Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΤΟ ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

ΠΛΑΝΣΑΡ (ΔΝΤ): ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΑ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ «ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ»

Νέες πολύπλευρες πιέσεις δέχεται η ελληνική κυβέρνηση και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Ολιβιέ Μπλανσάρ, να βάζει στο στόχαστρο τα καταλεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να «γίνει οικονομία», ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα κατά το τρέχον έτος. Αναφορικά με τα σενάρια περί «Grexit» αλλά και επιβολής μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, ο Ολ. Μπλανσάρ δήλωσε ότι «ελπίζουμε να τα αποφύγουμε όλα» (βλ. αναλυτικά παρακάτω).

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει πως την Πέμπτη (28/5) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group με αντικείμενο την Ελλάδα. Όπως, αναφέρεται στο τηλεγράφημα, συνήθως η σύγκληση Euro-working Group γίνεται για να προετοιμαστεί η συνεδρίαση ενός Eurogroup και αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για ένα προάγγελο έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα (), συνεδρίασε η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα φορολογικά ζητήματα με αιχμή το θέμα του ΦΠΑ αλλά και τις αναπροσαρμογές στη φορολογία των ΙΧ αυτοκινήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ, βέβαια, κινούνται και οι εγχώριοι αντιδραστικοί κύκλοι για να διαδώσουν σενάρια καταστροφολογίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία το πρωί της Δευτέρας (25/5) έκανε λόγο για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, «αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή (29/5)».

ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Π. ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

Ως μια σημαντική εξέλιξη, η οποία ενδεχομένως να πυροδοτήσει ανακατατάξεις και ελπιδοφόρες ανατροπές στο επίπεδο της ΕΕ και της ευρωζώνης, καταγράφεται η εκλογική αποδοκιμασία κατεστημένου δικομματισμού στην Ισπανία με αφορμή τις περιφερειακές εκλογές την Κυριακή (24/5) και η ανάδειξη σε πολύ υψηλές θέσεις των ψηφοδελτίων των Podemos και της «Ενωμένης Αριστεράς». στην δημαρχία δύο μεγαλουπόλεων – «κάστρων» του δικομματισμού: της Μαδρίτης και τηΒαρκελώνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το κυβερνόν δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι συγκέντρωσε μόλις 27% των ψήφων, χάνοντας τη δημαρχία σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, όπου νικήτριες αναδείχθηκαν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Στη Βαρκελώνη, το ψηφοδέλτιο της ακτιβίστριας Άντα Κολάου, επικεφαλής λίστας αριστερών κομμάτων και των Podemos κατέκτησε την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω εκείνο του απερχόμενου δημάρχου Χαβιέρ Τρίας. Στη Μαδρίτη, το ψηφοδέλτιο «Μαδρίτη Τώρα» τηςΜανουέλα Καρμένα, που υποστηρίχθηκε από τους Podemos, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, όμως οδεύει προς την Δημαρχεία, εάν οι συνομιλίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ευοδωθούν.

Αναφορικά με το κλίμα εκβιασμών και πιέσεων σε βάρος της χώρας μας αλλά και τις εξελίξεις στηνΙσπανία, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν παρενέβη στη σεναριολογία περί Grexit και με άρθρο του στους «Times» της Νέας Υόρκης, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές ελίτ και ιδιαίτερα αυτή της Γερμανίας, ότι η Ελλάδα εκτός ευρώ έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει και μάλιστα θεαματικά, βάζοντας με το παράδειγμά της «βόμβα» στο νεοφιλελεύθερο κατασκεύασμα της ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο αμερικανός οικονομολόγος προειδοποιεί ότι η Γερμανία ίσως επιχειρήσει να σαμποτάρει την ελληνική πορεία μετά την έξοδο από την ευρωζώνη. Ειδικά αυτή η αναφορά για ενδεχόμενο γερμανικό σαμποτάζ, ίσως δεν αποτελεί μόνο προσωπική άποψη του Π. Κρούγκμαν αλλά απειχεί γενικότερους προβληματισμούς του αμερικανικού παράγοντα, ο οποίος δεν θέλει να διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση της δικές του επιδιώξεις. Στο άρθρο, ο Π. Κρούγκμαν καταλήγει απευθύνοντας το εξής ερώτημα προς τους λεγόμενους θεσμούς: «είστε πραγματικά βέβαιοι ότι θέλετε να ξεκινήσετε να πηγαίνετε προς αυτή την κατεύθυνση;».

ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ: ΣΤΟ 50% ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στο 50% τοποθετεί τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις οικονομικές προβλέψεις που είχε κάνει το 2010.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Independent, ο Τζ. Στίγκλιτς υποστηρίζει πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τη στάση της και να βοηθήσει τη χώρα, ανακεφαλαιοποιώντας τις τράπεζές της προκειμένου να ανακάμψει ο δανεισμός προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο γνωστός οικονομολόγος υποστηρίζει πως η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από την ΕΚΤ ήταν ένα «φάρμακο» που «είχε σχεδιαστεί να σκοτώσει την οικονομία», η οποία έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο.

«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι η Γερμανία και άλλοι έχουν εμφανίσει την περίπτωση της Ελλάδας ως την απόλυτη αποτυχία», τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος επαίνεσε (!) την Αθήνα για τη μείωση των δαπανών που πέτυχε.

Ο κ. Στίγκλιτς επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα ήταν λάθος το 2010 και τα επόμενα έτη και πρόσθεσε: «Εάν ήταν μαθητές μου και έρχονταν με μια σειρά μοντέλων όπως αυτό, θα έπαιρναν πολύ κακό βαθμό ή θα κόβονταν».

ΟΛΙΒΙΕ ΜΠΛΑΝΣΑΡ: «ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ»

Μέσα από τις σελίδες της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» όπου παραχώρησε συνέντευξη και σχολιάζοντας το αν το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για την πολιτική λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα, ο Ολ. Μπλανσάρ διερωτήθηκε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημοσιονομική εξυγίανση με πιο αργούς ρυθμούς; Δεδομένου του γιγαντιαίου αρχικού ελλείμματος, εάν είχαμε επιλέξει να το περιορίσουμε πιο ήπια, τότε η οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερη απ' ό,τι υπήρξε». Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα μέτρα που επέβαλε το ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτελούσαν και αποτελούν μονόδρομο, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία επί της ουσίας συζήτηση για αλλαγή της συνταγής.

Αξίζει να σημειωθεί για τις παραπάνω δηλώσεις του Ολ. Μπλανσάρ ότι το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν έχουν κάποια «εξειδίκευση» στα μέτρα που αξιώνουν από την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, όλο το προηγούμενο διάστημα τα εγχώρια μίντια επιχειρούσαν να παρουσιάσουν το ΔΝΤ ως απαιτητικό όσον αφορά τις ανατροπές στο εργατικό δίκαιο (απολύσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα κα) αλλά δήθεν «ελαστικό» όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. Αντίστοιχα, για την Κομισιόν, τα μίντια επεφύλασσαν μια «αντιστροφή» των ρόλων, δηλαδή αυστηρότητα στη δημοσιονομική πειθαρχία καιχαλαρότητα στους αντεργατικές παρεμβάσεις.

Πρόκειται φυσικά για μια καλοστημένη απόπειρα εξαπάτησης της κοινής γνώμης, ώστε ο λαός να εγκλωβίζεται ανάμεσα πότε στη Σκύλλα και πότε στη Χάρυβδη. Ο μόνος δρόμος για τη λαϊκή χειραφέτηση και μια νέα ανορθωτική πορεία για τον τόπο περνάει μέσα από την απόρριψη και των δύο ιμπεριαλιστικών ενώσεων και των επιλογών τους. 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΡΟΥΣΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου