Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ


Κατηγορηματικός ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN, η οποία προβλήθηκε προχθές και προκάλεσε πανευρωπαϊκή τουλάχιστον αίσθηση, όταν ερωτήθηκε για την Ελλάδα:

«Δεν μπορείς να συνεχίζεις να ξεζουμίζεις χώρες που βρίσκονται εν μέσωύφεσης» υπογράμμισε στην απάντησή του: «Οταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση, πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλά μια προσπάθεια να στύβεις ολοένα και περισσότερο έναν πληθυσμό που υποφέρει όλο και χειρότερα» πρόσθεσε στο τέλος της απάντησής του, αφού είχε παρεμβάλει ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. «Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξειστρατηγική ανάπτυξης για να πληρώσουν (σ.σ. οι Ελληνες) τα χρέη τους και να εξαφανίσουν κάποια από τα ελλείμματά τους» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Το αυτονόητο είπε. Αυτά που είπε ο Ομπάμα είναι αυτονόητα, όμως, αν το ενδιαφέρον αυτού που επιβάλλει την οικονομική πολιτική και τα μέτρα εστιάζεται στο πώς θα αναπτυχθεί η χώρα. Θέλει όμως όντως αυτό το πράγμα η Γερμανία; Επιβάλλει δηλαδή σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης λιτότητα καιμειώσεις εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων, στοχεύοντας στην… «ανάπτυξη» του βιοτικού επιπέδου των πληθυσμών των ευρωπαϊκών κρατών; Μα πώς γίνεται να συνδυαστεί η ραγδαία, σοβαρή ή αβυσσαλέα στην περίπτωση της Ελλάδας πτώση του βιοτικού επιπέδου με την… ανάπτυξη; «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Ελλάδας είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων» διακήρυξε ο Ομπάμα.

Κρούγκμαν: Δεν μπορεί η Γερμανία να απορρίψει το σχέδιο Βαρουφάκη

«Ποιος είναι παράλογος τώρα;», διερωτάται σε άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, αναφερόμενος στην πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, την οποία χαρακτηρίζει απολύτως λογική και εκτιμά πως η Γερμανία δεν έχει επιχειρήματα για να την απορρίψει.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times, ο Κρούγκμαν σχολιάζει: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι αυτός και οι συνεργάτες του δεν ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με την ονομαστική αξία του χρέους – αν θέλετε να υποστηρίξετε ότι δεν έχει γίνει διαγραφή, ΟΚ. Αυτό που θέλουν, αντιθέτως, είναι μία ουσιαστική, αλλά όχι εξωφρενική, ανακούφιση από το βάρος των πρωτογενών πλεονασμάτων […], μειώνοντας το ποσοστό των πόρων που μεταφέρονται στους δανειστές από το 4,5% του ΑΕΠ στο 1 με 1,5%. Θέλουν ακόμα ευελιξία στην επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων με ένα μείγμα που περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερη λιτότητα στις δαπάνες».
Όπως σημειώνει, πρόκειται για ένα «απολύτως λογικό» αίτημα, με δεδομένο ότι ρεαλιστικά το ελληνικό χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν είναι βιώσιμο.
«Δε μπορώ να σκεφτώ με ποια βάση η Γερμανία μπορεί να απορρίψει αυτήν την πρόταση. Αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει πάντα να αποπληρώνεται πλήρως, χωρίς ουσιαστική ανακούφιση ακόμα και αν αποφευχθεί στα χαρτιά η διαγραφή, τότε αυτή η θέση είναι βασικά τρελή, και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Δημόσια πλέον τοποθετούνται βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ενδεχόμενης επιλογής του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Νωρίτερα, σήμερα, «χτύπησε» η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ιωάννη Γαϊτάνη, που ζήτησε με άρθρο της -στο rproject.gr- «να σταματήσουν αμέσως οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον…Κ. Καραμανλή!) Ενισχύουν -υποστήριξε- τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝ.ΕΛ. και αποδυναμώνουν την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Κατ’αρχήν, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιες αναζητήσεις. Αν -πρόσθεσε- για τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο προβλήθηκε ως αιτιολογικό το αριθμητικό πρόβλημα της αυτοδυναμίας (λαθεμένα, γιατί πάντα υπήρχε η εναλλακτική λύση της απαίτησης ψήφου εμπιστοσύνης…), για την επιλογή Προέδρου δεν τίθεται κανένα αριθμητικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί-και οφείλει!-να επιλέξει Πρόεδρο που θα ενισχύσει την πολιτική του ενόψει των πολύ σκληρών διλλημάτων που έρχονται».
Η Ι. Γαϊτάνη ανήκει σημειωτέον στη ΔΕΑ, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης εσωκομματικής μειοψηφίας.

Μία ημέρα πριν, ένας βουλευτής της ευρύτερης πλειοψηφίας (από την οργάνωση ΚΟΕ συγκεκριμένα), ο Δημήτρης Κοδέλας από την Αργολίδα συνέστησε: «Καλό είναι η συζήτηση περι Αβραμόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας να τελειώνει! Το μήνυμα της κάλπης ήταν αντιμνημονιακό, μήνυμα αποδοκιμασίας του υπαρκτού πολιτικού συστήματος και έξωσης του πολιτικού προσωπικού που στήριξε τα μνημόνια και οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.

ΣΥΡΙΖΑ chic

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο τρόπος που ντύνονται αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα φώτα έχουν πέσει στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δεν φοράει κουστούμι και γραβάτα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Ελλάδα να μην έχει τις μεγάλες οικονομικές επιτυχίες που είχε, όταν υπουργοί Οικονομικών ήταν ο Στουρνάρας και ο Χαρδούβελης, οι οποίοι ήταν πάντα στη μέγκλα.

Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι ενοχλήθηκαν από το ντύσιμο του Γιάνη Βαρουφάκη στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζον Όσμπορν, στο Λονδίνο.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει διαρκώς το αριστερό χέρι του στην τσέπη του αλλά αυτό δεν πρέπει να φαίνεται παράξενο σε κανέναν, αφού ο Βαρουφάκης έχει το χέρι στην τσέπη για να ξύνει τα αρχίδια του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σόκαρε την Βρετανία, αφού, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της Guardian αν η εμφάνισή του έχει σκοπό να γοητεύσει την Ευρώπη ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης, απάντησε πως «πρίν γαμήσεις την Ευρώπη, πρέπει να την γδύσεις».