Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Οι 300 του Τσόμσκι: αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη Μανιφέστο

Πάνω από 300 διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, μεταξύ τους οι Νόαμ Τσόσκι, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Ταρίκ Αλί, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Αντόνιο Νέγκρι, Σλαβόι Ζίζεκ και άλλες σημαντικές προσωπικότητας από την Αυστραλία, την Αμερική και σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, υπογράφουν και δημοσιεύουν ένα κείμενο υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό με τίτλο «Αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, Αλλαγή για όλους».

Το κείμενο αποτελεί ένα Μανιφέστο – κάλεσμα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, για συσπείρωση, αλληλεγγύη στους Έλληνες και υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά ώστε να ξεκινήσει η αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη για «έναν νέο σχέδιο με βάση την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, τη συνεργασία και τη Δημοκρατία» και ενάντια στο «παρωχημένο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης», που τροφοδοτεί τις δυνάμεις του εθνικισμού και του δεξιού λαϊκισμού. «Συμπαραστεκόμαστε στον ελληνικό λαό, γιατί η δική τους μάχη είναι και δική μας», αναφέρεται στο κείμενο.

Ολόκληρο κείμενο για το οποίο συγκεντρώνονται υπογραφές

«Αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, Αλλαγή για όλους

Η μπλόφα του Grexit

"Η Γερμανία δεν μπορεί να διαχειριστεί μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ"
Αναπόφευκτα, σε σκληρό πόκερ έχει εξελιχθεί η επικοινωνιακή διαχείριση του Grexit.Το δόγμα της γερμανικής κυβέρνησης ότι "τίποτα δεν έχει αλλάξει", ανατροφοδοτήθηκε με την δημοσίευση της Spiegel. Την περασμένη εβδομάδα, η Rheinische Post έφερε δηλώσεις του Michael Fuchs, αναπληρωτή επικεφαλής της παράταξης CDU της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο: ‘’Η εποχή που είμασταν υποχρεωμένοι να σώσουμε την Ελλάδα έχει περάσει. Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα δεν είναι αναγκαίά για το ευρώ".

Η απειλή ανατροφοδοτήθηκε με μια ανώνυμη έκθεση στο Der Spiegel η οποία ανέφερε πως η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δεν είναι πλέον σε διάθεση να αγωνιστούν για να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Οι διαρροές στο Der Spiegel εναρμονίζονται με τη θέση του Fuchs και προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το Grexit δεν θα είναι εφιάλτης για την ΕΕ. Η απειλή από το Βερολίνο φαίνεται αρκετά σαφής: Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα ανεχθεί τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση του χρέους και οι Έλληνες που θέλουν να μείνουν στο ευρώ δε πρέπει να ψηφίσουν για τους εκφραστές αυτών των θέσεων.

6,3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται με άμεση φτωχοποίηση!

Όταν η εξαθλίωση μεταφράζεται σε αριθμούς η εικόνα που αποτυπώνεται είναι σοκαριστική

Όταν η εξαθλίωση μεταφράζεται σε αριθμούς η εικόνα που αποτυπώνεται είναι σοκαριστική. Τα ποσοστά της φτώχειας στην Ελλάδα ανέρχονται σε τραγικά μεγέθη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και που αφορούν τo επίπεδo της φτώχειας στην Ελλάδα. 
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας, βάσει εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης, ενώ από σχετική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής προκύπτει ότι 6,3 εκατομμύρια Έλληνες απειλούνται με άμεση φτωχοποίηση! Οι παρατεταμένες συνθήκες φτώχειας στη χώρα μας και ο δραματικός αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια, όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «ανάπτυξη» της χώρας και φυσικά με την όλη πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται καθημερινά από τα ΜΜΕ περί ανάκαμψης από την κρίση, πλεονασμάτων κι εξόδου στις αγορές.

Το στοίχημα του 2015

ΕΡΝΣΤ ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΚΙΡΧΝΕΡ, «ΔΥΟ ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ»
του Όουεν Τζόουνς

Ένας άλλος πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη. Δεν διεξάγεται με όπλα και άρματα μάχης, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους φετφάδες της Ε.Ε. Στη ρημαγμένη από τη λιτότητα Ελλάδα μπορεί να έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση η οποία απορρίπτει ρητά τη λιτότητα. Βαρυσήμαντη στιγμή: κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στα έξι χρόνια περικοπών και πτώσης του βιοτικού επιπέδου, που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αλλά αν το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θριαμβεύσει πράγματι στις εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια το πείραμα να πνιγεί εν τη γενέσει του. Και αυτό έχει σημασία μόνο όχι για την Ελλάδα, αλλά και για όλους εμάς που θέλουμε ένα διαφορετικό είδος κοινωνίας, θέλουμε να σταματήσουν τα χρόνια της λιτότητας. […]

Η Ελλάδα χρειάζεται ανυπερθέτως την αλληλεγγύη. Πρώτα απ’ όλα είναι ζήτημα αρχής: για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τη δημοκρατία από τις επιθέσεις, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές. Εκτός αυτού όμως, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις άλλες δυνάμεις που μάχονται τη λιτότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι Podemos την εξουσία στην Ισπανία, αργότερα μέσα στο 2015, είναι πια πιθανό. Και το Die Linke στη Γερμανία –τη χώρα που είναι ο κινητήρας της πολιτικής της λιτότητας στην Ε.Ε.– μπορεί επίσης να δώσει μια ώθηση. […]