Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Διαπραγματευτική ισχύς

Είναι λογικό σε κοινωνίες που η επιβίωση εξαρτάται από το χρήμα ο κάθε πολίτης να είναι διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε για να το αποκτήσει. Για να ζήσει.

Αν μπορείς όμως να πας σε ένα χωράφι, να πάρεις τις πέτρες τα κλαδιά και το χώμα και να φτιάξεις ένα σπιτάκι θα μείνεις το πολύ ένα μήνα άστεγος μέχρι να το τελειώσεις. Αν μπορούσες να καλλιεργήσεις σε λίγο χώρο θα είχες επίσης σύντομα όσα τρόφιμα σου χρειάζονται για να ζήσεις. Αν είχες και μια ανεμογεννήτρια και 2-3 φωτοβολταικά ποιος σε πιάνει! Θα είχες και φως και θέρμανση και ζεστο νεράκι να πλένεσαι και το ψυγείο σου και την κουζινίτσα σου μπορεί ακόμη και Ιντερνετ και όλα τα καλά από εκεί. Ταινίες και ραδιόφωνο, τέχνες και ον λαιν σπουδές, συζητήσεις διαδικτυακές φιλίες, μια κάποια κοινωνικοποίηση.

Εντάξει δεν τα τα είχες όλα ρε άνθρωπε όμως θα μπορούσε άραγε τότε εύκολα ο κάθε Σαμαράς να σε βάλει στο λούκι; Να χαλάσεις κι εσύ λίγο ακόμη την πιάτσα (και την ανθρωπότητα ολόκληρη) για κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη βρωμοδουλειά που θα σου πληρώσει να κάνεις; Όταν την ίδια στιγμή σου έχει διαλύσει τόσο πολύ την κοινωνία που δεν θα βρεις καμία τιμια και άξια δουλειά που να σε πληρώνουν για να την κάνεις. Ώστε να ζήσεις κι εσυ.

Αφού απαγορεύεται να πας στο τυχαίο χωράφι κι ας στέκεται εκεί στη μέση του πουθενά. Απαγορεύεται να παρεις αυτό το πορτοκάλι από το δέντρο, θα σε τουφεκίσουν. Πρέπει να δουλέψεις σε μια κωλοδουλειά με 500 ευρώ για έναν ολοκληρο μήνα, 8 ώρες τη μέρα, να πληρώσεις το ενοικιο στο κωλοδιαμερισμα που καποιος καθίκης πρόλαβε να αγοράσει η το κληρονομησε απο άλλους καθίκηδες, να πληρώσεις φορους και χίλια άχρηστα κερατιάτικα και αμα περισσέψουν τοτε χρήματα παίρνεις και το πορτοκάλι. Μέσω Κωλοπετινιτσας.

Γιατί σε κάποιον ανήκει, όλα τα χωράφια σε κάποιους ανήκουν, άσχετα αν ουδέποτε πρόκειται να τα σπείρουν ή να τα φροντίσουν. Ούτε η βασίλισσα της Αγγλίας θα το κάνει κι ας της ανήκει θεωρητικά η μισή Αγγλία. Δεν έχει σημασία. Αυτή δεν τα έχει για να βόσκει πρόβατα, να τα καλλιεργεί η να τα φροντίζει. Τα έχει μόνο … για να μην τα έχεις εσύ.

Για να μην μπορείς να πας εσύ εκεί και σε λίγους μήνες μέσα να μη μπορεί πια να σε χρησιμοποιήσει κανείς για τις βρωμοδουλειές του. Για να χαλάσει την πιάτσα και ολόκληρη την ανθρωπότητα, αυτή τη φορά με σένα…

Η ευλογία της γης. Πότε θα καταλάβουν επιτέλους οι άνθρωποι ότι εκεί βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς; Ότι μια ζωή χρειάζονται, όχι χρήματα. Ώστε να αρχίσουν, ή τουλάχιστον να υποστηρίξουν, την επανάσταση που θα τους την δώσει αυτή τη ζωή. Για όλα αυτά που πρέπει και όχι όλα όσα δεν πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου