Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Το Stern ανακρίνει τον Τσίπρα: «Όποιος επιμένει στην παράταση χάνει τον χρόνο του, το παλιό πρόγραμμα είναι νεκρό»

Η συνέντευξη που πήρε το γερμανικό περιοδικό (σε συνεργασία με το Press Project που αναρτά και φωτογραφίες και παραλειπόμενα στη σελίδα του) από τον Αλέξη Τσίπρα είναι απολαυστική. Οι ερωτήσεις είναι σκληρές και οι απαντήσεις άμεσες, τα «καρφιά» πετιούνται και από τις δύο πλευρές.

Μόλις πετάξατε έξω τους ελεγκτές της τρόικας, λέει ο δημοσιογράφος, «εννοείτε αυτούς τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Μπορούμε και χωρίς αυτούς» απαντάει ο πρωθυπουργός. Ξεκαθαρίζει ότι όποιοι επιμένουν στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος χάνουν το χρόνο τους, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο νεκρό και δηλώνει πως το μόνο που ζητά η Ελλάδα από τους εταίρους της, είναι περιθώριο 6 μηνών, μέσα στο οποίο θα καταφέρουν να αλλάξουν τη χώρα.
Δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων. Ερωτάται για τα πάντα, από τις γερμανικές αποζημιώσεις και τις σχέσεις με τη Ρωσία, το αν κοιμάται καλά, μέχρι και για τις ιστορικές προσωπικότητες της Γερμανίας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του περιοδικού:

«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Stern απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο και βρίσκει θερμά λόγια να πει για την Άγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανία απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για 6μηνη επέκταση της δανεικής συμφωνίας

«Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης - Η κυβέρνηση, δια μέσου του Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα 6μηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα- Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου - Την Παρασκευή η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών, σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group με αντικείμενο το ελληνικό αίτημα


Τελευταία εξέλιξη: «Η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφώνησε το Eurogroup της Δευτέρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. «Η ελληνική πρόταση με βάση τη χρηματοδότηση - γέφυρα δεν πληροί τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου. Σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος η Κομισιόν: «Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νωρίτερα:

ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ...

Λυπάμαι για τους Γερμανούς. Ο υπουργός Οικονομικών που έχουν, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, είναι ένας ανεύθυνος και επικίνδυνος υπουργός. Και για τη χώρα του και για την Ευρώπη.
Μόνον ένας ανεύθυνος και επικίνδυνος υπουργός θα επέμενε να οδηγηθεί ένας λαός, οι Έλληνες, στο κρεματόριο επειδή έκαναν το "λάθος" να εφαρμόσουν ένα πολίτευμα, τη Δημοκρατία, που οι ίδιοι, πριν από περίπου 3.000 χρόνια, ανακάλυψαν και το οποίο σήμερα αποτελεί τη βάση οργάνωσης όλων των προηγμένων και πολιτισμένων κοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μόνον ένας ανεύθυνος και επικίνδυνος υπουργός θα έφτανε στο σημείο να αμφισβητήσει την απόφαση ενός άλλου λαού, όχι του γερμανικού, να εκλέξει μια διαφορετική κυβέρνηση από αυτή που ο ίδιος θα προτιμούσε να έχει ως συνομιλητή στο πλαίσιο μάλιστα μιας κοινότητας κρατών, όπως η Ενωμένη Ευρώπη.
Μόνον ένας ανεύθυνος και επικίνδυνος υπουργός θα αμφισβητούσε τόσο ξεδιάντροπα και βάναυσα τη δημοκρατική αρχή να μπορούν οι λαοί να διαλέγουν, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και ...αυτοκρατορικές υποδείξεις, τη μοίρα τους.
Μόνον ένας ανεύθυνος και επικίνδυνος υπουργός θα έφτυνε κατάμουτρα έναν λαό και θα του κουνούσε απειλητικά το δάχτυλο επειδή διάλεξε να ψηφίσει μια κυβέρνηση που με την "ανεύθυνη" συμπεριφορά της δεν εξυπηρετεί τα σχέδια επικράτησης ενός Δ' Ράιχ στην Ευρώπη, όπως πιθανά ονειρεύεται ο ...λύκος του Φράιμπουργκ.
Μόνον ένας ανεύθυνος και επικίνδυνος υπουργός θα έστρεφε έναν λαό ενάντια σ' ένα άλλον. Γιατί αυτό κάνει ο υπουργός Οικονομικών της καγκελαρίου Μέρκελ: με τις δηλώσεις του και την πολιτική του καλλιεργεί, μετά από πολλές δεκαετίες, αντιγερμανικά αισθήματα στους Έλληνες και τους ξυπνά μνήμες και εφιάλτες που η συμπεριφορά και η πολιτική των προκατόχων του είχαν καταφέρει να καταλαγιάσουν ακόμη και να τα θάψουν στο συλλογικό ασυνείδητο.

Ο Μανώλης Γλέζος "τα έψαλε" στον Τσίπρα

Την σαφή αντίθεσή του στην επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψηφίου για το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα έκανε γνωστή ο Μανώλης Γλέζος στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν μπορώ να ξεχάσω ότι ο Παυλόπουλος ήταν ο εμπνευστής του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου με το πριμ των 50 εδρών". Ωστόσο δεν παρέλειψε νατονίσει πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Παυλόπουλος θα διαδραματίσει θετικό ρόλο από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και τούτο γιατί, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά των θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, είναι καλά καταρτισμένος νομικά και χαίρει εκτιμήσεως. Αλλά ο κ. Γλέζος δεν μπορεί να ξεχάσει ότι δεν αποδέχθηκε ο κ. Παυλόπουλος τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που είχε συσταθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.
Ο κ. Γλέζος έκανε λόγο και για τα «ατοπήματα» που έκανε ο κ. Τσίπρας, στην επιλογή του κ. Παυλόπουλου για το ύπατο αξίωμα της χώρας: «Δεν μπορούμε να παίζουμε τα παλαιότερα παιχνίδια με αριστερή κυβέρνηση και δεξιό πρόεδρο ή και αντιστρόφως, που παίχτηκαν στα προηγούμενα χρόνια». Και το σημαντικότερο με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, όπως είπε, είναι ωσάν να υπάρχει παραδοχή ότι η Αριστερά δεν έχει να παρουσιάσει δικά της αξιόλογα πρόσωπα.
Ο κ. Γλέζος προχώρησε σε ένα βήμα περισσότερο, λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να μην σιωπά και να λέει όσα κρίνει ότι είναι σωστά και θα τα λέει και στον Τσίπρα γιατί είναι φίλος του: «Είναι σαν να τον βλέπω να έχει ένα λεκέ στο σακάκι του και εγώ να σιωπώ», είπε χαρακτηριστικά. Με μια προϋπόθεση: Οταν αντικρούουν τα επιχειρήματά του, να τα αντικρούουν με τεκμηριωμένα επιχειρήματα: «Θέλω αντίκρουση με τεκμηριωμένα επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.