Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού: Πετύχαμε πολλά, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά!

Στις 14:00 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε διάγγελμα σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους στο χθεσινό Eurogroup

Ελληνίδες, Έλληνες,
η Ελλάδα, χθες, πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη.
Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά, αληθινή διαπραγμάτευση, θέσαμε στόχους, ήμασταν συγκροτημένοι, δείξαμε αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία, πετύχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό.
Θέλω από τη καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς, τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που στάθηκαν στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή ήταν η καθοριστικότερη συμβολή, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο.
Με αυτή τη καθοριστική υποστήριξη, χθες κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και το πόλεμο.
Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνον αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους εταίρους, είναι μπροστά μας.
Πριν περίπου είκοσι μέρες, παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας.

Στρατούλης: Ρύθμιση για να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

"Τα μέτρα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που προανήγγειλε ότι την Τρίτη θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο για την προστασία της α΄κατοικίας, την απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων σε επιθετικά κεφάλαια και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, την ώρα που η επιστολή Βαρουφάκη δεσμεύεται να μην προχωρήσει η ελληνική πλευρά σε μονομερείς ενέργειες.
Κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο «παγώματος» εξαγγελιών που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος σε πρωινές του δηλώσεις τόνισε ότι «αυτά τα μέτρα δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν».
Μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παγώσουν ή να ανασταλούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις, σημειώνοντας ότι “η ανάκληση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις είναι ταυτόχρονα και μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης”.
«Οι εξαγγελίες που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν σχέση και με την ανθρωπιστική κρίση…να μην μειώσεις κι άλλο τις επικουρικές ή τις κύριες συντάξεις δεν είναι θέμα μονομερών ενεργειών αλλά αυτονόητων πράξεων της κυβέρνησής μας», είπε.