Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

H KYΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΕΙΝΕ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ, ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρώζώνης στις Βρυξέλλες, που αποτέλεσε την πρώτη κρίσιμη μάχη με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση κράτησε σθεναρή στάση και δεν δέχθηκε παράταση του μνημονίου, όπως της ζητήθηκε.
Η προσπάθεια συγγραφής του τελικού κειμένου της κοινής ανακοίνωσης κράτησε, τελικά, περίπου 3 ώρες, λίγο περισσότερο δηλαδή από την ίδια τη συνεδρίαση του Eurogroup!

Τελικά απέβη άκαρπη, λόγω της ανυποχώρητης στάσης των εκπροσώπων της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σεβόμενη τη νωπή λαϊκή εντολή και αντλώντας δύναμη από τις μεγαλειώδης κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αρνήθηκε διατυπώσεις που θα την οδηγούσαν να αποδεχθεί, ουσιαστικά, μια παράταση του υφιστάμενου καταστροφικού προγράμματος.
"Είχαμε ένα έκτακτο eurogroup για την πρώτη επαφή και να μάθουμε τα σχέδια της Ελλάδας. Ήταν έντονη συζήτηση. Είχαμε μια πρόοδο όχι όμως επαρκή για να έχουμε και κοινά συμπεράσματα.", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε, δε, ότι "Δεν μιλάμε για σύγκρουση αλλά για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Δεν συζητήσαμε για το περιεχόμενο για το πρόγραμμα, ή για ένα πρόγραμμα, απλώς προσπαθήσαμε να συμφωνήσουμε για τα επόμενα βήματα. Δυστυχώς, δεν το καταφέραμε αυτό".

Ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε, τέλος, ότι έγιναν ξεκάθαρες οι ελληνικές θέσεις.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί από την πλευρά του, τόνισε ότι : "Υπήρχε θέληση αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή δήλωση. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα". Σημείωσε, δε, ότι: "Πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην εντολή του ελληνικού λαού και στις δεσμεύσεις των θεσμών".«Βασικός μας στόχος ήταν να γνωριστούμε και να τους εκθέσουμε το ρηξικέλευθο πρόγραμμά μας» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Όπως είπε δέχθηκε πιέσεις για επέκταση του μνημονίου, τις οποίες αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού. Χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα καθώς «η σύνθεση είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας».

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19513:kybernhsh-mnhmonio&catid=81:kivernisi&Itemid=198

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου