Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Αν μειωθεί το χρέος, μπορούμε και χωρίς δάνειο

«Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Παράλληλα τονίζει πως η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς νέο δάνειο «υπό την προϋπόθεση πως θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της», αποκαλύπτοντας πως έχουν γίνει συζητήσεις στο παρασκήνιο γι’ αυτό το θέμα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρει πως κατά την άποψη του καμία χώρα δεν έπρεπε να εισέλθει σ’ ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας, ωστόσο «αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου».

Σχετικά με τα όσα έγιναν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ανέφερε πως δεν ακούστηκαν στο Eurogroup όλα όσα γράφτηκαν γι’ αυτόν («χαρτοπαίκτης», «ερασιτέχνης» κ.λπ.), ενώ εκφράζει και τη δυσφορία του ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν διέψευσε τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς. Ακόμη Χαρακτηρίζει τους δανειστές «παράταιρους εταίρους», τον Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο» και τη σχέση του με τον Τσακαλώτο άριστη.

Στις παρατηρήσεις πως παρά τις ικανότητές του «μιλάει πολύ και σε ένα εχθρικό μιντιακό περιβάλλον θα σε φάνε τα τσακάλια», ο Γιάννης Βαρουφάκης απαντάει: «Μέχρι τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου του Eurogroup, που πασχίσαμε πολύ να ολοκληρώσουμε, μιλούσα ελάχιστα στα μέσα και επικεντρωνόμουν στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό.

Όφειλα ως υπουργός Οικονομικών να καταδείξω την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος που κατασπατάλησε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού παράγοντας τη βαθύτερη κοινωνική μεταπολεμική κρίση σε καιρό ειρήνης. Στη συνέχεια, ήμουν υποχρεωμένος να παρουσιάσω τη συμφωνία εκείνη, να εξηγήσω τα πλεονεκτήματά της για τον τόπο και να αποκρούσω ερμηνείες ανεδαφικές και υποβολιμαίες. Αλήθεια είναι, επίσης, ότι αντιμετώπισα ένα μιντιακό περιβάλλον το οποίο γινόταν ολοένα και πιο εχθρικό όσο πλησίαζε το τέλος της περιόδου-γέφυρας που εξασφαλίσαμε την 20ή Φεβρουαρίου».

http://tvxs.gr/news/ellada/baroyfakis-meiothei-xreos-mporoyme-kai-xoris-daneio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου