Κυριακή 3 Μαΐου 2015

«Ετσι μας τους πήρανε τους 200 μας την Πρωτομαγιά…»

Απόσπασμα από το βιβλίο της Μέλπως Αξιώτη ««Πρωτομαγιές 1886 - 1945», Από το αρχείο του ΚΚΕ

Για την Πρωτομαγιά του 1994 και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αναδημοσιεύουμε από το «Ριζοσπάστη» (30 Απριλίου 2015) απόσπασμα από το βιβλίο – ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ, όπως γράφει η εφημερίδα, με τίτλο «Πρωτομαγιές 1886 – 1945», της Μέλπως Αξιώτη, γραμμένο το 1945. Είναι το μέρος του βιβλίου με τίτλο «Πρωτομαγιές της Κατοχής – Η Ελληνική Πρωτομαγιά του 1944». Κάθε μέρα, ύστερα απ” το προσκλητήριο, ήταν υποχρεωτικό να τραγουδάμε. Να δείχνουμε πως είμαστε τάχαμου ευχαριστημένοι. Δεν εμπορούσαμε να πούμε εκείνα που θέλαμε. Ελέγαμε λοιπόν κι εμείς: «Τα ρόδα, τα τριαντάφυλλα της άνοιξης καμάρι, τα λούλουδα, οι ζέφυροι, ο ήλιος, το φεγγάρι, χάνουν την ομορφάδα τους στη σκλαβωμένη γη…». Εκεί απάνω εβγάζαμε τ” άχτι μας. Εκείνη την ημέρα φεύγοντας εμείς για τις δουλειές, κανένας δεν τραγούδησε. Τρεις μέρες ύστερα είμαστε άρρωστοι. Στο γυρισμό της δουλειάς το βράδυ, φοβόμασταν να κοιμηθούμε μες στο θάλαμο. Ερημιά. Αδειοι. Ακουες, θαρρείς, τις μιλιές τους να βγαίνουν μέσα απ” τον τοίχο. Από 100 στο «τρίτο μπλόκο», είχαν τώρα μείνει 15. Ηταν και θάλαμος μικρότερος, που “μεινε μόνο ένας ! Γιατί εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι παληοί. Ολοι από τον Μεταξά μέχρι σήμερα συνέχεια. Απ” όλους αυτουνούς, απ” όλες κείνες τις χιλιάδες, μόνο 14 απόμειναν στη ζωή για δείγμα. (Ο Θανάσης μου λέει τώρα κάτι ονόματα απ” τους 14: Ο… τάδες δικηγόρος, ο τάδες… – Οχι, όχι, Θανάση, του λέω, άσε τους τούς ανθρώπους, άσε τους ζωντανούς! Θες να τους κυνηγήσουν τώρα να τους αποξεκάμουνε; Υστερα από 9 χρονώνε βάσανα;).

Αυτά συμβαίνουν όταν δεν σκύβεις το κεφάλι: Η Μέρκελ αφήνει για πρώτη φορά ανοιχτό το ζήτημα καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων

 Με αφορμή την 70ή επέτειο από την ημέρα που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης» στις 9 Μαΐου, η Άνγκελα Μέρκελ παραχώρησε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στην οποία παρουσιάζεται να δείχνει κατανόηση στα «ανοιχτά τραύματα της Ελλάδας, αλλά κι άλλων χωρών» από τη ναζιστική θηριωδία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, μάλιστα, προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα κατά της λήθης. Η ίδια υπογράμμισε ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή».

«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού», τόνισε η κα Μέρκελ, αναφερόμενη και στο ελληνικό αίτημα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

Μηχάνημα πωλούσε μπλουζάκια με 2 ευρώ. Οι περαστικοί δεν γνώριζαν όμως πως έκρυβε ένα θλιβερό μυστικό


Η Οργάνωση Fashion Revolution βρήκε μια πρωτότυπη ιδέα για να ενημερώσει τον κόσμο για το πραγματικό τίμημα των φτηνών ρούχων. Έστησε ένα αυτόματο πωλητή σε κεντρικό δρόμο στο Βερολίνο όπου μπορούσε κάποιος να αγοράσει ένα μπλουζάκι μόνο με 2 ευρώ.
Όταν κάποιος έριχνε όμως μέσα το νόμισμα, η οθόνη παρουσίαζε την ιστορία της Manisha, μιας νεαρής που εργάζεται επί 16 ώρες κάθε μέρα για 13 σεντ την ώρα. Η ιστορία αυτή δεν είναι η μοναδική, καθώς τα ρούχα σε πολύ χαμηλές τιμές έχουν συχνά κάποιο τίμημα. Τέλος, οι περαστικοί είχαν την επιλογή να αγοράσουν την μπλούζα ή να κάνουν δώρο τα €2 σε φιλανθρωπική οργάνωση που μάχεται κατά της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.