Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ελληνική διαπραγμάτευση και πόρισμα Επιτροπής Αλήθειας στη συνάντηση Κωνσταντοπούλου-Ομήρου

Διεθνή εκστρατεία ενάντια στην ποδηγέτηση των λαών με παράνομες συμφωνίες και μνημόνια ξεκίνησε ήδη η Πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, αρχής γενομένης με την συνάντηση της σήμερα με τον με τον Κύπριο ομόλογό της, κ. Γιαννάκη Ομήρου. 

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, παραδίδοντάς του και το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο το μνημονιακό χρέος είναι στο σύνολό του παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο. Ο κ. Ομήρου, μάλιστα, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, «είχε την πρωτοβουλία πριν από λίγες ημέρες, όταν του απέστειλα σε ηλεκτρονική μορφή το πόρισμα, να μας απευθύνει μια θερμή επιστολή υποστήριξης του έργου της Επιτροπής και της αναζήτησης της Αλήθειας επ’ ωφελεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού αλλά και των Ευρωπαϊκών λαών» (η σχετική επιστολή επισυνάπτεται).

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε πως «ζούμε σε μια περίοδο όπου αντίρροπες δυνάμεις ενεργοποιούνται. Από τη μια πλευρά, εκείνες που επιθυμούν να καθυποτάξουν τα Κοινοβούλια και τους λαούς, να εξαϋλώσουν και να εξαερώσουν τη δημοκρατική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά ενεργοποιούνται με πολλή δύναμη και ορμή εκείνοι και εκείνες οι οποίοι επιμένουν στη δημοκρατική, κοινοβουλευτική λειτουργία, ιδίως σε μια Ευρώπη που δοκιμάζεται ακριβώς στη δημοκρατική της ταυτότητα». 

Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, αναφέροντας πως «αυτή η πρωτοβουλία είναι απολύτως συμβατή με το δικαίωμα των λαών, προφανώς και του ελληνικού λαού, να γνωρίζει την αλήθεια αλλά αυτό το πόρισμα είναι και ένα μήνυμα διεθνώς αλλά και εντός Ε.Ε. ότι δεν μπορούν, οι όποιοι τρίτοι, στο όνομα οικονομικών σκοπιμοτήτων ή μιας οικονομικής ποδηγέτησης να αυθαιρετούν. Και έχω την άποψη ότι ήταν πολύτιμη και θα είναι πολύτιμη η συνεισφορά αυτού του πορίσματος».

Στο μεταξύ περίπου 15,000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν ήδη υπογράψει Κάλεσμα Πρωτοβουλίας Πολιτών, μέσω του οποίου εκφράζουν την υποστήριξή τους στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της οποίας αποδεικνύουν ότι τα μνημονιακά χρέη είναι μη νόμιμα, παράνομα, αθέμιτα, επονείδιστα και μη βιώσιμα.

Το Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών είναι διαθέσιμο σε 16 γλώσσες, στη διεύθυνσηwww.greekdebttruthcommission.org, όπου ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να υπογράψουν.
Ανάμεσά σε αυτούς που έχουν ήδη υπογράψει, προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας, από την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, πολιτικοί, εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστές. Διανοούμενοι όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ιμάνουελ Βαλερστάιν, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ και ο Τάρικ Άλι, σκηνοθέτες όπως ο Κεν Λόουτς και ο Κώστας Γαβράς, πολιτικοί όπως ο Αντιπρόεδρος της Βολιβίας Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η νέα δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, στηρίζουν την προσπάθεια αποκάλυψης της αλήθειας σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος. 

Τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους χαιρέτισε και ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Juan Pablo Bohoslavsky, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς να συμπράξουν σε λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού πληθυσμού. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων συνέστησε μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους. Είναι απαραίτητο να χυθεί φως σχετικά με το ποιοι επωφελήθηκαν, και σε ποιο βαθμό, από την αλόγιστη χορήγηση και λήψη δανείων και από τα προγράμματα διάσωσης, και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση», δήλωσε πρόσφατα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως την συμπαράστασή τους προς την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους έχουν ήδη εκφράσει Ισπανοί πολίτες μέσω διαδικτυακού βίντεο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κίνησης «Auditamos Grecia», που στηρίζει το έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Το βίντεο ξεκινά με τη φράση: «Από τις πλατείες, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες της Ελλάδας» και καταλήγει λέγοντας «Δεν είστε μόνοι, είμαστε όλοι Έλληνες».https://www.youtube.com/watch?v=GPOUGIYzoj8.

http://www.koutipandoras.gr/article/144057/elliniki-diapragmateysi-kai-porisma-epitropis-alitheias-sti-synantisi-konstantopoyloy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου