Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Συγκλονισμένη η Ύπατη Αρμοστεία για τη νέα Λαμπεντούζα

Η έκκληση του ΟΗΕ γίνεται μετά και τη νέα τραγωδία που συνέβη στη Μεσόγειο, που πλέον αποκαλείται «θάλασσα του θανάτου»

Συγκλονισμένη δηλώνει η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα, όπου αγνοούνται περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με τα τελευταία επιβεβαιωμένα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

«Η κλίμακα της τραγωδίας είναι τεράστια. Αποτελεί σκληρή υπενθύμιση του ότι θα μπορούσαν να χαθούν κι άλλες ζωές, εάν όσοι αναζητούν ασφάλεια αφήνονται στο έλεος της θάλασσας. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά», δήλωσε ο Vincent Cochetel, διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.

Ο οργανισμός καλεί την ΕΕ να θεωρήσει προτεραιότητα τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, την οποία διέσχισαν πέρσι τουλάχιστον 218 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. 

Σημειώνει επίσης ότι η επιχείρηση Triton (αντικατέστησε λόγω υψηλού κόστους την επιχείρηση Mare Nostrum στα ιταλικά ύδατα), που διεξάγει η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων FRONTEX, «δεν επικεντρώνεται στην έρευνα και διάσωση και δεν παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η κλίμακα της κρίσης».

Στη σκιά της νέας τραγωδίας στη Μεσόγειο, πραγματοποιείται το βράδυ της Τετάρτης στις 8 ώρα Ελλάδας συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο για το ρόλο της FRONTEX και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο. Στη συζήτηση συμμετέχουν ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης και ασύλου Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Λετονή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Zanda Kalnina Lukaševica.

http://www.efsyn.gr/arthro/sygklonismeni-i-upati-armosteia-gia-ti-nea-lampentoyza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου