Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Εμπλοκή στο Eurogroup μετά τη νέα διαφωνία Ελλάδας – Γερμανίας

Σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης κείμενο που δεν συνάδει με όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, ενώ γίνεται λόγος για «παράλογη και μη αποδεκτή επιμονή» ορισμένων κύκλων για την εφαρμογή του μνημονίου. Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, τονίζεται.

Αναλυτικά, το κείμενο αναφέρει: «Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

»Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος "έφυγε" από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν τον χρόνο τους.

»Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Παράταση και ρόλος για ΔΝΤ
Το κείμενο του Γερούν Ντάισελμπλου που απέρριψε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω Twitter δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης.

Σημειωτέον ότι η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει πως το κείμενο δεν έχει σχέση με τη συμφωνία Ντάισλμπλουμ-Τσίπρα, την περασμένη Πέμπτη, καθώς κάνει λόγο για παράταση του τρέχοντος Μημονίου.

Το προσχέδιο του Eurogroup περιλαμβάνει συνέχιση και ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, ρόλο για το ΔΝΤ και δέσμευση για τις ίδιες μεταρρυθμίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου