Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

ΒΡΩΜΙΚΑ "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ME TH BOΗΘΕΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

«ΤΑΡΑΧΕΣ» ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της Π.Γ.Δ.Μ. που θύμιζαν χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση και κατά τις οποίες έπεσαν νεκροί 14 πολίτες και 8 αστυνομικοί, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δεν συνιστούν τυχαίο γεγονός. Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές,οι ΗΠΑ σε αγαστή συνεργασία με αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες , που κινούνται στο όνομα της «Μεγάλης Αλβανίας», έχουν βάλει σε εφαρμογή σχέδιο Βαλκανικής Αποσταθεροποίησης.

ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΗΘΕΛΑΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ

Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν να επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ο Σουλεϊμάν Οσμάνι, ένας εκ των αρχηγών της ομάδας που συγκρούστηκε με την αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο δήλωσε στην τηλεόραση του Κοσόβου (RTK) ότι τη δημιουργία αλβανικού κράτους εντός της ΠΓΔΜ επιδίωκαν οι ένοπλοι Αλβανοί στο Κουμάνοβο.

Ο Σ. Οσμάνι σε τηλεφωνική συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου ανέφερε ότι : «οι στόχοι της ομάδας ήταν πολιτικοί, επιδιώκαμε τη δημιουργία αλβανικού κράτους μέσα στη "Μακεδονία" κατά το πρότυπο της Σερβικής Δημοκρατίας εντός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σ. Οσμάνι, ο οποίος είναι γνωστός ως Κομανταντ Σούλια, ήταν μεταξύ των Αλβανών που συνελήφθησαν κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Κουμάνοβο, ωστόσο δραπέτευσε την Πέμπτη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και καταζητείται.

Στη συνέντευξη του στην RTK, ο Σουλεϊμάν Οσμάνι ισχυρίστηκε ότι η «ομάδα του Κουμάνοβο», η οποία προκάλεσε τις ένοπλες συγκρούσεις είχε 2000 ενόπλους. Ανέφερε επίσης ότι κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν, επειδή τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά και ενώ είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα τους παραλάβουν εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ.

«Αν ξέραμε ότι θα μας συλλάβει η αστυνομία, θα πολεμούσαμε μέχρι να πέσει και ο τελευταίος» αναφέρει στην τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση του Κοσόβου.

ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΜΑΤΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Διεθνείς αναλυτές επεσήμαιναν ότι στόχος των αμερικανοκίνητων συγκρούσεων ήταν η ματαίωση του Βαλκανικού δρόμου για τον «ρώσικο» αγωγό φυσικού αερίου μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πιέσεις και προς τη Σερβία με όχημα την ακύρωση των διαδικασιών ένταξης της στην Ε.Ε. . Αν και είναι ισχυροί οι κύκλοι στη Σερβία που βλέπουν ως αιχμαλωσία για τη χώρα τους αυτήν την ένταξη.

ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΕΣ «ΤΑΡΑΧΕΣ» ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Με τον υπό σχεδίαση φυσικό αγωγό αερίου, συνδέουν τις εξελίξεις στα Σκόπια τα ρωσικά ΜΜΕ. Ως νέα Ουκρανία μπορεί να μετατραπούν τα Σκόπια σύμφωνα με δημοσίευμα.

Οι «ταραχές» στη ΠΓΔΜ μπορεί να συνδέονται με το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish-Greek Stream» εκτιμά ο αναλυτής Μάρκο Γκάσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Τo ρωσικό δορυφορικό δίκτυο αναδεικνύει το ενδιαφέρον του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, ο οποίος δήλωσε προκλητικά και υποκριτικά ότι η κατάσταση στη χώρα προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες για την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, αλλά και του κομισάριου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

«Μου προκαλεί καχυποψία κάθε φορά, που οι ΗΠΑ επικρίνουν κάποια κυβέρνηση, απαιτώντας να λάβει μέτρα ως προς τα νόμιμα δίκαια του λαού. Αναμφίβολα στην περιοχή ανθεί η διαφθορά και πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με αυτό, εδώ δεν υπάρχει κάτι καινούριο. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές αποτελούν ήδη από καιρό πρόβλημα για την περιοχή, σκοπεύουν να δημιουργήσουν τη Μεγάλη Αλβανία, η οποία θα συνενώσει τμήματα κυρίαρχων κρατών. Συνήθως οι ΗΠΑ τους υποστηρίζουν και δεν έχουμε εξαίρεση αυτή τη φορά», διαπιστώνει ο Μ.Γκάσιτς, συνδέοντας τις εξελίξεις με την πορεία του υπό σχεδίαση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

«Еάν ο αγωγός παρόλα αυτά κατασκευαστεί, για τις ΗΠΑ αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς επιθυμεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Κατάρ, πράγμα, που θα τους επέτρεπαν να διακόπτουν την παροχή καυσίμου στην ΕΕ, όποτε το επιθυμήσουν. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να της αφαιρέσει το ρωσικό σχέδιο αυτό το μοχλό πίεσης. Της χρειάζεται μια εναλλακτική επιλογή και εάν γι' αυτό χρειαστεί να εμποδιστεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ, θα το πράξει. Και για να μην ρισκάρουν Ρωσία και ΕΕ να δημιουργήσουν αυτή τη δίοδο, τί θα ήταν καλύτερο από την πρόκληση μιας εξαιρετικά ασταθούς κατάστασης;», αναρωτιέται ο αναλυτής.

Στον νέο Αμερικανό Πρέσβη στα Σκόπια αναφέρεται εκτενώς και δημοσίευμα της ρωσικής «Ιζβέστια», όπου ο Ολέγκ Μπονταρένκο προειδοποιεί ότι η γειτονική χώρα θα μπορούσε να μετατραπεί σε νέα Ουκρανία.

Ο Μπονταρένκο υποστηρίζει ότι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι, μέχρι την άφιξή του στα Σκόπια «έστηνε "πλατείες Μαϊντάν"( η πλατεία στο Κίεβο της Ουκρανίας), στην Τουρκία, όμως ο συντονιστής των περιβόητων ταραχών στην πλατεία Ταξίμ δεν πέτυχε την αποστολή του και ανακλήθηκε εσπευσμένως. Τώρα οργανώνει επιχειρήσεις "Ταξίμ" στα Σκόπια και γι' αυτό το σκοπό χορηγείται σοβαρή χρηματοδότηση μέσω των δομών του γνωστού σε εμάς Ιδρύματος Σόρος».

(βλ. περισσότερα σε προηγούμενο ρεπορτάζ της iskra ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου