Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ:ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

"ΜΙΑ ΓΡΑΒΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΝΕΙ"
New York Times

Νέο μήνυμα στη Γερμανία και την Ευρώπη στέλνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν προειδοποιώντας πως οι πιστωτές της Ελλάδας κάνουν λάθος αν περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα να προδώσει τους ψηφοφόρους της και να εγκαταλείψει τις προεκλογικές της θέσεις.

Στο άρθρο του στους New York Times με τίτλο «Μια γραβάτα που δεν δένει» τονίζει ότι η δυναμική είναι τελείως διαφορετική αυτήν την φορά και η αποτυχία να γίνει αυτό αντιληπτό μπορεί να οδηγήσει σε μια χωρίς λόγο καταστροφή.

«Αυτό που ζητάει η Ελλάδα, αν και οι Γερμανοί ψηφοφόροι πιθανότατα δεν το γνωρίζουν αυτό, δεν είναι μια νέα ένεση χρημάτων. Το μόνο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή η μείωση των πληρωμών για τόκους του υφιστάμενου χρέους. Και μας έχουν πει συχνά πως όλοι καταλαβαίνουν ότι ο επίσημος στόχος για το πλεόνασμα, στο 4,5% του ΑΕΠ, είναι παράλογος και ανέφικτος. Οπότε, στην πραγματικότητα η Ελλάδα ζητάει μόνο να αναγνωριστεί η πραγματικότητα που υποτίθεται ότι όλοι κατανοούν» τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν.

Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, όμως, εκείνο «που κατανοούν όλοι» δεν εξηγήθηκε ποτέ στους ψηφοφόρους των ευρωπαϊκών κρατών του Βορρά. Επισημαίνει, δε, ακόμη ότι οι δανειστές έχουν συνηθίσει να περιμένουν ότι οι κυβερνήσεις των χρεωμένων κρατών θα εγκαταλείψουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στο όνομα της υπευθυνότητας και αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να ταπεινωθεί.

Βιέννη: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό

Παρά το κρύο και το μισό μέτρο χιόνι δεκάδες συγκεντρώθηκαν έξω από την Καγκελαρία της Αυστρίας την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν.

«Η λιτότητα σκοτώνει», «Η αλληλεγγύη στην αντισταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη σε όλη την Ευρώπη» ήταν μερικά από τα συνθήματα τα οποία έγραφαν τα πανό των συγκεντρωμένων.

Δείτε φωτογραφίες από την συγκέντρωση:

Είσαι για ένα στα γρήγορα;


Είσαι για ένα στα γρήγορα; Μη φοβάσαι δεν θα προλάβεις να το αισθανθείς, να το αγγίξεις να το γευτείς… Στα γρήγορα θα περπατήσεις, θα προσπεράσεις τα δέντρα, τους ανθρώπους, τα σχήματα στους τοίχους, τα χρώματα της μέρας, τα πρόσωπα στις γωνίες, τις μουσικές από τους καφενέδες… Βιάζεσαι να φτάσεις. Πού καιρός για στάσεις. 

Ιάσονας Κάντας
Είναι Δευτέρα και στο γραφείο σε περιμένουν δαίμονες προς τιθάσευση. Όχι δεν έχουν μορφή. Είναι μία λίστα από «tasks» σε χαρτί ή στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Κάποτε φυλούσες και δόξαζες την ψυχή σου σε ένα σημειωματάριο, τώρα ορίζεις τον εαυτό σου με deadlines, meetings και παραδοτέα. Μη φοβάσαι. Τους άφησες τα ηνία γιατί έχεις στόχο: να περάσει ο μήνας στα γρήγορα, να μπει ο καινούριος μισθός στα γρήγορα, να ξοδευτεί στα γρήγορα γιατί θέλεις Internet στα γρήγορα, για να καταναλώνεις πληροφορίες και αριθμούς στα γρήγορα. Να ξεχνάς τον άνθρωπο πίσω από τις λέξεις στα γρήγορα. 

Είναι Τρίτη και θέλεις να γυρίσεις σπίτι στα γρήγορα. Πού καιρός για στάσεις. Πού καιρός για τα άλλα πρόσωπα στις γωνίες, τα άλλα χρώματα της μέρας, τα άλλα σχήματα στους από δω τοίχους του δρόμου; Το μυαλό σου βιάζεται να ξεχάσει. Τιθάσευες δαίμονες όλη μέρα. Κι όμως, κάθε φορά που έκλεινες κάποιον στο κλουβί με μαρκαδόρο Stabilo, άλλοι δέκα ξεπηδούσαν με τη μορφή των pixels, γεννημένοι από τα ίδια σου τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο ή το χαρτί. Βιάζεσαι να γυρίσεις σπίτι. Θα φας στα γρήγορα, να προλάβεις τους «φίλους» γιατί θα φύγουν από το chat. Κι αν κάνεις share κάτι έξυπνο, ποιος θα προλάβει να πατήσει εύκολα και γρήγορα ένα like, να σου τονώσει εύκολα και γρήγορα έναν εγωισμό που ξέχασε το εγώ; Έναν εγωισμό που υπέταξε το εγώ σε ανάγκες βιαστικές και ψεύτικες. Γρήγορα! Να προλάβεις τις ειδήσεις των 7,8,9. Είναι πολλές! Στον κόσμο γίνονται πολλά κι εσύ δεν προλαβαίνεις. Μη γελιέσαι. Δεν βιάζεσαι για να τα ζήσεις, ούτε καν για να τα κατανοήσεις. Βιάζεσαι να τα καταναλώσεις. Οργίζεσαι, προβληματίζεσαι, κρίνεις, χαίρεσαι, ανακαλύπτεις, συγκινείσαι, βρίσκεις εχθρούς, υπαιτίους, είδωλα και πρότυπα στα γρήγορα. Όλα κενά. Σε ένα κενό αέρος βιαστικό.

Όταν δάκρυσε ο Αλέξης Τσίπρας! – «Αφήστε με μόνο μου»!

Συγκινημένος ολοκλήρωσε την ομιλία στου στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας λύγισε όταν έλεγε τα εξής: «Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για μας ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από την σάρκα του λαού, ερχόμαστε μέσα αοπό τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και γι” αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από τη Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε. Και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού»» είπε ο Πρωθυπουργός, έντονα φορτισμένος και συγκινημένος μέχρι δακρύων.


Εκθεση – κόλαφος για το ελληνικό χρέος

Λεωνίδας Βατικιώτης

«Τα προγράμματα λιτότητας έγιναν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες και για να προστατευτούν τα κέρδη των κερδοσκόπων».

Πλήρη απομυθοποίηση της περιλάλητης «γενναιοδωρίας» των πιστωτών μας, οι οποίοι τη στιγμή που η Ελλάδα κινδύνευε έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη και την έσωσαν, όπως ισχυρίζεται η επίσημη αφήγηση, αποτελεί έκθεση βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Με βάση την ίδια αφήγηση, που κυριαρχεί στις στήλες όχι μόνο του λαϊκίστικου γερμανικού Τύπου (βλ. Bild), αλλά και σε σημαντικό μέρος του ελληνικού, το κίνητρο των δανειστών μας δεν ήταν άλλο από την ανιδιοτελή αλληλεγγύη. Κι έτσι κι εμείς οφείλουμε τώρα, αφού εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας, να φανούμε τυπικοί με τις υποχρεώσεις μας και να επιστρέφουμε τα χρήματα που όλοι μαζί υποτίθεται πως δανειστήκαμε…

Τίποτε απ” όλα αυτά δεν αντιστοιχεί στην αλήθεια, αναφέρεται σε μια καλά τεκμηριωμένη έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, με τίτλο «Έξι κρίσιμα σημεία για το ελληνικό χρέος και τις επερχόμενες εκλογές», η βρετανική οργάνωση Jubilee Debt Campaign. Να τονίσουμε ότι από το 2010 ακόμη η συγκεκριμένη οργάνωση είχε προειδοποιήσει για τη μεροληψία και την κρυφή ατζέντα των προγραμμάτων δανειοδότησης στην Ελλάδα. «Επαναλαμβάνονταν λάθη που είχαν γίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες τις δεκαετίες του 1980 και του 1990», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Με βάση την παρούσα έκθεση, εν συντομία, το 92% των χρημάτων που δανειστήκαμε από την τρόικα από το 2010 μέχρι σήμερα έχει επιστρέφει στους πιστωτές!

Πάνος Καμμένος: Η ΝΔ ήταν στα τέσσερα τόσα χρόνια. Εμείς δε θα βγούμε στη βίζιτα

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε ο Πάνος ΚΑμμένος μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή ο υπουργός Άμυνας είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές πως «είμαστε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αν τους αρέσουμε, έχει καλώς».
Σχολιάζοντας στη συνέχεια την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα έκανε λόγο για «αλητεία», ενώ ερωτηθεί για το που θα βρεθούν τα χρήματα για τις εξαγγελίες δήλωσε: «Πάντως δε θα βγούμε στη βίζιτα».
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί Grexit, σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη και είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον κ. Σαμαρά. Να μας πουν αυτοί που ήταν στα τέσσερα τόσα χρόνια». http://tvxs.gr/news/ellada/panos-kammenos-i-nd-itan-sta-tessera-tosa-xronia-emeis-de-tha-bgoyme-sti-bizita