Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Στην φυλακή οδηγείται ο Ελβετός τραπεζίτης για τα εξοπλιστικά


Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Ο Ελβετός τραπεζίτης κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε δύο υποθέσεις παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα.

Απολογούμενος από το πρωί στον ανακριτή διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη για την υπόθεση της προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει και -εφόσον βρει- θα παραδώσει κατάλογο των Ελλήνων πελατών που είχε, τα ονόματα των οποίων αναλάμβανε να τοποθετήσει σε ελβετικούς και άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τόνισε, ωστόσο, πως μεγαλύτερη επαφή μαζί τους είχε ο υφιστάμενος του, επίσης κατηγορούμενος, Φάνης Λυγινός.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη, για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην υπόθεση της προμήθειας ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson. 

Ο τραπεζίτης, ο οποίος είχε διατελέσει στέλεχος στις τράπεζες Dresdner και BNP Paribas, αρνείται, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή του σε διακίνηση «μαύρων χρημάτων» από εξοπλιστικά προγράμματα, υποστηρίζοντας ότι αφενός ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν στις τράπεζες οι πελάτες του και αφετέρου ότι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας είχε «χαλαρούς κανόνες».

Ο κ. Όσβαλντ είναι κατηγορούμενος επίσης και έχει παραπεμφθεί σε δίκη, στις υποθέσεις διακίνησης παράνομων αμοιβών για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens και αυτής για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψή του είχε γίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την ενεργοποίηση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης της Ελλάδας που εκκρεμούσε εις βάρος του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου