Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ο Σταύρος Δήμας και η αξιοπρέπεια της χώρας

 Του Γρηγόρη Κλαδούχου

Οι πύλες αυτού του κόσμου έχουν ανοίξει για να συνδεθούμε σε ζωντανή σύνδεση με τη φρίκη του τηλεοπτικού και πολιτικού υποκόσμου. Εκβιασμοί, δωροδοκίες μαφιόζικης πατέντας. Οι συνειδητοί μεταπράτες εξαγωγείς κεφαλαίων, προϊόντων κλοπής από τους Έλληνες αγωνιούν για τη σωτηρία τους. Οι ανεπαρκείς κι ανεύθυνοι αδυνατούν να συγκροτήσουν πειστικό λόγο προοπτικής. 
Παρατηρώ όμως την προσεκτική σιωπή από τον προτεινόμενο ως πρόεδρο από τα μιζοκόμματα. Ο κ. Δήμας γιατί ανέχθηκε το εκφυλισμένο περιβάλλον εκλογής του; Θεωρεί ότι απ’ αυτές τις συνθήκες εκλογής του θα έχει κύρος; Πριν από λίγες ημέρες χρησιμοποίησε τη λέξη αξιοπρέπεια. Οι λέξεις, όμως, έχουν χάσει το νόημά τους. Είναι ο πρώτος και καλύτερος τρόπος αλλοτρίωσης. Το εξήγησε καλά ο Θουκυδίδης. 
Η σιωπή του κ. Δήμα για το βάρβαρο πολιτικό περιβάλλον εκλογής του, η συμμετοχή του σ’ ένα κόμμα συνυπεύθυνων για την σημερινή κατάσταση, που δε διαχώρισε κόμμα από το κράτος, αλλά και η αναφορά του στην αξιοπρέπεια προσβάλλει τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους Κορίνθιους. Και ο κ. Δήμας ένα μόνο κεκτημένο έπρεπε να προβάλλει: το δημοκρατικό, ελληνικό κεκτημένο. Υπενθύμισα, παλιότερα, στον κ. Μπεγλίτη ότι η Αθήνα του τότε, και η Κόρινθος δίδασκε, δίδασκαν, «ότι η ανοχή προσβολών δεν είναι ελληνικό χαρακτηριστικό πολιτισμού». Ο κ. Δήμας έπρεπε να υπερασπιστεί αυτήν την παιδεία αυτοσεβασμού, αυτοδιεύθυνσης, αξιοπρέπειας. Πώς θα υπερασπίσει ο κ. Δήμας την αξιοπρέπεια της χώρας, όταν οι ξένοι εκβιάζουν, βρίζουν τους Έλληνες κι αυτός δε μιλάει; Και είναι πολύ πιο επιβαρυντικό γι’ αυτόν, όταν δεν μιλάει για τις προσβολές που δέχεται ο ελληνικός λαός, εφόσον αυτές τον βοηθούν να καταλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την αξιοπρέπεια μιας χώρας διαφυλάττουν και ο λαός και η ηγεσία του.