Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

6,3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται με άμεση φτωχοποίηση!

Όταν η εξαθλίωση μεταφράζεται σε αριθμούς η εικόνα που αποτυπώνεται είναι σοκαριστική

Όταν η εξαθλίωση μεταφράζεται σε αριθμούς η εικόνα που αποτυπώνεται είναι σοκαριστική. Τα ποσοστά της φτώχειας στην Ελλάδα ανέρχονται σε τραγικά μεγέθη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και που αφορούν τo επίπεδo της φτώχειας στην Ελλάδα. 
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, βάσει εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης, ενώ από σχετική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προκύπτει ότι 6,3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται με άμεση φτωχοποίηση! Οι παρατεταμένες συνθήκες φτώχειας στη χώρα μας και ο δραματικός αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια, όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «ανάπτυξη» της χώρας και φυσικά με την όλη πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται καθημερινά από τα ΜΜΕ περί ανάκαμψης από την κρίση, πλεονασμάτων κι εξόδου στις αγορές.
Μια άλλη διάσταση του προβλήματος ανοίγεται κι από την πρόσφατη έκθεση της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Credit Suisse, που αποκαλύπτει το τερατώδες άνοιγμα της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη, με μόλις 248 ανθρώπους να κατέχουν συνολικό πλούτο 1 τρις ευρώ και να σημειώνουν αύξηση των ιδιωτικών τους περιουσιών κατά 1,7% μέσα στο 2013. Για την Ελλάδα, τα ποσοστά είναι αποκαλυπτικά: το 1% του πληθυσμού σήμερα συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου ενώ αύξησε τα κέρδη του κατά τη διάρκεια της κρίσης, αφού σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2007 κατείχε το 48,6 του πλούτου της χώρας . Η μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας λοιπόν σημειώνει κέρδη την ώρα που το λαϊκό εισόδημα συνεχίζει να καταληστεύεται. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων κατέχει τη μερίδα του λέοντος ενώ εκατομμύρια πολίτες φτωχοποιούνται ή ζουν κιόλας μαρτυρικά μην έχοντας τα προς το ζην.
Οι εικόνες ανθρώπων στα συσσίτια, οι ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ, οι ηλικιωμένοι που ψάχνουν στα σκουπίδια, οι άνθρωποι που χάνουν μικροεπιχειρήσεις και σπίτια καθώς και το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά για να γίνει κατανοητό ότι οι φτωχοί, οι πεινασμένοι και οι άστεγοι δε μπορεί να συμβαδίζουν με κανένα είδος ανάπτυξης,. Η μόνη ανάπτυξη που επιβεβαιώνεται επίσημα ότι συμβαίνει είναι αυτή του κέρδους των εφοπλιστών, επιχειρηματιών, βιομηχάνων, κλπ. Αυτή είναι και η μόνη «ανάπτυξη» που υπηρετεί η κυβέρνηση και απεικονίζεται δραματικά στα ποσοστά για τη φτώχεια. Γίνεται λοιπόν έκδηλη η απάτη σε κάθε λεγόμενο του Σαμαρά που δήθεν «τελειώνει με τα μνημόνια» και περνάει στη «μεταμνημονιακή εποχή» και προδίδεται η πραγματικότητα, πως όχι απλώς τίποτα δεν καλυτερεύει, αλλά αντίθετα έχουμε να περιμένουμε την απόλυτη χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής μας και φυσικά ένταση των ταξικών ανισοτήτων.
Η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2010 και που ο πρωθυπουργός προσπαθεί να παρουσιάσει ως επίτευγμα, δημιούργησε 1.303.880 ανέργους (σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση), αμέτρητους άστεγους, μέχρι και αυτόχειρες, λεηλάτησε μισθούς και συντάξεις, οδήγησε σε απολύσεις και διαθεσιμότητες, κατάργησε τη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, διέλυσε την υγεία και την παιδεία, έκλεισε σχολεία, έφτασε τον κατώτατο μισθό στα 530 ευρώ μεικτά, επιστράτευσε κλάδους εργαζομένων και καταδίωξε συνδικαλιστές κι έχει θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω απολύσεις, περαιτέρω απομύζηση συνταξιούχων και μισθωτών, καταπάτηση και κατάργηση εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων καθώς και την πλήρη παράδοση της χώρας σε εγχώριους και ξένους ομίλους επιχειρηματιών.
Αυτή η άγρια αντιλαϊκή επίθεση είναι βέβαιο πως δε θα σταματήσει από μόνη της. Τα εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας καταδείχνουν τον οικονομικό στραγγαλισμό που έχει υποστεί η κοινωνία τα τελευταία χρόνια και προδιαγράφουν τρομερή την εικόνα του μέλλοντος. Ο μαζικός, οργανωμένος και παρατεταμένος αγώνας, αυτός και μόνο μπορεί να εναντιωθεί αποτελεσματικά σε αυτή την αντιδραστική πολιτική, που συνεπάγεται κέρδη για τους λίγους, φτώχεια και τρομοκρατία για το λαό, ασφυκτική εξάρτηση για τη χώρα.

Ζέτα Κ.

Αναδημοσίευση από το τεύχος 39 του Περιοδικού Πορεία που κυκλοφορεί!



Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου