Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Το Spiegel κατακεραυνώνει Μέρκελ – Σόιμπλε για τη λιτότητα – Ύμνοι για Τσίπρα - Βαρουφάκη

“ Με ένα άρθρο - καταπέλτη για τη γερμανική πολιτική και ύμνο για τους Τσίπρα και Βαρουφάκη, ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιάκομπ Άουγκσταϊν απαντά μέσα από το Spiegel στο προκλητικό δημοσίευμα της Bild  ”

Με ένα άρθρο - καταπέλτη για τη γερμανική πολιτική και ύμνο για τους Τσίπρα και Βαρουφάκη, ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιάκομπ Άουγκσταϊν απαντά μέσα από το Spiegel στο προκλητικό δημοσίευμα της Bild.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Bild όπου η λαϊκή εφημερίδα καλούσε ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη γερμανική βουλή τους αναγνώστες της να πουν «όχι» σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές της κυβέρνησης σκοπεύουν να καταψηφίσουν το αίτημα περί παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος σχολιάζει:

«Οι Γερμανοί αρχίζουν και αντιλαμβάνονται πόσο καλά τα πήγε η ελληνική αριστερή κυβέρνηση στη διαμάχη με την ευρωζώνη. Στην Αθήνα υπάρχουν πραγματικοί παίκτες ολυμπιακού επιπέδου. Ευτυχώς. Υπερασπίζονται την κληρονομιά του Χέλμουτ Κολ για την οποία αδιαφορούν πλέον οι ίδιοι οι Γερμανοί».

Ο «πολύτροπος» Βαρουφάκης και το «μαστίγιο της λιτότητας» των Μέρκελ και Σόιμπλε

“ΑΡΙΣΤΕΡΟΜΕΤΡΟ”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Ότι η αστική δημοκρατία έχει γυρίσει στην εποχή της Ιεράς Συμμαχίας και άρα στην εποχή της ιεράς εξέτασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είναι μια διαπίστωση που παραβιάζει ανοιχτές ιστορικές θύρες. Ως εκ τούτου χρόνια τώρα, πολύ πριν από τα Μνημόνια, από την εποχή των τρομονόμων, των χουντικών διαταγμάτων κατά αγροτών και μαθητών, των ηλεκτρονικών φακελωμάτων, των Αμπού Γκράιμπ και των Γκουαντάναμο, η Αριστερά έχει αναδειχτεί στο προκεχωρημένο φυλάκιο υπεράσπισης ακόμα και αυτών των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών.

Συνιστά, όμως πολιτική έκπτωση, για κάθε αριστερό, πόσω μάλλον κομμουνιστή, να μειώνει το εύρος των δημοκρατικών ελευθεριών στα αστικοδημοκρατικά τους όρια, και να βαφτίζει «αριστερά» αυτά τα όρια. Διότι δι’ αυτού του τρόπου παραιτείται από το πραγματικό νόημα της προάσπισης και αποκατάστασης των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών. Που δεν είναι άλλο για την Αριστερά από την επέκτασή τους, την υπέρβασή τους και - μέσω αυτού του τρόπου - από την κατοχύρωση όλων των ελευθεριών. Αυτό είναι αριστερή πολιτική.

Το αυτό ισχύει στα ζητήματα της οικονομίας και της αντανάκλασης τους στη ζωή και τον βίο των ανθρώπων. Η Αριστερά, πόσω μάλλον η κομμουνιστική Αριστερά, πάλευε και θα παλεύει πάντα για το μεροκάματο, για τη δουλειά, για το δικαίωμα στην εργασία, για την ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την ικανοποίηση των όλο και πιο διευρυμένων αναγκών τους. Γιατί αυτό σημαίνει ανύψωση του κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου του λαού: Η ικανοποίηση των όλων και πιο διευρυμένων αναγκών του.

Κύριε Γιάννη Πανούση, είστε στη θέση σας; Μια (ακόμα) ιστορία ντροπής

Σε καφκικό εφιάλτη, με πολύ ρατσισμό και αυθαιρεσία, έμελλε να εξελιχθεί μια καθημερινή διαδρομή με το τρόλεϊ για τη Μιρέλα Λόπεζ, που κατέληξε δεμένη χειροπόδαρα στο κρατητήριο του Α.Τ. Καλλίπολης στον Πειραιά για… ένα εισιτήριο! 

Η Μιρέλα κατάγεται από το Περού, πολιτογραφημένη Ελληνίδα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, εργαζόμενη στην καθαριότητα στον Δήμο Π. Φαλήρου και εθελόντρια σε δομές αλληλεγγύης, καταγγέλλει στην «Α» της Κυριακής τα όσα πέρασε στις 7 Φεβρουαρίου. 
Προσαγωγή για… 1,20 ευρώ 

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μιρέλα μαζί με την πεντάχρονη κόρη της επιβιβάστηκε στο τρόλεϊ της γραμμής Φάληρο – Δραπετσώνα. «Είχα εισιτήριο, που όμως είχε λήξει λίγη ώρα πριν, γιατί καθυστέρησε η γραμμή» διευκρινίζει. Επρόκειτο, μάλιστα, να ανανεώσει την κάρτα απεριορίστων διαδρομών την ίδια μέρα. Όταν μπήκαν οι τρεις ελεγκτές -μόνο σε δύο αναφέρεται η αναφορά των αστυνομικών- προσπάθησε να τους εξηγήσει. Η απάντηση που έλαβε ήταν «στ’ αρχίδια μου». 

Ωστόσο, σημειώνει ότι προθυμοποιήθηκε να της κόψουν κλήση και να πληρώσει το πρόστιμο στα κεντρικά της ΕΘΕΛ. «Θέλουμε μετρητά», της απάντησαν. Ακόμη και τότε ζήτησε να τη συνοδεύσει ένας εκ των ελεγκτών σε ΑΤΜ για να σηκώσει λεφτά. Μάταια. Στην προσπάθειά της να μιλήσει στον άλλον ελεγκτή, της έκλεισαν τον δρόμο. Τότε αυτός κάλεσε την αστυνομία λέγοντας πως τους έχει χτυπήσει μια «ξένη» με την πατερίτσα της και τους εξυβρίζει. Σημειώνεται ότι θα πήγαινε για φυσιοθεραπείες λόγω μηνίσκου, ενώ έχει και πρόβλημα με την καρδιά της. 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

Σοκ προκαλεί βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει αστυνομικούς να ακινητοποιούν άστεγο στο πεζοδρόμιο κεντρικής οδικής αρτηρίας του Λος Αντζελες και να τον πυροβολούν εν ψυχρώ αρκετές φορές μέχρι να ξεψυχήσει.
Πέντε πυροβολισμοί ακούγονται και κραυγές φρίκης από ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά στο τραγικό σκηνικό και δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.
Οι σκηνές τραβήχτηκαν από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος ανέβασε το βίντεο στο Facebook.
Δείχνει τον άστεγο να επιτίθεται στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον ρίχνουν στο πεζοδρόμιο και επιχειρούν να τον ακινητοποιήσουν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Μπάρι Μοντγκόμερι, οι αστυνομικοί κλήθηκαν στην περιοχή ύστερα από τηλεφώνημα για ληστεία.
Ο ίδιος, ωστόσο, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα αίτια της συμπλοκής ανάμεσα στον άστεγο και τους αστυνομικούς. http://kartesios.com/?p=183842

Δώστε μου μια απάντηση

Το ίδιο συνάντησα και εγώ σε αρκετούς που πρώτη φορά ψήφισαν Σύριζα.Μάλιστα μια φίλη μου πριν τις εκλογές συνέχεια με ρωτούσε αν ο σύριζα θα μας φέρει στην δραχμή...ενθουσιασμένη μετά τις εκλογές...και τώρα με ρωτά αν υπογράψαμε νέο μνημόνιο.
Τι να την απαντήσω εγώ μου λέτε κύριοι του Σύριζα?
Να της απαντήσω έτσι όπως τα εξηγεί ο Τσίπρας ή έτσι όπως τα εξηγεί ο Λαφαζάνης,ο Μηλιός και ο Γλέζος?

Γράφει ο Μαζεστίξ στον τοίχο-τοίχο

Τα συγχαρητήριά μου

Μιλούσα χθες με μια γνωστή μου, η οποία κάποια στιγμή γυρίζει και μου λέει: "τελικά σκατά τα κάνανε αυτοί που ψηφίσαμε, ε;"
Χαμογελώντας εγώ γυρίζω και τη ρωτάω: "Γιατί; Τι έκαναν και δε σου άρεσε;"
"Α εγώ δεν ξέρω απ'αυτά",μου λέει. "Εδώ στη δουλειά το συζητούσανε και άκουγα ότι όλοι βρίζουν. Βρίζουν κι οι δικοί τους ακόμα! Έτσι λένε..."
"Και γιατί βρίζουν;" ρωτάω εγω προβοκατόρικα.
"Απ' ό,τι κατάλαβα, γιατί, λέει, φέρανε νέο Μνημόνιο. Κακό δεν είναι αυτό; Το Μνημόνιο δεν ήταν εκείνο που μας έκοβε τα λεφτά μας;"
"Ναι αυτό ήτανε" της λέω.
"Πάει... μας κοροϊδέψανε κι αυτοί" λέει απογοητευμένη.

Στήνουν σκηνικό ολοκληρωτικού πολέμου στην Ουκρανία

Αγγλοσαξωνικά τύμπανα πολέμου ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα της Ουκρανίας και της Ρωσίας καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο κλιμακώνουν τις απειλές εναντίον της Μόσχας. Σε μια κίνηση μικρής στρατιωτικής σημασίας αλλά με τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα, μια ίλη αμερικανικών αρμάτων μάχης παρέλασε την περασμένη Τρίτη, κυματίζοντας την αστερόεσσα, στην πόλη Νάρβα της Εσθονίας – μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ρωσικά σύνορα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την αποστολή στρατιωτικών «συμβούλων» αλλά και εξοπλισμού στην ουκρανική κυβέρνηση. Τουλάχιστον 75 στελέχη του βρετανικού στρατού θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε ουκρανικό έδαφος για να συνδράμουν σε επίπεδο τεχνογνωσίας και διαχείρισης πληροφοριών τις ουκρανικές δυνάμεις. Ουσιαστικά οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προσφέρουν το σύνολο της βοήθειας που μπορούν να παράσχουν σε μια πολεμική αναμέτρηση, πριν διατάξουν και άμεση επέμβαση από αέρος.

Παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης ΗΠΑ και Βρετανίας αλλά και μικτές κοινοβουλευτικές ομάδες και των δυο χωρών προετοιμάζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες πλέον εξελίξεις. Ήδη το Λονδίνο πιέζει την Ε.Ε για την επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας – γνωρίζοντας φυσικά ότι οι κυρώσεις εκτός από τη ρωσική οικονομία πλήττουν και το Βερολίνο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΛΑΝΤΗ ΣΤΟ "ΠΡΙΝ" (1/3) ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΕΡ:

 Η κυρίαρχη άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση είναι ότι η συμφωνία με το Γιούρογκρουπ αποτελεί «έντιμο» ή «αναγκαίο» συμβιβασμό για «να πάρουμε μια ανάσα». Η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι λεγόμενες αγορές είδαν επίσης με ικανοποίηση τη συμφωνία. Ποια είναι η γνώμη σας;

ΑΠ: Κριτήριο για να αξιολογηθεί η συμφωνία με το Γιούρογκρουπ ως ικανοποιητικός ή μη συμβιβασμός για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση αποτελεί βασικά -λαμβανομένων υπόψη και των αρνητικών διεθνών συσχετισμών και πιέσεων, που όμως θα υφίσταντο ούτως ή άλλως- το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (με κορμό τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο) και η πιο πλήρης συνεδριακή του απόφαση του Ιουλίου 2013. Στα κείμενα αυτά είχαμε διατυπώσει με σαφήνεια την άποψη ότι θα εφαρμόσουμε τα άμεσα μέτρα του προγράμματός μας (751 ευρώ ως κατώτατο όριο, επαναφορά ΣΣΕ, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, 13η σύνταξη) μονομερώς, σε εύλογο χρόνο και ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Το είχαμε πει σε όλους τους τόνους. Από τη στιγμή που η προσωρινή συμφωνία εξαρτά τη νομοθετική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από την αποφυγή μονομερών ενεργειών (unilateral actions), τίθενται σοβαρά ως και ανυπέρβλητα προβλήματα για την πρακτική εφαρμογή της πολιτικής μας. Στο βαθμό που διατηρείται μια μορφή «επιτήρησης», όχι πια από την τρόικα αλλά από τους περίφημους «θεσμούς», τίθεται το ερώτημα πώς η κυβέρνηση θα νομοθετεί προς την εφαρμογή του προγράμματός μας χωρίς να τρώει συνέχεια «κόκκινη κάρτα».