Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Βόμβα Κωνσταντοπούλου: Άκυροι όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν απουσία των βουλευτών Χρυσής Αυγής

 Παναγιώτης Τζαννετάτος

 Ζήτημα εγκυρότητας των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και λιγότερες από 151 ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών), λόγω ελλιπούς σύνθεσης της Ολομέλειας, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι υπάρχει θέμα εγκυρότητας ορισμένων ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με ονομαστική ψηφοφορία και λιγότερες από 151 ψήφους, απουσία ορισμένων βουλευτών, αναφερόμενη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε στη θέση που είχε διατυπώσει και παλαιότερα με αφορμή την αίτηση άρσης ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, για τους βουλευτές της Χ.Α. λέγοντας ότι «η δημοκρατία υπάρχει όταν σέβεται ακόμα και εκείνους που την αντιστρατεύονται. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι οικουμενικά».
«Ποινολόγιο» για τις απουσίες

Κατά την αρχική της τοποθέτηση, η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε μία σειρά από πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Όπως είπε όλες οι συνεδριάσεις των επιτροπών θα μεταδίδονται ζωντανά, από το κανάλι της Βουλής και το Ίντερνετ. Παράλληλα, η Βουλή όπως σημείωσε, θα ανοίξει για όλες τις κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες που θέλουν να παρέμβουν στο κοινοβούλιο και αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντησή της με εκπροσώπους αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου.

Ανακοίνωσε εξάλλου άνοιγμα του κοινοβουλίου για μαθητές και ερευνητές, ειδικά για τη δεύτερη κατηγορία, η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε πως θα μπορούν να μελετούν το αρχείο της Βουλής. Προανήγγειλε περικοπή αποζημίωσης κατά το 1/5 για όσους βουλευτές δεν προσέρχονται αδικαιολογήτως σε συνεδριάσεις των επιτροπών ή της ολομέλειας της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε και μία ιδέα της, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για πρόταση αλλά για μία σκέψη, την κατάργηση της αποζημίωσης για παρουσία των βουλευτών στις επιτροπές.

Διαμήνυσε ότι δεν θα επαναληφθούν «φαινόμενα κατεπειγόντων νομοσχεδίων», τα «οποία ψηφιζόταν από αδιάβαστους βουλευτές», ενώ επεσήμανε πως θα σταματήσει η εισαγωγή «τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια της τελευταίας στιγμής». 

Ανακοίνωσε εξάλλου πως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα εισαχθεί την Παρασκευή στις συναρμόδιες επιτροπές και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να εισάγονται σε μία επιτροπή νομοσχέδια που περιλαμβάνουν αρμοδιότητες και άλλων επιτροπών.

Είπε ακόμα πως οι προτάσεις νόμου που κατατίθενται από αντιπολίτευση θα εισάγονται στις επιτροπές. Ταυτόχρονα σημείωσε πως την Πέμπτη πρόκειται να συγκροτηθεί εκ νέου η επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων.
Επιτροπή λογιστικού ελέγχου

Την ίδια ώρα η Πρόεδρος προανήγγειλε και τη σύσταση, στα μέσα του μήνα, επιτροπής με τη συμμετοχή επιφανών προσώπων λογιστικού ελέγχου που θα εξετάσει το χρέος και τα συστατικά του. Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους είναι επαχθές και επονείδιστο και επιχειρηματολόγησε κατά της αντίληψης που λέει ότι εφόσον το χρέος έχει αγοραστεί από τους Ευρωπαΐους δεν μπορεί να γίνει έλεγχος.

Αίσθηση δε προκάλεσε και η αποκάλυψη της Προέδρου ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια του λογιστικού ελέγχου θα γίνει αντιστοίχιση όλων των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και αποδεδειγμένα υπάρχουν μίζες με το δανεισμό της χώρας κατά την ίδια περίοδο, προκειμένου να φανεί αν το δημόσιο προχώρησε σε δανεισμό προκειμένου να εξυπηρετηθούν αυτές οι συμβάσεις και να καταγραφούν στο κομμάτι του επαχθούς χρέους. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις της Siemens και τα εξοπλιστικά.
Άρσεις ασυλίας, βουλευτικά αυτοκίνητα και γραφεία

Ξεκαθάρισε πως θα αλλάξει ο τρόπος άρσης ασυλίας των βουλευτών, λέγοντας πως θα γίνεται εκτός όμως από τις περιπτώσεις που υπάρχει υπόνοια πολιτικής σκοπιμότητας. Είπε ακόμα πως όσες δικογραφίες φτάνουν στη Βουλή και αφορούν υπουργούς θα ανοίγονται. 

Ανακοίνωσε πως θα γίνει κατανομή των ημερών ανά υπουργείο, ώστε τότε να απαντούνται οι ερωτήσεις που κατατίθενται. Ο κάθε υπουργός θα δεσμεύεται ότι θα πρέπει να προσέρχεται στη Βουλή την ημέρα που έχει οριστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος του υπουργείου του, είπε.

Αναφορικά με τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου​ ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν από 1η Σεπτεμβρίου, όταν και η κυβέρνηση θα καταγγείλει τη σύμβαση. «Το κοινοβούλιο θα επανεκτιμήσει τον τρόπο, με τον οποίο υποβοηθούνται οι βουλευτές για τη μετάβασή τους για να υπάρξει εκλογίκευση στις δαπάνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εξάλλου είπε πως θα ζητήσει από τρεις πρώην πρωθυπουργούς, μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, να παραδώσουν τα γραφεία που διατηρούν στη Βουλή. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου. 
Αντίδραση ΝΔ

Η αποστροφή ωστόσο της Προέδρου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία αναφέρει πως για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες η Πρόεδρος της Βουλής, επιχειρεί να κάνει τη Χ.Α. ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. «Εκφράζει αυτή η θέση τη κυβέρνηση; Και καταλαβαίνει που οδηγεί τη χώρα αυτή η τακτική», αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση.

Κύκλοι μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμιζαν ότι όλος ο όγκος των νομοσχεδιών έχουν ψηφιστεί πριν από τη προφυλάκιση των βουλευτών της Χ.Α. στα τέλη του 2013 και ότι δεν υπήρξε ούτε μια ρύθμιση, όπου η ψήφισή της να επηρεάστηκε από την απουσία των βουλευτών.

Πάντως αντίδραση υπήρξε και από την ίδια την Χ.Α. η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου για τους νόμους που πέρασαν χωρίς τους βουλευτές τη βρίσκει σύμφωνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου