Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Όσοι ποντάρουν στο Grexit την Μέρκελ πρώτα υποτιμούν, μετά τον Τσίπρα


Ελένη Καρασαββίδου

Προσωπικά πιστεύω πως το πόσο μικρόνοοι κι αποκομμένοι από την πραγματικότητα είναι η ομάδα Σαμαρά το βλέπουμε γι’ ακόμη μια φορά τις τελευταίες ημέρες. Παιδιά «μπλαζέ - τάχα καλών! - οικογενειών» οι περισσότεροι (δεν δικαιούμαστε να γενικεύσουμε ούτε τώρα) που ζούσαν μια ζωή σε μια προστατευτική κυψέλη μακριά από την πλέμπα και το βίωμα των υπολοίπων (εξ' ου κι οι ειρωνείες για τον λαϊκό καταληψία της πρωθυπουργίας Τσίπρα), που σπούδασαν κατά παραγγελία σε «καλά πανεπιστήμια», που δεν θα νιώσουν ποτέ καμιά αγωνία για το μέλλον στο πετσί τους, μπορούσαν να ξεγελούν πολλούς για πολύ καιρό. Αλλά όχι όλους για πάντα.
Δεν αποτελούν κάτι πρωτότυπο για την ανθρώπινη ούτε την ελληνική ιστορία. Ούτε αυτοί ούτε οι παρατρεχάμενοι τους. Μόνο που στην εποχή των διαδραστικών τεχνολογιών όπου όλοι κι όλες μπορούμε να μετέχουμε πιο άμεσα (πχ στέλνοντας διαρκώς - κατά δύναμη συγκροτημένα και ποτέ υβριστικά - email στη Γερμανική κυβέρνηση και όχι μόνο) όλοι αυτοί «αποκαλύπτονται» πιο εύκολα.

Δεν είναι πως ίσαμε τώρα οι… διαπραγματεύσεις για τέτοια μάλιστα ποσά γινόταν επί τόσα χρόνια κατ' ουσίαν ιδιωτικά, δίχως “κατέβασμα στην κοινωνία” και διεθνοποίηση, ούτε η απίστευτη στάση να μην στείλουν τόσον καιρό ούτε μια σοβαρή επιστολή στο ΕΛΚ και στην Γερμανική κυβέρνηση (ίσως μια τυπική, υπό πίεση! τώρα στο τέλος για ξεκάρφωμα) είναι κι ότι δεν κατανοούν πού θα ξεσπάσει η οργή του κόσμου, ιδίως όταν ακούμε από τους ίδιους τους συμμάχους τους πως 5 χρόνια δεν έκαναν καμιά ουσιαστική διαρθρωτική αλλαγή ενώ μας ρουφούσαν το αίμα με νούμερο θυμάτων πολέμου. Δεν κατανοούν πως αν γίνει η στραβή έτσι όπως το στήσανε για να σκάσει το email Χαρδούβελη στα χέρια του «μικρού» (αφού δεν συμπαρατάχθηκε για να τον λιβανίζουν από το 2009 ως «μεγάλο») θα κυνηγούν πρώτα αυτούς ώσπου να πατήσουν μαύρο χιόνι.

Συγκλονισμένη η Ύπατη Αρμοστεία για τη νέα Λαμπεντούζα

Η έκκληση του ΟΗΕ γίνεται μετά και τη νέα τραγωδία που συνέβη στη Μεσόγειο, που πλέον αποκαλείται «θάλασσα του θανάτου»

Συγκλονισμένη δηλώνει η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη νέα τραγωδία στη Λαμπεντούζα, όπου αγνοούνται περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με τα τελευταία επιβεβαιωμένα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού.

«Η κλίμακα της τραγωδίας είναι τεράστια. Αποτελεί σκληρή υπενθύμιση του ότι θα μπορούσαν να χαθούν κι άλλες ζωές, εάν όσοι αναζητούν ασφάλεια αφήνονται στο έλεος της θάλασσας. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η Ευρώπη δεν έχει το περιθώριο να κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά», δήλωσε ο Vincent Cochetel, διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α.

Ο οργανισμός καλεί την ΕΕ να θεωρήσει προτεραιότητα τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια ισχυρή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, την οποία διέσχισαν πέρσι τουλάχιστον 218 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. 

Σημειώνει επίσης ότι η επιχείρηση Triton (αντικατέστησε λόγω υψηλού κόστους την επιχείρηση Mare Nostrum στα ιταλικά ύδατα), που διεξάγει η ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων FRONTEX, «δεν επικεντρώνεται στην έρευνα και διάσωση και δεν παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η κλίμακα της κρίσης».

ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΆΚΑΣ: Εκτιμήσεις, αξιολογήσεις και θέσεις με βάση το δίκιο αλλά και τα συμφέροντα της χώρας.

 10 Φεβρουαρίου 2015Α,  Για το πρώτο δεκαήμερο της Κυβέρνησης Α.Τσίπρα 

1. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων και η πολιτική ισοτιμία της χώρας.
Στις 28 Ιανουαρίου είχα τονίσει ότι η διαπραγμάτευση είχε αρχίσει μετά το πρώτο εκβιασμό των κερδοσκόπων, με τη πρώτη βουτιά στο χρηματιστήριο Αθηνών. Έκτοτε συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια των δέκα ημερών και της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων τόσο από τις δημόσιες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού των Εξωτερικών και κυρίως του Υπουργού Οικονομικών ενώ προκύπτουν τα ακόλουθα, σχετικά με τη νέα Κυβέρνηση: 
Ότι έθεσε ως προϋπόθεση για κάθε συζήτηση την επανάκτηση και της πολιτικής ισοτιμίας της χώρας που είχε καταλυθεί από τις Κυβερνήσεις των μνημονίων. Ο φίλος Νίκος Κοτζιάς, ετέθη στο στόχαστρο τόσο ευνόητων συμφερόντων όσο και ανόητων, ως προς τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ότι αυτό το πεδίο δεν είναι προνόμιο μόνο ορισμένων δυνάμεων. Με τη συμβολή του, η κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Εξωτερικών για τη εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δεν περιλαμβάνει τη δήθεν διαβούλευση και απόφαση των 28 ηγετών, δεν περιλαμβάνει τρίτο γύρο κυρώσεων παρά μόνο παράταση των ήδη υφιστάμενων έως το Φθινόπωρο, δεν περιλαμβάνει κυρώσεις για Ρώσους πολίτες παρά μόνο για πολίτες των υπό απόσχιση περιοχών, συμπεριλαμβάνει δε και πρόνοιες για τις μειονότητες.
Το σημαντικότερο ήταν η παρέμβαση της ελληνικής πλευράς:
α) Για την αποτροπή σχεδίων του νέο-μακαρθισμού των ΗΠΑ που αφορούν την απομόνωση της Ρωσίας σε μια λογική ενός νέου ψυχρού πολέμου και 
β) Για νέες πρωτοβουλίες με την σύμπραξη του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ για αποφάσεις και μέτρα που θα συμβάλλουν σε μια πανευρωπαϊκή ασφάλεια. Η κρίση εξετάστηκε σε κοινή συνάντηση Β. Πούτιν, Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ στη Μόσχα. Οι διαφορές οδήγησαν μέχρι και στη μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Κα η υπόθεση θα επανέλθει σήμερα ως κύριο θέμα στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στον Μπ. Ομπάμα και την Α. Μέρκελ.

ΠΕΤΑ ΜΑΚΡΙΑ

Γράφει ο ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Και να που φτάσαμε μία ημέρα πριν το Eurogroup. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαλαλούσαν, εύχονταν, χοροπηδούσαν από χαρά στη σκέψη ότι θα μας είχαν πετάξει έξω από την ευρωζώνη πριν καν φτάσουμε να συμμετέχουμε σε Eurogroup. Θα μου πείτε ότι αυτή η συνεδρίαση είναι έκτακτη και όχι προγραμματισμένη. Α να γεια σου, θα σας απαντήσω.

Από κει που κάποιοι διαλαλούσαν, εύχονταν, χοροπηδούσαν από χαρά ότι η Μέρκελ θα μας τσαλαπατούσε ως χώρα στην περίπτωση που έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά, φτάσαμε σήμερα να έχει καταφέρει η Ελλάδα να συνεδριάσει Eurogroup μοναχά για πάρτη της. Από μόνο του αυτό, κάτι λέει.

Βέβαια, λέει κάτι σε όσους επιθυμούν η Ελλάδα και οι Έλληνες να δουν μια καλύτερη ημέρα. Όσοι ντερλίκωναν ανεξέλεγκτοι στην προηγούμενη κατάσταση, φυσικά και το θεωρούν – στην καλύτερη περίπτωση – κάτι ασήμαντο, ενώ στη χειρότερη περιμένουν να απολαύσουν τον Βαρουφάκη να εξευτελίζεται από τους ευρωπαίους ομολόγους του, να περνάει τα βασανιστήρια της Ιεράς Εξέτασης και στο τέλος να τον παλουκώνουν προς παραδειγματισμό άλλων χωρών, στην Γκραν – Πλας των Βρυξελλών.