Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Η διαβούλευση συνεχίζεται από την Παρασκευή, τόνισε, με στόχο συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.
«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μεν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.
«Τους εξηγήσαμε ότι η έχουμε συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας. Τους ζητήσαμε την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία» τόνισε.

«Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα».
Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα που επιθυμεί, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα.
«Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις -όπως περιγράφονταν στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής, καθώς δεν λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου.

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που διατυπώνονται από άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έστρεψε τα πυρά του -χωρίς να την κατονομάσει- στην Ισπανία, λέγοντας ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτό θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

» Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί τις Συνόδους Κορυφής, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την ευρωζώνη και την ΕΕ.»

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία. «Όλη αυτή η συζήτηση σήμερα αυτό δείχνει» εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Μνημόνιο δεν υπάρχει -επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Γιούνκερ, λίγο νωρίτερα, ο οποίος δεν ανέφερε τη λεξη στις δικές του δηλώσεις- συμπληρώνοντας ότι η διαπραγματεύσεις της Αθήνας θα γίνονται με τους θεσμικούς της εταίρους.

Σε ερώτηση για το αν η όλη συζήτηση θα καλύπτει και την ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς θέλουμε να μπορούμε διεκδικούμε με τα νώτα μας καλυμένα».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη εναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Έκανε μάλιστα αναφορά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με ειρηνικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο ίδιος παρενέβη ώστε να μην υπογραφεί το κοινό κείμενο στοEurogroup, ο πρωθυπουργός ότι η απόφαση ήταν συλλογική και ότι δεν ισχύουν τα περί διαφωνιών.
 http://kartesios.com/?p=182227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου