Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αλήθεια ποιος ελέγχει το Eurogroup;

Του Σπύρου Γουδέβενου 

Να ξεκαθαρίσω αρχικά, ότι δεν είμαι ειδικός πάνω στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά πλέον είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά με το Eurogroup, σε ότι το αφορά ως θεσμό, και ιδιαίτερα μετά το σημερινό που μας είπε ότι δεν το ενδιαφέρει αν βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης!

Εδώ και λίγες μέρες, ακόμα και Γερμανικές πηγές αναφέρουν το χάσμα μεταξύ της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ, και του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Σόιμπλε. Δεν μπαίνω στην λογική του "καλού" και του "κακού", απλά στην διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των διαφωνιών με την Ελλάδα. Ο ντόκτορ Σόιμπλε εμφανίζεται σκληρός, έτοιμος να μας αποχαιρετήσει από την Ευρωζώνη, η Καγκελάριος δεν μιλάει για Grexit, και παρά την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η επιλογή του δημοψηφίσματος , και αντί η Καγκελάριος να ενισχύσει τον Υπουργό της....Σιωπά! Αντίθετα, πλέον γερμανικές και ελληνικές πηγές, αναφέρουν ότι Μέρκελ και Τσίπρας μίλησαν μετά το Eurogroup που καταδίκασε την Ελλάδα.

Αλλά δεν έχουμε αυτή την διαφοροποίηση μόνο στην Γερμανία. Ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών από τον Φλεβάρη εμφανίζεται σκληρότατος απέναντι στην Ελλάδα, και σήμερα ακόμα πιο σκληρός, ενώ ο Καγκελάριος της Αυστρίας είναι απείρως πιο φιλικός, ερχόμενος πρόσφατα στην χώρα, και επισκεπτόμενος ακόμα και τα νοσοκομεία, για να διαπιστώσει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Και σήμερα ακούσαμε την τρίτη περίπτωση, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένο όνομα. Σύμφωνα με Γερμανικές (πάλι) πηγές, Κεντροευρωπαίος πρωθυπουργός (άρα δεν είναι της Αυστρίας ο Καγκελάριος), ξεκίνησε πρωτοβουλία, επικοινωνώντας με την Μέρκελ, καλώντας της να συγκαλέσει Σύνοδο ηγετών για να λυθεί το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας..."Ας πάρουμε την υπόθεση από τους Υπουργούς Οικονομικών"!


Δηλαδή, οι πρωθυπουργοί και οι καγκελάριοι δεν ελέγχουν τους υφισταμένους τους, Υπουργούς Οικονομικών;; Ο Κεντροευρωπαίος πρωθυπουργός, γιατί δεν είπε στον Υπουργό του σήμερα, να είναι διαλλακτικός;;


Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στο ότι, το Eurogroup ελέγχεται από αυτούς που ελέγχουν το Ευρώ, δηλαδή τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, και απλά οι Υπουργοί Οικονομικών (πλην του Βαρουφάκη, βέβαια) απλά διορίζονται από την ΕΚΤ, απευθείας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου