Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Όταν το κράτος εκδικείται

Το πιο σκληρό πρόσωπο της κρατικής καταστολής και της εκδικητικότητας του καθεστώτος, σε όσους το αμφισβητούν, γνωρίζει ο νεαρός Νίκος Ρωμανός. Ο φίλος και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Γεννηματάς, δηλώνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας, που ξεκίνησε στις 10/11, με αίτημα τη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών που νόμιμα δικαιούται.

Οι παλμοί του έχουν φτάσει τους 170, δέχεται μόνο νερό, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου, παρά την εντολή της εισαγγελέα των φυλακών για αναγκαστική σίτιση του απεργού πείνας (πρακτική που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέσο βασανισμού), δεν υπάκουσαν. Η ζωή του Ρωμανού κρέμεται ουσιαστικά από μια κλωστή.

Σε απεργία πείνας, σε ένδειξη συμπαράστασης στο Ρωμανό, βρίσκονται και οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης. Οι τέσσερις δηλ. που είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, υπόθεση που σημαδεύτηκε από το βασανισμό και τη διαπόμπευση των συλληφθέντων από την ΕΛ.ΑΣ.