Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οταν οι Σύμμαχοι ακύρωναν μέρος του χρέους της Γερμανίας

συνέντευξη του Ερίκ Τουσέν στον Ερβέ Νατάν*

- Με την ανάληψη της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στην ημερήσια διάταξη την ακύρωση χρεών της Γερμανίας κατά τη συμφωνία του Λονδίνου στις 27 Φεβρουαρίου 1953. Με την ίδια ευκαιρία, πληροφορούμαστε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα μπορούσε να χρωστά σημαντικά ποσά στο ελληνικό κράτος… Σε τι ακριβώς συνίστανται αυτές οι αξιώσεις;

Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για δυο διαφορετικά είδη χρέους. Το ένα προέρχεται από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επέβαλαν οι ναζί κατακτητές στις ελληνικές αρχές την περίοδο 1941-1944. Επρόκειτο για ένα δάνειο ύψους 476 εκατ. Reichmarks (το νόμισμα της Γερμανίας μέχρι το 1948), το οποίο στην πραγματικότητα μετακυλούσε το κόστος της κατοχής στους ίδιους τους κατακτημένους. Το δάνειο αυτό ουδέποτε εξοφλήθηκε παρά τα σχετικά αιτήματα των ελληνικών κυβερνήσεων. Αν εφαρμόζαμε στο χρέος αυτό ένα μέτριο ετήσιο επιτόκιο, της τάξης του 3%, θα καταλήγαμε πράγματι σε ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 12 με 15 δισ. σημερινών ευρώ . ποσό που αντιστοιχεί στα περίπου 15 δισ. ευρώ που το Βερολίνο δέχθηκε να δανείσει – με 4,5% επιτόκιο – στην Ελλάδα το 2010 με τη σύναψη του πρώτου Μνημονίου. Σήμερα, το γερμανικό κράτος είναι επίσημος πιστωτής της Ελλάδας για ένα ποσό που ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ.

Βόμβα Κωνσταντοπούλου: Άκυροι όλοι οι νόμοι που ψηφίστηκαν απουσία των βουλευτών Χρυσής Αυγής

 Παναγιώτης Τζαννετάτος

 Ζήτημα εγκυρότητας των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και λιγότερες από 151 ψήφους (απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών), λόγω ελλιπούς σύνθεσης της Ολομέλειας, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι υπάρχει θέμα εγκυρότητας ορισμένων ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, με ονομαστική ψηφοφορία και λιγότερες από 151 ψήφους, απουσία ορισμένων βουλευτών, αναφερόμενη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέμεινε στη θέση που είχε διατυπώσει και παλαιότερα με αφορμή την αίτηση άρσης ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη, για τους βουλευτές της Χ.Α. λέγοντας ότι «η δημοκρατία υπάρχει όταν σέβεται ακόμα και εκείνους που την αντιστρατεύονται. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι οικουμενικά».
«Ποινολόγιο» για τις απουσίες