Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Ο πάπας Φραγκίσκος... αφορίζει τον καπιταλισμό και τα προγράμματα λιτότητας

Να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων κάλεσε τους λαούς ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο λαϊκών κινημάτων στη Βολιβία, ενώ κατηγόρησε τους οργανισμούς που επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας ότι εισάγουν «μια νέα αποικιοκρατία».

Σε μια από τις πιο παθιασμένες και ευρέως φάσματος ομιλίες του, ο Πάπας ζήτησε συγχώρεση για τις αμαρτίες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη συμπεριφορά της απέναντι στους αυτόχθονες Ινδιάνους κατά τη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε την «υποτιθέμενη κατάκτηση της Αμερικής».

Αναφερόμενος στα λόγια ενός επισκόπου του 4ου αιώνα, είπε ότι το ανεξέλεγκτο κυνήγι χρημάτων ήταν «ο κόπρος του διαβόλου» και πρόσθεσε ότι οι φτωχές χώρες δεν θα πρέπει να καταλήγουν να είναι προμηθευτές πρώτων υλών και φτηνών εργατικών χεριών για τις εξελιγμένες χώρες.

«Ας μη φοβόμαστε να το λέμε: Θέλουμε αλλαγή, πραγματική αλλαγή, διαρθρωτική αλλαγή», είπε ο Πάπας, στηλιτεύοντας το σύστημα που «έχει επιβάλλει την λογική του κέρδους με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό αποκλεισμό ή την καταστροφή της φύσης».

Ο Πάπας αναφέρθηκε ακόμα στη «γενοκτονία» που συντελείται όπως ανέφερε στη Μέση Ανατολή κατά των χριστιανών. «Σε αυτόν τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται τμηματικά και τον οποίο βιώνουμε, διαπράττεται ένα είδος γενοκτονίας που πρέπει να σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου