Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

«Μένω Βύρωνα»…

Του Γεράσιμου Χολέβα

Μετά τη μεγάλη χαρά του Γιάννη Πρετεντέρη για τη συγκέντρωση «Μένουμε Ευρώπη, μετά την «παρέλαση» βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού από τη συγκεκριμένη διαδήλωση (μήπως παρεξηγούνται όταν τους λέμε διαδηλωτές;), μετά τα απερίγραπτα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω.
Η αλήθεια είναι πως γελάσαμε αρκετά με την υποκρισία ορισμένων από τους «επισήμους» της διαδήλωσης. Γελάσαμε γιατί «ξέχασαν» αυτά που τόσα χρόνια λένε για τις συγκεντρώσεις, την ασφάλεια του κοινοβουλίου και την «αγορά» που πλήττεται από τις διαδηλώσεις, στο κέντρο της Αθήνας. Ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη, για να δούμε ποια ήταν αιτήματα της συγκέντρωσης. Εντάξει, «Μένουμε Ευρώπη», το καταλάβαμε. Από εκεί και πέρα; Τι διεκδίκησαν οι διαδηλωτές που θα συγκεντρωθούν ξανά τη Δευτέρα; Να «Μένουμε Ευρώπη»; Γεωγραφικά η Ελλάδα είναι στην Ευρώπη, αυτό δεν πρόκειται να μας το στερήσει κανείς. Ας μην ανησυχούν… Η διαδήλωση έπρεπε να έχει άλλο σύνθημα. Αλήθεια, δέχονται πως γράφουν ή φωνάζουν συνθήματα ή ανατριχιάζουν και μόνο με τη λέξη;.. Ας υποθέσουμε πως δεν τους πειράζει η λέξη «σύνθημα» και ας «διορθώσουμε» το σύνθημα της συγκέντρωσης τους: «Μένουμε Ευρωπαϊκή Ένωση». Από εδώ και πέρα, λοιπόν, μπορούμε να συνεννοηθούμε. Φανταζόμαστε, βέβαια, πως εάν κάποιος πιστεύει πως η χώρα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπορεί να σταθεί και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε είναι εχθρός των συγκεντρωμένων της Πέμπτης. 

Αλήθεια; Σε ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλετε να μείνουμε με κάθε κόστος; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μνημονίων; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει μισθούς πείνας και συντάξεις ανέχειας; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κατάργησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων; Τι; Σοκάρεστε; Δεν είναι έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Εάν δεν είναι έτσι, τότε στην Ελλάδα τι ζούμε τόσα χρόνια; Εάν η «ελληνική» εμπειρία – ειδικά – των τελευταίων χρόνων δεν είναι απόδειξη για το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, τότε τι είναι; 
Δεν γνωρίζουμε πού μένουν οι διοργανωτές του «Μένουμε Ευρώπη» και ούτε μας ενδιαφέρει. Προσωπικά έχω να δηλώσω, χωρίς πρόβλημα, ότι «μένω Βύρωνα» και δεν με ενδιαφέρει καθόλου να λέω «μένω Ευρώπη» μόνο και μόνο για το …στιλ. 
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία. Η συζήτηση για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση (δεν είναι το ίδιο η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση) πρέπει να γίνει χωρίς κραυγές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λέει, με τον δικό της τρόπο, «Μένουμε Ευρώπη». H ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι περιβόητες δυνάμεις της «αγοράς» φτιάχνουν μέτωπο ευρωμονοδρόμου. Υπάρχει, όμως, κι άλλος δρόμος, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι γενικά και σαν κάτι ανάποδο από το «Μένουμε Ευρώπη». Υπάρχει κι άλλος δρόμος και χρειάζεται να συζητηθεί, όχι σαν εφιάλτης, όπως τον παρουσιάζουν κάποιοι. Χρειάζεται να συζητηθεί με στοιχεία, δεδομένα και χωρίς σφυρίχτρες. Εφιάλτης είναι αυτό που ζούμε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου