Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Νέα Μανωλάδα: Ποιος είναι ο «θρήσκος» επιχειρηματίας που έδινε 3 ευρώ μεροκάματο – Τι λένε στις σοκαριστικές καταθέσεις οι μετανάστες

Το προφίλ του θρήσκου φιλοτεχνούσε ο 51χρονος ιδιοκτήτης μεγάλης πτηνοτροφικής μονάδας, ο οποίος φέρεται να πρωταγωνιστεί στη νέα υπόθεση «Μανωλάδας» στον Δήμο Ερυμάνθου στην Αχαΐα.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία που έδινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία ευρώ μεροκάματο σε Ρουμάνους για να δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα.

Δίπλα από τα δωμάτια-τρώγλες όπου τους κρατούσε «φυλακισμένους» στις εγκαταστάσεις της εταιρίας είχε χτίσει εκκλησάκι που το φωτογράφιζε και το «ανέβαζε» στο Facebook.

«Ο Άγιος Μοδέστρος κοσμεί και προστατεύει τις εγκαταστάσεις μας», γράφει χαρακτηριστικά. Ο 51χρονος διαφήμιζε στο διαδίκτυο τη μονάδα του ως πρότυπο επιχείρησης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Σε αναρτήσεις του δημοσιεύει όμορφες εικόνες που τις συνοδεύει με σχόλιο: «Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας όπου γίνεται η παραγωγή και η εκτροφή των νεοσσών».

Κάτω, ωστόσο, από την… ιλουστρασιόν εικόνα που ήθελε να προβάλει κρυβόταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, μία νέα «Μανωλάδα».

Εργάτες-δούλοι υποσιτιζόντουσαν, δούλευαν υπό την απειλή όπλων, έβλεπαν δίπλα τους να πέφτουν πυροβολισμοί για να μην σταματούν λεπτό, αμείβονταν με «μαύρα» χρήματα που δεν ξεπερνούσαν τα 3,5 ευρώ την ημέρα και κοιμόντουσαν σε δωμάτια-τρώγλες όπου υπήρχαν ακόμα και ποντίκια.

«Δούλεψα εκεί για δύο μήνες. Δεν άντεξα τα βασανιστήρια και το έσκασα μαζί με έναν ομοεθνή μου. Είχαν πάνω τους όπλα, περνούσαν από δίπλα μας και πυροβολούσαν στον αέρα ή στο έδαφος δίπλα από τα πόδια μας. Ήθελαν να ήμαστε συνέχεια τρομοκρατημένοι. Για δύο μήνες δουλειάς το αφεντικό μου έδωσε 200 ευρώ», κατέθεσε στους αστυνομικούς ο ένας από τους συνολικά εννιά Ρουμάνους που απασχολούσε η πτηνοτροφική μονάδα.


Όσο σκληρός ήταν ο 51χρονος επιχειρηματίας άλλο τόσο ήταν και ο 41χρονος Ρουμάνος επιστάτης. Και οι δύο συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Τρίτη, ενώ αναζητείται ακόμα ένας επιστάτης, ο οποίος φέρεται να έφερε στην Ελλάδα τους μετανάστες.

Οι έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εστιάζονται πλέον στον εντοπισμό του δεύτερου επιστάτη, ο οποίος επίσης είναι Ρουμάνος. Και αυτό γιατί εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο πίσω από την υπόθεση να κρύβεται ακόμα και κύκλωμα δουλεμπόρων που έφερνε συστηματικά παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

«Σε χρηματοκιβώτιο στις εγκαταστάσεις της εταιρίας βρήκαμε σε μετρητά 1.600.000 ευρώ. Χρήματα μαύρα φυσικά. Το ύψος του ποσού μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ενημερώσαμε την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για να ελέγξει τον επιχειρηματία και συνεχίζουμε την αστυνομική έρευνα προκειμένου να ελέγξουμε το κατά πόσο μπορεί οι δράστες να εμπλέκονται σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών», επισημαίνει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζεται την υπόθεση.

Όπως είπαν τα θύματα στους αστυνομικούς, στις αρχές του 2015 «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τον καταζητούμενο ομοεθνή τους, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την κακή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία και ικανοποιητικό μισθό στην Ελλάδα, τους έπεισε να ταξιδέψουν στην Αχαΐα για να εργαστούν στο πτηνοτροφείο του 51χρονου.


Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα τους παρέλαβαν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ένας Ρουμάνος επιστάτης. Ο 51χρονος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί ξανά πριν από περίπου ένα χρόνο για τα αδικήματα της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλοδαπών κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Στον ίδιο χώρο με το χρηματοκιβώτιο βρέθηκαν ένα πιστόλι, δύο κυνηγετικές καραμπίνες, ένα σπρέι πιπεριού και 90 φυσίγγια. Η εταιρία του είναι από τις πιο γνωστές στην εγχώρια αγορά εκτροφής κοτόπουλων. Οι δύο συλληφθέντες με τη κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.

http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/14/koinwnia-reportaz-nea-manolada_n_6868684.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου