Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Aσύλληπτη τραγωδία στη Μεσόγειο: Νεκροί εκατοντάδες πρόσφυγες σε ναυάγιο


Έγινε πάλι η Μεσόγειος ο «υγρός τάφος» εκατοντάδων προσφύγων… Αλιευτικό σκάφος που μετέφερε περίπου 700 ανθρώπους ανετράπη τη νύχτα του Σαββάτου στα ανοιχτά της Λιβύης, 130 μίλια ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, έως τώρα μόνον 50 έχουν διασωθεί. Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, με συμμετοχή πλοίων από την Ιταλία και τη Μάλτα, καθώς και τριών ελικοπτέρων. 

Εκπρόσωπος της ιταλικής Ακτοφυλακής δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μακάβρια επιχείρηση ανάσυρσης σορών... Τη δραματική του πρόβλεψη επιβεβαίωσε αργότερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας δηλώνοντας: «Στην κυριολεξία, ψάχνουμε ζωντανούς ανάμεσα στα πτώματα που επιπλέουν στη θάλασσα»

Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, τους οποίους τείνει να καταστήσει πραγματικότητα η πάροδος του χρόνου, τότε θα πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή. 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την τραγωδία προκάλεσε το γεγονός ότι οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς τη μία πλευρά του σκάφους, επιδιώκοντας να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου, που έπλεε εκείνη τη στιγμή στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών βυθίστηκε στην περιοχή σκάφος που μετέφερε 400 μετανάστες, εν των οποίων μόνον 150 διασώθηκαν. Μέσα σε μία εβδομάδα, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες έχουν φτάσει στις ιταλικές ακτές.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε, το Σάββατο, την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ιταλία να ανταπεξέλθει στο ογκώδες κύμα μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για την υπόσχεση που δίνει η Ιταλία να καλωσορίσει τους πολλούς μετανάστες που -ρισκάροντας τις ζωές τους- ζητούν να γίνουν δεκτοί», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Είναι προφανές ότι το μέγεθος του φαινομένου απαιτεί πολύ μεγαλύτερη δράση», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει ποτέ να κουραστούμε να ζητάμε μεγαλύτερη δέσμευση από την Ευρώπη και από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Πάπας».

http://www.stokokkino.gr/article/1000000000007811/Nea-tragodia-sti-Mesogeio-Nekroi-ekatontades-prosfugesrn


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου