Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Σοσιαλιστικού Κόμματος σχετικά με τη χθεσινή ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του Ευρώ.


1. Tο Eυρώ υποτιμήθηκε χθες ως προς το ελβετικό φράγκο με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας. Η διοίκηση της Τράπεζας είχε ήδη συναντηθεί με τη διοίκηση της ΕΚΤ και κατόπιν προχώρησε στη μονομερή αυτή ενέργεια. Η Τράπεζα της Ελβετίας έχει αγοράσει και διαθέτει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα σε ευρώ, που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή του συνόλου του εθνικού της πλούτου. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ίσως προβεί και σε νέα ανατίμηση εν ευθέτω χρόνο, συνεκτιμώντας όμως το ενδεχόμενο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που θα προκύψει, λόγω του ακριβού πλέον ελβετικού φράγκου. 

2. Η ελβετική τράπεζα προέβη σε αυτή την ενέργεια της λεγόμενης νέας ισοτιμίας ευρώ –φράγκου και εν όψει του ότι η υποτίμηση του ευρώ θα συνεχισθεί και σε σχέση με άλλα ισχυρά νομίσματα. Ήδη με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η ΕΚΤ θα προχωρήσει πλέον σε ποσοτική χαλάρωση. Δηλαδή, ο Ντράγκι το τρέχον έτος, θα αγοράσει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να λειτουργήσει η ΕΚΤ ως δανειστής ύστατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στην πράξη θα κριθεί αν θα διαθέσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή αντιθέτως θα διαθέσει πιστώσεις για χρηματιστηριακές δραστηριότητες και αγορές ακινήτων όταν είναι γνωστό ότι ήδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ήδη υπερεκτιμημένα. Το ύψος της εν λόγω ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε ποσόν άνω των δυο τρισεκατομμυρίων ευρώ.

3.Ο ολοκληρωτισμός των αγοραίων συμφερόντων και διά της λαφυραγώγησης οικονομιών μέσω υποτιμήσεων ή/και ανατιμήσεων βρίσκεται σε πλήρη κυριαρχία. Ο ανταγωνισμός των κερδοσκόπων εξελίσσεται συστηματικά στην Ευρώπη με υποταγμένους πολιτικούς της Χριστιανοδημοκρατίας και της εκφυλισμένης Σοσιαλδημοκρατίας.

4.Είναι ένα ακόμη μάθημα και για τους εγχώριους απολογητές της ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια, αλλά και μια ακόμα συνέπεια της σύμπραξης και άλλων υποταγμένων πολιτικών ηγετών στη τυχοδιωκτική πολιτική του Βερολίνου και στη δικτατορία αγορών και τραπεζών. Επιλογές που ήδη έχουν προκαλέσει εκτεταμένη οικονομική κάμψη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. 

5. Πέραν των συνολικών αρνητικών συνεπειών, από τη κερδοσκοπία οδηγούνται και χιλιάδες Έλληνες σε περαιτέρω βάρη για δάνεια που είχαν σε ελβετικά φράγκα καθότι θα αυξηθεί το κεφάλαιο των δανείων τους από 12% έως 15%. Στην Αυστρία εκτιμάται ότι από τις εν λόγω κερδοσκοπικές δραστηριότητες δανείων σε ελβετικό φράγκο μετά την εν λόγω ανατίμηση, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα απολέσουν 30 δις ευρώ. Και ήδη έχει υποτιμηθεί το νόμισμα της Ουγγαρίας αλλά και της Πολωνίας και σε ελβετικό φράγκο και σε ευρώ.

6. Για δέκα σχεδόν χρόνια, ηγεσίες κατώτερες των εξελίξεων στην Ευρωζώνη διαχειρίζονται μόνο κρίσεις ως «πυροσβέστες». Η Ευρωζώνη της γερμανικής Ευρώπης είναι ουραγός, έχει υποστεί καθίζηση και συρρίκνωση στο διεθνή ανταγωνισμό και χάνει έδαφος στον παγκόσμιο γίγνεσθαι, έχοντας απολέσει την ισχύ του και το ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η ύφεση, η λιτότητα, η στασιμότητα επενδύσεων, η ανεργία, οι πρωτοφανείς ανισότητες και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι τα θλιβερά επιτεύγματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Είναι η Ευρωζώνη των ανύπαρκτων πολιτικών ηγεσιών του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ευρωπαϊκών λαών.

7.Ωστόσο σχέδιο και προοπτική έχουν οι αγορές, οι κερδοσκόποι, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και οι ολιγαρχίες με υπαλλήλους τις ανίκανες και χωρίς αρχές, πολιτικές ηγεσίες.
8. Οι Έλληνες πολίτες έχουμε ευθύνες για τις επιλογές μας και για να οδηγήσουμε σε ήττα τις πολιτικές δυνάμεις που επέλεξαν και εφάρμοσαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας. Όπως και συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Μιλάμε βέβαια για πολίτες και όχι για καιροσκόπους και υπηκόους.

9. Χρειαζόμαστε άλλο δρόμο στην Ευρωζώνη, χρειαζόμαστε προοδευτική πολιτική στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου