Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Η μπλόφα του Grexit

"Η Γερμανία δεν μπορεί να διαχειριστεί μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ"
Αναπόφευκτα, σε σκληρό πόκερ έχει εξελιχθεί η επικοινωνιακή διαχείριση του Grexit.Το δόγμα της γερμανικής κυβέρνησης ότι "τίποτα δεν έχει αλλάξει", ανατροφοδοτήθηκε με την δημοσίευση της Spiegel. Την περασμένη εβδομάδα, η Rheinische Post έφερε δηλώσεις του Michael Fuchs, αναπληρωτή επικεφαλής της παράταξης CDU της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο: ‘’Η εποχή που είμασταν υποχρεωμένοι να σώσουμε την Ελλάδα έχει περάσει. Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα δεν είναι αναγκαίά για το ευρώ".

Η απειλή ανατροφοδοτήθηκε με μια ανώνυμη έκθεση στο Der Spiegel η οποία ανέφερε πως η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δεν είναι πλέον σε διάθεση να αγωνιστούν για να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Οι διαρροές στο Der Spiegel εναρμονίζονται με τη θέση του Fuchs και προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το Grexit δεν θα είναι εφιάλτης για την ΕΕ. Η απειλή από το Βερολίνο φαίνεται αρκετά σαφής: Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα ανεχθεί τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση του χρέους και οι Έλληνες που θέλουν να μείνουν στο ευρώ δε πρέπει να ψηφίσουν για τους εκφραστές αυτών των θέσεων.

Διαβάστε παρακάτω τι γράφει ο Leonid Bershidsky στο Bloomberg σχετικά με το πως αντιμετωπίζει πραγματικά η γερμανική κυβέρνηση το ενδεχόμενο του Grexit



Ό, τι ακούτε προς αυτή τη κατεύθυνση δεν ισχύει, όχι μόνο δεν ισχύει αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η Γερμανία δεν μπορεί να διαχειριστεί μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Η κυβέρνηση του Βερολίνου προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση των Ελληνικών εκλογών ακριβώς για να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις μέσα από μια πιθανή εκλογή Σαμαρά. Η διαρροές προς Rheinische και Der Spiegel είναι μια πρακτική επικοινωνιακού πόκερ και δεν έχουν καμία πραγματική βάση. Το Grexit είναι ξεκάθαρη μπλόφα. Στη πραγματικότητα το Grexit είναι αντίθετο προς τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και η καγκελάριος θα κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στο μπλοκ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δυο χρόνια έχει αναδιατάξει τις συμμαχίες του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι χώρες του νότου τα τελευταία χρόνια είναι πιο συσπειρωμένες σε μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος στις ίδιες τις χώρες τους. Οι αναδυόμενες πολιτικές δυνάμεις σε Ισπανία (βλέπε Podemos) και Ιταλία στοιχίζονται πλήρως με τις επιδιώξεις Τσίπρα. Πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας σημαίνει και πιθανή αποχώρηση Ιταλίας και Ισπανίας.

Ο οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, Πίτερ Μπόφινγκερ, είπε στη Die Welt το Σαββατοκύριακο ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα "αφήσει το τζίνι από το μπουκάλι." Ακόμη και αν η οικονομική επίπτωση θα μπορούσε να περιοριστεί, οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες. Η ΕΕ θα γίνει ακόμη πιο κατακερματισμένη, κάνοντας ξεχωριστές χώρες περισσότερο ευάλωτες σε έξωθεν επιρροές. Π.χ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικροτούσε την αυξημένη αστάθεια στην Ευρώπη. Ένα αντι-ευρώ, αντι-γερμανική αντίδραση στη Νότια Ευρώπη θα μπορούσε να απειλήσει την ηγεσία της Γερμανίας στην ήπειρο.

Εκτός αυτού, οποιαδήποτε βλάβη στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Σύμφωνα με έγγραφα Bertelsmann Stiftung, η συμμετοχή στο ευρώ αυξάνει την ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας κατά 0,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η Γερμανία μπορεί να κερδίσει € 1.200 δισεκατομμύρια (1400 δισεκατομμύρια δολάρια) από το 2013 έως το 2025, πολύ περισσότερο από ό, τι θα μπορούσε να χάσει αν συμβάλει σε οποιαδήποτε ελληνική διάσωση. Το ποσό που η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει αν η τρόικα υποχωρήσει στις απατήσεις της Ελλάδας – είναι 70 δισεκατομμύρια ευρώ τα κεφάλαια των φορολογουμένων - ωχριά σε σύγκριση.

Ο καθηγητής του Πρίνστον και πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ Ashoka Mody υποστήριξε πρόσφατα ότι η τρόικα θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα το άπλωμα της αποπληρωμής του χρέους πάνω από 100 χρόνια - στην πραγματικότητα γράφοντας μακριά.

Οι εταίροι του συνασπισμού της Μέρκελ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν φαίνεται να συμφωνούν με την μπλόφα και διατύπωσαν απόψεις που αντανακλούν αδύναμη θέση της Γερμανίας. Ο ηγέτης του SPD Sigmar Gabriel, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ‘’ο στόχος της ΕΕ είναι να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, καθώς και ότι δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο’’.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου