Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ν.Τσόμσκυ: Ταξικός ο πόλεμος κατά της λιτότητας στην Ευρώπη

Ταξικό χαρακτηρίζει ο Νόαμ Τσόμσκυ τον πόλεμο κατά της λιτότητας και πολιτικό το θέμα του ελληνικού χρέους. "Την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια ενορχηστρωμένη επίθεση, με κύριο εκφραστή τη Γερμανία, που θέλει να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε ασφυξία", τονίζει ο διάσημος γλωσσολόγος και καθηγητής του M.I.T. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στον ιστότοπο Democracy Now και την Έιμι Γκοντμαν, o Τσόμσκι τόνισε πως η επίθεση εναντίον της Ελλάδας είναι βάναυση και παρόλο το μικρό κέρδος που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου Eurogroup, η Γερμανία τους στραγγάλισε. Χαρακτήρισε, μάλιστα παράλογο το οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στην Ελλάδα.
"Είναι παράλογο σε περίοδο κρίσης να αναγκάζουν την Ελλάδα να εφαρμόζει προγράμματα περαιτέρω λιτότητας", είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα και το χρέος της Ισπανίας το οποίο – όπως σημείωσε - δεν ήταν ουσιαστικά δημόσιο αλλά ιδιωτικό. Επεσήμανε, μάλιστα ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ και οι PODEMOS θα αντιμετωπίσουν το σκληρό πρόσωπο του συστήματος γιατί ξεκίνησαν πόλεμο ενάντια στην λιτότητα".

Ο Νόαμ Τσόμσκυ κατηγόρησε τους μηχανισμούς της τρόικας τονίζοντας ότι προτεραιότητά τους είναι η αποπληρωμή των τραπεζών και όχι των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν και της πραγματικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι όλα αυτά γίνονται στην πλάτη της λαϊκής βούλησης και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους. "Αυτό είναι ταξικός πόλεμος" είπε.

Κρούει, τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι αν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ η εναλλακτική μπορεί να είναι η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. "Σαφώς είναι υγιές που υπάρχει αντίδραση από τους λαούς ορισμένων χωρών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή και επικίνδυνη".
 http://www.koutipandoras.gr/article/134726/ntsomsky-taxikos-o-polemos-kata-tis-litotitas-stin-eyropi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου