Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Π. Σκουρλέτης: Ο Σαμαράς είναι ο ηθικός αυτουργός του φόβου

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM» 

Να μιλήσουμε τώρα με έναν από τους «ηθικούς αυτουργούς» του φόβου…. Καλημέρα κ. Σκουρλέτη…
Καλημέρα. Όχι ηθικός αυτουργός του φόβου. Τον ηθικό αυτουργό νομίζω πρέπει να τον αναζητήσετε από την άλλη πλευρά, κυρίως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Για να είμαστε τώρα προσγειωμένοι στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. τι λέει; Ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσουν και οι καταθέσεις, θα κινδυνεύσει και ο βασικός κορμός της οικονομίας και ουσιαστικά αυτά που γνωρίζαμε θα πρέπει να τα ξεχάσουμε..
Βεβαίως, αν δείτε το σύνολο των προσεγγίσεων και των δηλώσεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτή που κυρίως τα λέει όλα αυτά είναι η Ν.Δ. ΚΙ αυτό είναι ένα σχήμα οξύμωρο. Δηλαδή ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αντί να είναι αυτός ο οποίος να κατευνάζει τα πράγματα, πυροδοτεί ένα κλίμα κινδυνολογίας. Και φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό γίνεται διότι έτσι θεωρεί ότι τον εξυπηρετεί προεκλογικά.
Εγώ όμως θα ήθελα να κάνω μια άλλη επισήμανση. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι όλες αυτές τις μέρες που έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος δεν έχουμε ακούσει καμία συγκεκριμένη πρόταση από τη Ν.Δ., το προεκλογικό της πρόγραμμα, ει μη μόνον με κάθε τρόπο να κλείσει η αξιολόγηση με την τρόικα. Δηλαδή τι; Να γίνουν αποδεκτά αυτά που θέτει η τρόικα ως προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουμε νέα μνημονιακά μέτρα. Ας το πουν όμως έτσι, ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι η συνέχιση του μνημονίου και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσα έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς, ότι μπαίνουμε σε μια άλλη μεταμνημονιακή περίοδο.
Ξέρετε κάτι κι επειδή φαντάζομαι ότι βιώνετε αυτό που συμβαίνει στις γειτονιές, στα καφενεία, εκεί που γίνονται οι ζυμώσεις εν όψει των εκλογών, υπάρχει ανησυχία σε μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού η οποία, καλώς ή κακώς, πυροδοτείται, φουσκώνει και από τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες οφείλω να πω κι εγώ ως δημοσιογράφος.. προσπαθώ να καταλάβω προς ποια γραμμή κινούνται. Και λέω το εξής. Υπήρξαν δηλώσεις που έλεγαν ότι θα σταματήσουν, για παράδειγμα, να πληρώνει τους τόκους ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν δηλώσεις που παρερμηνεύτηκαν και οι οποίες μπορεί να έλεγαν ότι μπορεί να γίνει και αναγκαστικός δανεισμός.. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια πολυγλωσσία σε σχέση με τις θέσεις και τη γραμμή την οποία θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι όμως κατευθύνονται σ΄ αυτό το οποίο λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ας το πούμε έτσι. Αυτή είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ; Ή μπορεί να διαφοροποιηθεί όσο θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές;
Δεν υπήρξε κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο να υποστήριξε τη στάση πληρωμών ή τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό. Θέλω να είμαι απόλυτα κατηγορηματικός. Και ο κ. Τόλιος μετά τα όσα προσπαθούσαν να του βάλουν στο στόμα αναγκάστηκε να κάνει ο ίδιος δήλωση, καταγγέλλοντας αυτό που ξέρει ήδη η Ν.Δ. να κάνει με συνέπεια, δηλαδή να διαστρεβλώνει και να κάνει πολιτική με τα παράγωγα της γνωστής μονταζιέρας που κατοικοεδρεύει στα υπόγεια της Συγγρού.
Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για κανενός είδους εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός ο οποίος με το πρόγραμμά του θα έλεγα ότι δίνει ανάσες και στους μικροκαταθέτες, σε αντίθεση με την πρακτική, όχι τα λόγια, με την πρακτική της κυβέρνησης, όπου γνωρίζετε πόσες φορές μπήκε η εφορία μέσα, οι τράπεζες στους λογαριασμούς και άρπαξαν διάφορων ειδών οφειλές, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ότι κάτω από ένα όριο υπολοίπου ή για κάποιες οφειλές δεν γίνονται κατασχέσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά από το ρεπορτάζ, περάσαμε όλο το ΄14 με τέτοιες περιπτώσεις να ακούμε στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις. Χώρια βέβαια που δεν υπάρχουν και υπόλοιπα στους λογαριασμούς διότι έχει υποστεί αφαίμαξη ο ελληνικός λαός από την εφαρμοζόμενη πολιτική.
Αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο. Δηλαδή λένε στον κόσμο ότι θα σου πάρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το προηγούμενο διάστημα του πήρε και τα λεφτά και τα σπίτια.
Ακριβώς. Και μάλιστα θα σας έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους γι αυτό το οποίο μόλις αναφέρατε, για την πρώτη κατοικία. Γνωρίζετε ότι από 1/1/2015 δεν υπάρχει το προστατευτικό εκείνο πλαίσιο που υπήρχε μέχρι τώρα σε σχέση με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Δεν υπήρξε καμία νομοθετική μέριμνα. Και μάλιστα έχει δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες –και ήδη μία τράπεζα το έχει κάνει- αυτά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και αφορούν δάνεια που σχετίζονται και με την πρώτη κατοικία να τα τιτλοποιεί και να τα πουλάει σε ξένα funds.
Να πάμε στα όσα είπε σήμερα ο κ. Σταθάκης και δημοσιεύονται στους F.T. Μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι θα επαναπροκηρύξετε τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου, με δεδομένο ότι τις άδειες τις κατέχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια διαμορφώνουν και το πολιτικό σκηνικό και την κοινή γνώμη
Δεν κατέχουν μόνιμες άδειες και το γνωρίζετε…
Δεν σας φοβίζει το γεγονός να πάτε σε μια αντιπαράθεση με τους κ.κ. Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη…
Να παραδεχτούμε κατ΄ αρχήν ότι δεν κατέχουν μόνιμες άδειες, ότι είναι μία εκκρεμότητα η οποία πηγαίνει από παράταση σε παράταση; Αυτή τη στιγμή λοιπόν πρέπει να βάλουμε κανόνες στο κρίσιμο θέμα των ραδιοτηλεοτπικών μέσων. Εμείς απαντάμε, ναι, θα τους βάλουμε. Άλλωστε γνωρίζετε ότι τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα μεγάλα, τα συστημικά μέσα, κυρίως οι τηλεοράσεις και κάποιες εφημερίδες, είναι στα χέρια ανθρώπων που ζουν από δουλειές που σχετίζονται με το δημόσιο, αποτυπώνουν αυτή την εικόνα της διαπλοκής που χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει.
Τα ίδια έλεγε και ο κ. Καραμανλής όμως…
Ναι και καλά τα έλεγε. Βέβαια εκάμθη ο Κ. Καραμανλής. Ξέρετε γιατί; Γιατί ήταν μια πολιτική δύναμη η οποία προερχόταν απ΄ αυτές τις δυνάμεις που εξέθρεψαν αυτό το σύστημα της διαπλοκής.
Ναι, αλλά είναι άλλο πράγμα το να μπει κανόνας όπου εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι επί χρόνια λειτουργούν επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν φόρους, πληρώνουν ασφαλιστικά ταμεία…
Πληρώνουν φόρους; Δεν πληρώνουν. Γνωρίζετε ότι δεν πληρώνουν ούτε αυτούς τους λίγους φόρους..
Μισό λεπτό.. Πληρώνουν ΦΠΑ, πληρώνουν φόρο μισθωτών υπηρεσιών, πληρώνουν ΙΚΑ, κάνουν κύκλο εργασιών, κάνουν τζίρους. Άλλο πράγμα να μπει ένας κανόνας κι άλλο πράγμα αυτό το οποίο λέει ο κ. Σταθάκης, το οποίο αφήνει και υπονοεί ότι εσείς έχετε επιλέξει τη σύγκρουση με τους μιντιάρχες και τους ολιγάρχες. Εδώ όμως υπάρχει μια πολύ μεγάλη παγίδα. Εάν δεν την κάνετε αυτή τη σύγκρουση, θα τοποθετηθείτε στην ιστορία μαζί με τον κ. Καραμανλή..
Νομίζω ότι υποτιμήσατε λίγο την επισήμανση που σας έκανα πριν. Ο κ. Καραμανλής ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν αυτή την κατάσταση Εμάς δεν μας κρατάνε όπως κρατούσαν αυτούς. Είμαστε από άλλη πολιτική οικογένεια, από άλλο σόι. Κατά συνέπεια νομίζω ότι με τη δύναμη της ψήφου του λαού, θα κάνουμε αυτό που επιβάλλεται. Να καθαρίσουμε το ραδιοτηλεπτικό τοπίο και να έχουμε σταθμούς οι οποίοι δεν θα είναι όργανο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, δεν θα προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, αλλά θα υπηρετούν τον πλουραλισμό στην ενημέρωση και τη δημοσιογραφία με κανόνες δεοντολογίας.
Και πάλι επιχειρηματίες δεν θα τις πάρουν τις άδειες; Οι ίδιοι επιχειρηματίες θα τις πάρουν.. Ναι, αλλά σου λέει θα εισπράξω εγώ 100.. εκατομμύρια από τη διαδικασία αυτή..
Και δεν είναι μόνο αυτό. Αλλά θα προσπαθήσουμε μάλιστα να δούμε αν αυτοί οι επιχειρηματίες που κατέχουν τελικά αυτά τα μέσα, είναι όχι γιατί θέλουν να επιχειρούν στο χώρο των ΜΜΕ ή έχουν άλλες προθέσεις. Διότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις γνωρίζετε ότι μπαίνουν μέσα, χρωστάνε εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες. Με βάση τα ήθη και τους κανόνες της αγοράς δεν θα έπρεπε να δανειοδοτούνται κι όμως εξακολουθούν. Δεν είναι ένα σκάνδαλο αυτό.
Αυτό αφορά τις τράπεζες όμως… Είναι ιδιωτικές οι τράπεζες, εκτός κι αν…
Ναι, αλλά είναι πολιτικές αποφάσεις…
Εκτός κι αν γίνουν κρατικές, λέω, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ..
Κατ΄ αρχήν οι τράπεζες γνωρίζετε ότι είναι δημόσιες, τουλάχιστον οι τρεις από τις τέσσερις. Απλώς το δημόσιο δεν ασκεί τα δικαιώματά του. Κι αυτό είναι ένα άλλο πολιτικό ζήτημα….
Θα τα ασκήσει επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λέτε…
Αυτό το έχουμε κάνει απολύτως σαφές..
Θα αλλάξουν οι διοικήσεις των τραπεζών στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία;..
Θα τοποθετηθούν διοικήσεις οι οποίες θα προασπίζουν τα συμφέροντα του βασικού μετόχου που είναι το δημόσιο.
Και θα επανεξεταστεί το θέμα της παραμονής του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος;
Αυτό σχετίζεται ακριβώς με το τι πράττει ο κεντρικός τραπεζίτης. Όταν ο κεντρικός τραπεζίτης αποφασίζει να κάνει πολιτική, πρέπει να ξέρει ότι θα έρθει σε σύγκρουση τελικά με την πολιτική εξουσία, γιατί είναι έξω από…
Ναι, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης δίνει λογαριασμό στην ΕΚΤ, δεν δίνει λογαριασμό στις ελληνικές κυβερνήσεις..
Ναι, αλλά λέει ότι κάνει πολιτική για λογαριασμό της κυβέρνησης…
Ακριβώς…
Αν αύριο κάνει πολιτική για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει;..
Εμείς θέλουμε να κινείται εντός των ορίων του ρόλου του.
Πέραν των μίντια που αφορούν το δικό μας σινάφι, ο κ. Σταθάκης λέει ότι θα επανεξεταστούν και οι αποκρατικοποιήσεις.. προμήθειες, το real estate… 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η ιστορία με το Ελληνικό. Να υποθέσω και ο ΟΠΑΠ γιατί τον ξεχνάτε το τελευταίο διάστημα…
Προσέξτε. Ο κ. Σταθάκης λέει κάτι πολύ σωστό στις συνεντεύξεις του και δεν το έχει πει μία φορά. Λέει, κοιτάξτε να δείτε, όλες αυτές οι περιβόητες ιδιωτικοποιήσεις δεν ήταν πρώτα απ΄ όλα νέες επενδύσεις, αλλά ήταν ένα ξεπούλημα κατ΄ ουσίαν της δημόσιας περιουσίας, όπου κάθε φορά υπήρχε ένας μόνο, άντε δύο αγοραστές και αφορούσε μάλιστα έναν τομέα ο οποίος είναι μονοπωλιακός. Δεν μιλάμε για αγορές όπου συνυπάρχουν και άλλοι ανταγωνιστές.
Τώρα, τα αεροδρόμια, για παράδειγμα, είναι εγκληματικό αν γίνει κάτι τέτοιο.,..
Ναι, αλλά εκεί συμμετείχαν τρεις-τέσσερις…
Και ξέρετε ποιον υπονομεύει κυρίως; Τον τουρισμό. Υπονομεύει τον τουρισμό. Πηγαίνετε και ρωτήστε τους επιχειρηματίες στα Χανιά, στην Κέρκυρα. Και μιλάω για δύο προορισμούς οι οποίοι παράγουν εισόδημα στην Ελλάδα. Υπάρχουν θέσεις εργασίας, υπάρχει κόσμος που εξαρτάται από κει. Θα είναι καταστροφικό το να παραδοθούν τα αεροδρόμια σε κάποιους ιδιώτες οι οποίοι θα κερδίσουν, αλλά θα χάσει συνολικά η οικονομία, η χώρα…
Καταστροφικό είναι όταν γίνεται μια αποκρατικοποίηση, όπως γίνεται αυτή, να έρχεται η αντιπολίτευση και να στέλνει το μήνυμα προς τους επίδοξους επενδυτές ότι την επομένη, αν αλλάξει κυβέρνηση, θα επανεξεταστεί ο όποιος διαγωνισμός ή η όποια σύμβαση έχει γίνει με το ελληνικό δημόσιο.
Μα αν είναι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος; Τι να κάνουμε δηλαδή; Να το αφήσουμε έτσι;
Είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος;
Αυτό λέμε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου