύματα του HOT DOC και αποκάλυπτε πως δημοτικοί άρχοντες στους δύο νομούς μαζί με μια ομάδα εργολάβων είχαν στήσει μια επικερδή επιχείρηση με σκουπίδια. Οι αιρετοί έδιναν με απευθείας αναθέσεις εργολαβίες για τα σκουπίδια και το χρήμα απ' ό,τι φαίνεται επέστρεφε σε αυτούς, αφού τα σκουπίδια δεν πήγαιναν σε χωματερές αλλά θάβονταν χωρίς κόστος ακόμα και σε δάση. Οι εισαγγελείς είχαν προχωρήσει μάλιστα σε προφυλακίσεις εργολάβων.