Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η Γερμανία απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για 6μηνη επέκταση της δανεικής συμφωνίας

«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης - Η κυβέρνηση, δια μέσου του Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα 6μηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου - Την Παρασκευή η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών, σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα


Τελευταία εξέλιξη: «Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. «Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση - γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου. Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος η Κομισιόν: «Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νωρίτερα:

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στη γραμμή για τον διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο και στο αίτημα για ενδιάμεση συμφωνία 6 μηνών. O Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε τη λήψη του ελληνικού αιτήματος που μπαίνει στο μικροσκόπιο του EuroWorking Group. Έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup αποφασίστηκε για αύριο, Παρασκευή, στις 15.00 (16:00 ώρα Ελλάδος) με φυσική παρουσία υπουργών, μετά την κατάθεση του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών και όχι με τηλεδιάσκεψη, υποδηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις διαφωνίες της γερμανικής πλευράς με το υποβληθέν από την ελληνική κυβέρνηση αίτημα.

Το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση αξιολογεί αυτήν την ώρα η ομάδα εργασίας του Εurogroup (EuroWorking Group). Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι τα κράτη – μέλη θα εξετάσουν κατά πόσον το αίτημα είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα "λιγότερο ικανοποιητικά" σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση. Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αίτημά της για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως στην επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει κάποια δέσμευση όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (πληροφορίες: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Αναλυτικά το αίτημα για επέκταση της δανεικής συμφωνίας

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασηςπροκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. «Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Μήνυμα Μέρκελ προς Ελλάδα: Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», φέρεται να δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από την Ελλάδα αξιοπιστία στην υπόθεση του χρέους. 

************************

Τετάρτη 18/2
Οι χθεσινές δηλώσεις Βαρουφάκη - Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις

Όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης χτες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και καλή σχέση η οποία σμιλεύεται ώρα με την ώρα, email με email». Ερωτηθείς για το αν και πότε θα κατατεθεί αίτημα παράτασης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα κατατεθεί η αίτηση, η οποία θα είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο «ώστε να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup». Τέλος, σημείωσε ότι η αίτηση θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης στο Euroworking group της Πέμπτης και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη. 

Νέο μήνυμα αδιαλλαξίας έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια κινήσεων στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. «Τα περιθώρια για ελιγμούς είναι περιορισμένα» είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο. «Ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες, υπάρχει μια κοινή ευθύνη, να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters. 

Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζεται για αύριο, Πέμπτη, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για την Παρασκευή η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, με σκοπό να εξεταστεί σε βάθος το ελληνικό αίτημα. Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup, ούτε η EWG.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χτες να συνεχίσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και να αυξήσει το όριο του ποσού το οποίο μπορεί να αντληθεί στα 68,3 δισεκ. ευρώ.
Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση ώστε να «ξεκλειδώσει» η διαφωνία 

Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο κυκλοφορούν από τις Βρυξέλλες. Η «μαγική» φόρμουλα ίσως είναι η φράση Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον EFSF, την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012. Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα μπορεί να αναφέρει τη φράση ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο (πηγή: in.gr). 

«Η Ελλάδα δεν συνδιαλέγεται με τελεσίγραφα» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Τόνισε πως η χώρα είναι παρούσα και αγωνίζεται για να βγει από την παγίδα του χρέους και της λιτότητας. Επανέλαβε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση αμοιβαίας και επωφελούς λύσης χωρίς μνημόνια και τρόικα.

.
Γ. Βαρουφάκης στο ZDF: Παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία

Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε προχθες τη νύχτα, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός μιλώντας από τις Βρυξέλλες είπε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Γ' αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. 

Το Βερολίνο βέβαια δεν δέχεται αυτόν τον διαχωρισμό και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρισκονταν από χθες σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Αναμένεται από τον πρόεδρο του Εurogroup να κρίνει στη συνέχεια εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθέσεις που έθεσαν χθες Δεύτερα οι εταίροι ώστε να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτο Εurogroup.

 http://left.gr/news/i-kyvernisi-exetazei-aitima-gia-paratasi-tis-daneiakis-symvasis-gia-exi-mines-horis-toys#sthash.ZRNxDRa1.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου