Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

«Ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι συντήρησα αυτή την ψευδαίσθηση» λέει ο Γλέζος για τη συμφωνία στο Eurogroup

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Μανώλη Γλέζου με την οποία ζητά συγγνώνη από τον ελληνικό λαό επειδή βοήθησε να συντηρηθεί η ψευδαίσθηση των πρεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλο το άρθρο του κ.Γλέζου:

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.
Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.
Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.
Κρίμα και πάλι κρίμα.
Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.
Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Γίνεται και έτσι... η διαπραγμάτευση...


Βάζεις τον κάθε γιο μεγαλόσχημου στην πρώτη γραμμή πυρός "ασπίδα της πατρίδας γενναία και ατρόμητη" στον Έβρο στη Σάμο στο Καστελόριζο. Να δεις μετά πόσο θα τους νοιάζει η ειρήνη η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αν θα εισβάλλουν οι Τούρκοι, για οποιονδήποτε λόγο. Αλλιώς όσο πολεμάνε, πεθαίνουν από την πείνα και σκοτώνονται οι άλλοι, κι αυτοί είναι ασφαλείς στην Εκάλη με τα λεφτά τους ακόμα πιο ασφαλή στα Καϋμάν καλά χαιρετίσματα η διαπραγμάτευση ... 
Παίρνεις τον Στουρνάρα τηλέφωνο και του λες να πάει να δουλέψει στη Ντόϊτσε Μπανκ. Δεν θέλει να φύγει; Έχει πάρει το ταμείο της Ελλάδας αγκαλιά και επιμένει να κάνει με τα δικά μας λεφτά, και με κυβέρνηση του λαού, πολιτική Σαμαρά; Ισχυρίζεται ότι δεν μπορείς να τον απολύσεις-παραιτήσεις; Ίσως να μην μπορείς. Όμως μπορείς να καθορίσεις το μισθό του και τα προνόμια θέσης του. Του κάνεις λοιπόν τον μεν μισθό 450 ευρώ το μήνα, να δει και τη γλύκα του βασικού, τα δε μπόνους μηδέν. Ύστερα τον μαρκάρεις στενά και με ένα λογιστικό έλεγχο για όλες τις κινήσεις του στην τράπεζα της Ελλάδας. Πόσο θα αντέξει;

Χάρης Γεωργιάδης: Ο «Έλληνας» που μίλησε σαν Γερμανός!

* Δρ. Ντίνος Αυγουστή, εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας

Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα που θα καταλήξουν σε βάθος χρόνου οι σκληρές διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την τρόικα. Τα πράγματα είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολα, αφού όπως φαίνεται ξεκάθαρα το πρόβλημα των «δανειστών» με την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικό. Για χίλιους δυο λόγους λοιπόν, όλοι οι Έλληνες, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια ανεξαρτήτως κομματικής και ιδεολογικής τοποθέτησης. Θα έλεγα μάλιστα πως η Κύπρος έχει ένα λόγο παραπάνω να σταθεί παρά το πλευρό της Ελλάδας, έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Για να δώσουμε μια εξήγηση σε αυτή την άποψη είναι αναγκαίο να πάμε πίσω στο παρελθόν επιχειρώντας μια πολύ σύντομη ανασκόπηση.

«Έθνος ανάδελφο» μας αποκάλεσε κάποτε ο Χρήστος Σαρτζετάκης. Τίποτε άλλο αξιόλογο δεν είπε και δεν έκανε ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Πρόεδρος, εκλεγμένος να θυμίσω με ροζ και μπλε ψηφοδέλτια, αλλά αυτή η σοφή κουβέντα που είπε, καθώς πετούσε ένα δάφνινο στεφάνι στους καταρράκτες της Έδεσσας, διέσωσε την υστεροφημία του. Σε αυτήν λοιπόν τη μοναχική εθνική πορεία, η μοίρα το έφερε, μιας που οι αγώνες για Ένωση δεν ευοδώθηκαν, να υπάρχει ακόμη ένα μικρό δικοινοτικό κράτος, κατά πλειοψηφία ελληνικό, ευρωπαϊκό από το 2004, που ωστόσο ελέω de-facto διχοτόμησης, διοικείται σήμερα, καθ΄ όλα νόμιμα, μόνο από τους Ελληνοκυπρίους.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Γιάννης Χρυσοβέργης 

Παρά την εμφανή ανακούφιση των κοινοτικών παραγόντων για την αποφυγή του ναυαγίου στο χθεσινό Eurogroup και την πεποίθηση που εξέφρασαν πως πρόκειται για ανακωχή τεσσάρων μηνών, το κοινό κείμενο μπορεί να αποδειχθεί απλή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δυο μόλις ημερών.
Επί της ουσίας το κοινό ανακοινωθέν επιτρέπει στους πάντες να αισθάνονται νικητές. Όμως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, ούτε καν το τι θεωρείται μονομερής ενέργεια. Το επόμενο τετράμηνο θα είναι πολύ θερμό.

Είχα σχεδόν τρεις μήνες να γράψω και όχι τυχαία. Από τη μια οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των τελευταίων μηνών άφηναν λίγο χρόνο για νηφάλια σκέψη. Από την άλλη, είχα την αίσθηση πως για όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το πυκνό τρίμηνο Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου είχα ήδη μιλήσει από καιρό. Κι ότι δεν είχε νόημα να μηρυκάζω τα ίδια και τα ίδια.
Όμως χθες το βράδυ υπήρξε ένα γεγονός: ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας με τη μορφή κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup.

Τα όσα ακολούθησαν την υπογραφή του εν λόγω κειμένου ασφαλώς παραπέμπουν, σε δυο αριστουργήματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, τα οποία με γλαφυρότητα αποδίδουν την πάγια συνήθεια των Ευρωπαϊκών συμφωνιών: το πώς ένα γεγονός μπορεί να υποκρύπτει περισσότερες της μιας πραγματικότητες. Ο λόγος για τη σχεδόν ενός αιώνα (1916) κωμωδία του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» και το ηλικία 65 ετών του Ακίρα Κουροσάβα «Ρασομόν».

Κουμάντο με τα δικά μας λεφτά;

του Νίκου Πέρπερα

Το διαβάσαμε και δεν πιστεύαμε σ’ αυτό που βλέπαν τα μάτια μας:

«Δεν εγκρίθηκε – λέει η είδηση – από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(Single Supervisory Mechanism – SSM) η τοποθέτηση του Γιώργου Μιχελή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Εθνικής Τράπεζας. Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσαν τόσο τραπεζικοί κύκλοι όσο και κυβερνητικοί. Ο SSM ενέκρινε την τοποθέτηση της Λούκας Κατσέλη στη θέση της προέδρου της Εθνικής, ωστόσο για να αναλάβει καθήκοντα θα πρέπει ο Μηχανισμός Ενιαίας Εποπτείας να εγκρίνει το νέο πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής»!
Είναι δυνατόν; Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση που την ψήφισε ο λαός για να εφαρμόσει το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα και για να γλιτώσει, εκτός των άλλων, από οποιαδήποτε ξένη κηδεμονία, να μην μπορεί να διορίσει όποιον θέλει διευθύνοντα σύμβουλο μιας τράπεζας; Πολύ περισσότερο μάλιστα που ο ελληνικός λαόςυποχρεώθηκε να διασώσει τις τράπεζες με τα δικά του λεφτά και που ματώνει για να εξοφλήσει τα δανεικάπου αυτές ρούφηξαν; Που είναι πια δικές του τράπεζες;

ΟΙ 50 ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΚΡΙ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ

1. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής και συνιστά υποχώρηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης εντός μας τακτικής που απομακρύνεται από το «καμία θυσία για τα ευρώ».

1.β.Όχι τυχαία , ο Π. Κρούγκμαν αναρωτήθηκε «Τι περιθώρια κινήσεων έχει μια ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν είναι προετοιμασμένη ναεγκαταλείψει την Ευρωζώνη;»

2. Τα «κέρδη» από τη συμφωνία είναι λίγα. Το σημαντικότερο κέρδος είναι ο χρόνος που κερδίζει η κυβέρνηση. Και στη πολιτική και στην οικονομία ο χρόνος κοστίζει ακριβά.

2.β Το ερώτημα είναι εάν, πως , σε ποια κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος.

3. Κεντρικό σημείο της παράτασης είναι η ρητή αποδοχή όλων των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Η επιστολή του Υπ. Οικονομικών,που αναφέρεται σε νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και τηνΑνάπτυξη , και εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ δείχνει ένα προσανατολισμό.

3.β. Είναι στοίχημα για την ελληνική αριστερά , μέσω των κοινωνικών αγώνων, αυτό το «βήμα πίσω» να γίνει «δύο βήματα μπροστά»